Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukların el becerisini geliştirecek 4 madde

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2021 12:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2021 12:22

1. Yoğurma maddelerine şekil vermesi için destekleyin.

Çocukların küçük kas gelişimlerininde güçlenmesinde önemli rol oynayan etkinliklerden biride oyun hamurları ile oynamaktır. Çocukların oyun hamurlarına şekil vermesi el becerilerininde gelişmesini sağlar.

Çocuklardan oyun  hamurlarını iyice yoğurup kıvamlı hale getirmesini ve küçük parçalar kopararak yuvarlamasını isteyebilirsiniz. İkinci aşamada çocuklar ile şekiller oluşturabilir, üzerine ağız, burun gibi organlar yaparak eğlenceli hale getirebilirsiniz. Tuz seramiği hamuru ile kolye, bileklik yapmayı deneyebilirsiniz. İpe yuvarladığınız ve kürdan yardımıyla delik açtığınız boncukları dizerek kurumalarını bekleyebilir ve yeni takılar oluşturabilirsiniz.

2. Çocukların ilgisini çekecekmateryaller hazırlama

Çocukların materyalleri ve nesleri özellikle küçük yaş grubu ise atma, ağzına alma gibi eğilimleri vardır. Nesnelerle oyunlar kurabilmesi için eğlenceli şekilde öğretebilirsiniz.

Geniş bir kutu vererek, mandal, top, küçük oyuncaklar gibi nesneleri vererek içine doldurup boşaltmayı öğretebilirsiniz. Bu oyun sonrası oyuncaklarınıda toplamalarına neden olur. Kullanılmış ancak kimyasal olmayan atık kutular, tuvalet kağıdı rulolarından farklı etkinlikler yapıp ve geri dönüştürüp, çocukların el becerisini geliştirebilirsiniz.

3. Yaşamınıza ufak hareketler katın.

1-1,5 yaş arası bebeklere hikaye kitabı okunurken sayfalarını çevirmesini isteyebilirsiniz. El ve Göz koordinasyonunun gelişmesi için resimleri göstermesini isteyebilirsiniz. 2 yaşında bir çocuk için pastel boyalar ve resim kağıdı ile müşhiş eserler çıkarmasını isteyebilirsiniz. İlk etapta karalama ile başlasa da sonrasında daha düşünülmüş çizgilere dönüşür.

4. Görsel sanatlara yöneltin.

3 yaşında çocuklar çizgileri şekillendirmeye başlar. Kalem tutma becerisinden önce, daha rahat hareket ettirebileceği pastel boyalar ile resim kağıtlarını verebilirsiniz.

Patel boya kalemleri ince ve kaba motor kaslarını geliştirmede önemli rol oynar. Resim kağıdı vererek basit şekiller deyebilir ve onu yönlendirebilirsiniz.

İlerleyen yaşlarda çocuklara anlattığınız hikayeleri resmetmelerini ve kendilerini resim ile ifade etmelerini isteyebilirsiniz

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.