Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukların kahramanı olmak ister misiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2018 00:02

TEGV’i biliyor musunuz?

Elbette biliyorsunuz.

Bir kere de ben anlatayım bilmeyenler de bilsinler.

Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın  kısaltılmış adı TEGV.

İlköğretim çağındaki çocukların; Cumhuriyet’in temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak amacı ile 23 Ocak 1995 tarihinde kurulan vakıf aradan geçen 23 yıl içinde ülkemizin eğitim alanında faaliyet gösteren  en yaygın sivil toplum kuruluşu.

TEVG projelerini Türkiye’nin dört bir yanında kurulmuş sabit ve seyahat eden özellikteki kendi özgün mekânlarında, kendi geliştirdiği eğitim programlarıyla ve gönüllülerinin büyük desteğiyle hayata geçiriyor.

İşte benim de asıl anlatmak istediğim de altını çizerek yazdığım gönlü güzel gönüllüleri.

Slogan şu; ‘’Eğitim Gönüllüleri'nde Gönüllü Olmak İçin gönüllü ol; çocukların kahramanı ol’’

Sloganın gereğini yerine getirmek te çok basit;18 yaşını bitirmiş ve en az lise mezunu olmak,Vakfın amaç, vizyon ve misyonunu benimsemek,Vakfın belirlediği etkinlik ve faaliyetlere somut katkıda bulunabilecek eğitim, meslek ve kişilik özelliklerine sahip olmak yeterli.

Ha bir de engin gönüllü olmak.

Gönüllü gönüllülerin Bursa TEVG’de ki sayıları içinde bulunduğumuz yaz dönemi için 52

Hepsinin adlarını ayrı ayrı yazmak isterdim ancak köşenin coğrafik yapısı ne yazık ki buna müsait değil.

Gönüllülerin isimlerini doğuştan gönüllü Necla Kaşık Öğretmenden istedim, o da TEGV Bursa Birimi Sorumlusu Elif Nur Akınet’ten rica etmiş, Elif hanım da sağ olsun listeyi ulaştırmış.

Listede ki isimleri yazamasam da o isimlerin gönüllü olmak için hangi aşamalardan geçtiklerini yazmam gerekir.

Olur a;Belki bu makaleyi okuyup ta ‘Ben de engin gönüllüyüm ve TEGV gönüllüsü olmak istiyorum’ diyenler çıkabilir.

TEGV gönüllü adayları  kendi bilgi, beceri, tecrübe ve tercihleri doğrultusunda Etkinlik Gönüllüsü, Eğitmen Gönüllü ve/veya Destek Gönüllüsü olabiliyorlar.

Bu kavramlara da yakından bakmakta fayda var;

Etkinlik Gönüllüsü, Türkiye geneline yayılmış bulunan bütün TEGV noktalarında ve Milli Eğitim Bakanlığı İşbirliği Anlaşması kapsamında İlköğretim Okulları’nda gerçekleşen eğitim programları/etkinlikler için gönüllülük yapmak anlamına geliyor.. Bu konuda TEGV’nin gönüllülerinden beklentisi bir eğitim programını/etkinliğini en az bir yarıyıl boyunca (10 hafta), programın/etkinliğin uygulama süresine göre ve haftada en az 2 saat olmak üzere verebilmeleri.

Eğitmen Gönüllü: Temel Gönüllü Eğitimleri ve Program Gönüllü Eğitimlerinin gönüllülere verilmesinde eğitmen olarak destek verenleri kapsıyor. Temel Gönüllü Eğitimi özelinde eğitmen olmak için en az 2 etkinlik dönemi, Program Gönüllü Eğitimleri özelinde eğitmen olmak için ise en az 4 etkinlik dönemi gönüllük yapmış olmak gerekiyor.

Destek Gönüllüsü: Bu katogoride ki eğitmenlerin görev tanımları ise Vakfın, çocuk etkinlikleri dışındaki tüm faaliyet konularında projeler geliştirerek katkı sunmaları ve Vakfın sürdürülebilirliğini sağlamak için kaynak geliştirme, iletişim faaliyetleri, ofis destek, gönüllü ve çocuk organizasyonları gibi alanlarda destek olmaları.

  Kısacası TEGV’de gönüllük sadece gönüllüyüm demekle bitmiyor.Gönüllülerin yukarıda saydığım koşulları da sağlamaları gerekiyor.

   Her sivil toplum kuruluşunda gönüllük esastır.Ancak kavram TEGV’de çok daha farklı şekilde algılanıyor çünkü konu çok önemli;Eğitim.

  Gencecik gönüllüler çocukların geleceklerinden vurulmalarını önlemek için adeta birer asker gibi faaliyet gösteriyorlar.Ülke genelinde de ordu misali…

TEGV’nın faaliyetlerini uzun yılladır izlerim.Gönüllüler arasında yolumun kesiştiği arkadaşlarımın isimlerine de rastlarım sıklıkla.İnanın bu beni hiç şaşırtmaz.Kalitelerinden emin olduğum insanları bu ulvi çalışmanın  içerisinde gördükçe çok büyük keyif alırım.Çünkü TEGV’de gönüllüler yalnızca çocukların eğitimlerine destek olmakla kalmazlar, aynı zamanda toplumsal duyarlılığın artmasına ve sivil toplum kuruluşları olgusunun hayat kazanmasına da katkıda bulunurlar.

Bu da yarının büyüklerinin sağlam bir alt yapı ile yetişmelerini sağlar.

Peki;siz ne yapabilirsiniz?

Onu ben bilmem;geçin TEGV Bursa Öğrenim Birimi İle iletişime sizde ne cevherler olduğunu anlatıversinler.

Adresleri mi?

Tarayıcınıza BURSA-TEGV yazıverin yeter.

Bu arada malum önümüz bayram; Hani kurbandan sonra bir sevapta çocuklardan kazanayım derseniz TEGV bağışta kabul ediyor.

Bir bayram da iki sevap fena mı olur ?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.