Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukların duygu durumlarını fark edebilmesi

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2020 00:01

Şu dönemlerde bizi üç dört yaşında çocukların yüze kadar sayabilmesinden, matematiksel işlemler yapabilmesinden daha çok şaşırtan, mutlu eden ve umutlandıran bir beceri var. “Anneciğim, sen neden üzgünsün?” diyerek bir yetişkinin yüz ifadesindeki ipuçlarını yakalayabilen ve onu kendi çapında avutmaya çalışan çocuklarımızın olması. Ya da bir yaşıtı bahçede bulduğu bir salyangozun üzerine hiç düşünmeden basarken, salyangozu dikkatle ve özenle taşıyıp, nazikçe toprağa bırakan başka bir öğrencimizin olması…

Maalesef günümüzde bu grup çocuklar azalmaya başladı, çünkü birçok yetişkinin önceliği, zihinsel becerileri ve dil becerilerini çok iyi kullanan çocuklar yetiştirebilmek. Diğerinin duygusunu anlamak, kendini bir başkasının yerine koymak ise, bunca ahlak gelişimi hedefleri arasında kaybolup giden, eğitim programlarında kağıt üzerinde olduğu gibi kalan ya da ezbere kullanılan becerilerden oldu. Öyle olunca da gitgide zorbalıkla iç içe yaşayan nesiller yetişmeye başladı. Bunun toplumdaki yansımalarını da zaten her gün medyada görmekteyiz. Okullarda bu konuda yapılacak çalışmaların yanında, anne-babaların da çocuklarıyla henüz anne karnındayken bile duygular hakkında konuşabilmesi çok önemlidir.

Duygular hakkında konuşulduğunu duyarak ve duygusal ipuçlarına dikkat ederek büyüyen çocuklarda bu beceri oldukça doğal gelişir. Kızdığında kapıyı çarpıp çıkmak, bağırmak, şiddet kullanmak ya da küsmek yerine duygusunu konuşarak ifade eden anne-baba ile büyüyen çocuk, o duyguları yaşadığında kendisi de konuşma yöntemine başvurur. Dolayısı ile çocukların genel olarak tüm diğer canlıların yaşam haklarına saygı duyması için ilk adım olarak başkalarının duygu durumlarına dair ipuçlarını yakalayıp insanları anlaması ve kendi duygularını da karşısındakine ifade edebilmesi çok önemlidir. Her şeyden önce siz çocuğunuza yaşadığınız duyguları ve bu duyguların sizin üzerinizdeki etkilerini kelimelerle ifade etme konusunda yardımcı olur.

· Bu gün çok mutluyum, anneannelerin geleceği haberini aldığıma sevindim, onları bir süredir görmediğimden çok özlemişim.

· Bugün canım sıkkın, toplantımız biraz keyifsiz geçti. Çok istediğim bir işi yapamayacağımızı öğrendik, şu an biraz üzgünüm, yalnız kalmaya ihtiyaç duyuyorum.

· Bugün biraz kızgınım, arkadaşımın biri beni hayal kırıklığına uğrattı, o yüzden biraz yüzüm asık olabilir. Bu meseleyi arkadaşımla konuşursam daha rahat hissedeceğim.

· Benim sana hatırlatmama gerek duymadan yemekten sonra dişlerini fırçalaman çok hoşuma gidiyor, seviniyorum, “benim oğlum (kızım) büyümüş” diye düşünüp gururlanıyorum. Ben telefonda konuşurken bana seslendiğinde arkadaşımın ne dediğini anlayamıyorum, iki tarafta ne olduğunu anlamaya çalışırken yoruluyorum ve kızıyorum, gibi davranışların etkileri konusunda konuştuğunuzda çocuğunuz da böyle davranışlarla karşılaştığında bağırmak, vurmak, susmak, küsmek yerine yaşadıklarını ifade etmeye başlayacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.