Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Corona kurallarına uyalım

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2020 00:01

Corona (Korona) virüs ilk defa 29 Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde görüldü ve ardından Çin'in tamamını ve Avrupa Abd ve tüm Dünyayı etkisi altına aldı.

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizdede çeşitli tedbirler alındı ve alınmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu'nun tavsiyesi doğrultusunda Corona virüs salgınına karşı alınan önlemleri anlattı. Çalışma sisteminden seyahat düzenlemelerine kadar alınan kararlara bağlı kalmanın virüse karşı verilen mücadelede kiritik role sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tedbirlerin titizlikle uygulanmasının  İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 30 büyükşehirde öncelikle uygulanacağını söyledi. ve en son yaptığı açıklamasında 30 büyükşehir ve Zonguldak'a giriş-çıkışlar kapatıldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 30 büyükşehire ve Zonguldak'a seyahatlerin korona virüs önlemleri nedeni ile kısıtlanması kararı uygulanmaya başlandı.03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren 15 günlük bir süre ile durduruldu.

Korona virüs önlemleri kapsamında  04.04.2020  itibariyle  Türkiye'de 20 yaş ve altı  65 yaş üstü soka çıkış yasağının ardından yürürlüğe giren 20 yaş altına soka çıkış yasağında İstanbul'da kaç kişinin etkileneceği ortaya çıktı.
son alınan kararla birlikte  İstanbul'da 20 yaş altı 4 milyon 570 bin kişi hakkında soka çıkma yasağı geldi. Daha önce 65 yaş üstüne gelen yasakla beraber 1 milyon 157 bin kişinin etkilendiği sokağa çıkma yasağında 16 milyonluk İstanbul'da yaklaşık 5 milyon 750 bin kişiye sokağa çıkma yasağı  03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren 15 günlük bir süre ile uygulanacak.

İlk alınan tedbirler :
1- Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştı.
2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçildi.
3- Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulandı.
4- Piknik alanları, ormanlar, ören yerleri gibi alanlar hafta sonları kapalı olacak, hafta içi de buralarda hiçbir şekilde toplu olarak bir arada bulunulamayacak.
5- Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde kontrollü olarak celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır.
6- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmişti.
7- Tüm illerimizde valilerimizin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde o şehre mahsus ilave tedbirler de yine burada kararlaştırılacaktır.
Asıl önemli olan yere geliyorum. Bu tedbirlerin başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyükşehirlerimiz olmak üzere 30 büyükşehirimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçmiştir. 30'un dışındakileri şimdilik saymıyorum. Sadece 30 büyükşehri sayıyorum. Buralarda titizlikle bunun uygulanmasına geçilecektir. Dolayısıyla bu 30 büyükşehrimizin valisi bu kararlılığı uygulamada alttaki kurullarıyla birlikte gösterecektir."
Erdoğan, ev ve iş yeri dahil her ortamda sosyal mesafeye dikkat ederek, toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmayarak, alışveriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak, temizliğe hassasiyet göstererek tedbirlerin etkinliğinin artırılmasının şart olduğunu kaydetti.


"GÖNÜLLÜ KARANTİNA ŞARTLARINA HARFİYEN RİAYET ETMELİYİZ"
Milletten sabır, fedakarlık ve dirayet beklediklerini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Şayet bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmasını istemiyorsak gönüllü karantina şartlarına harfiyen riayet etmeliyiz. Ne demek gönüllü karantina, yani evimizden çıkmayacağız. Dünyada kurallara uyduğumuzda nasıl kısa sürede başarıya ulaşacağımızın da kurallara uymadığımızda nasıl büyük felaketlerle karşılaşacağımızın da örnekleri mevcuttur. Bakınız şu anda Amerika'nın geldiği durum ortada. Öyleyse bizler Türkiye olarak şu anda bulunduğumuz konumu çok daha olumsuz bir neticeye taşımamamız gerekir. Hep ifade ettiğim gibi bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlattığımızda önümüde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Türkiye bu hastalığı yenebilecek güce ve imkana, milletimizle alınan tedbirleri hassasiyetle uygulayacak dirayete sahiptir. Rehavete ve paniğe kapılmadan dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tehditten biraz daha uzaklaştıracaktır. Kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için lütfen evde kalalım, kurumlarımızın açıkladığı tedbirleri dikkatle uygulayalım."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim insanlarının tavsiyelerine kulak verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir/Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir" dizelerini söyleyerek, bunların unutulmaması gerektiğini söyledi.

Market,Pazar ve toplu alışveriş yapılan yerlerde Maske takma zorunluluğu getirildi.

Hastalıktan korunmak için geliştirilen bir aşı henüz bulunmadı, Korunmada şimdilik en etkili yöntem hasta kişilerle temas etmekten kaçınmaktır. Solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV'tan değil, diğer tüm solunum virüslerden korunmak için kalabalık ortamlardan uzak durulması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temastan sonra ellerin yüze, buruna, ağıza ve gözlere temas ettirilmemesine dikkat etmek gerekiyor. 

Bu virüsü Hep beraber zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmadan en kısa sürede atlatacağımız temenni eder, yaklaşan Mübarek Ramazan ayında ülkemizin virüsten  temizlenmiş olarak girmemizi yüce Allah'tan niyaz ederim.

Biraz daha sabırlı olup verilen uyarı ve kurallara uyarsak Sağlıklı günlerin yakın olduğuna inanarak,Hepinize hayırlı,sağlıklı,mutlu günler dilerim..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.