Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda Şiddet Eğilimi

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2020 00:01

Çocuklar doğduğumundan itibaren her zaman ebeveynleri ile birliktedirler ve onların himayeleri altındadırlar. Ebeveynlerin çocuklarına rehberlik etme durumundan ziyade sürekli olumsuz ve tehlikeli durumlara karşı önlem almaları, korumacı yaklaşımları daha ağır basmaktadır.

Anne babalar bu endişe ve kaygı durumu nedeniyle bazen tutumlarında yanlışlıklar yapabilirler. Ancak çocuklar tüm dünyayı ebeveynlerin bakış  açısınyla görmeye başladıkları için ve onları rol model aldıkları için sorun çözme şekillerinide onlardan örnek alırlar. Bu nedenle ebeveynlerin problemlere bakışı ve sergiledikleri tutumlar çocuklarında yaklaşımını birebir etkiliyor.

Tüm çocukların karakter özelliği, sosyal ilişkileri, çevresine karşı yaklaşımları farklıdır. Bu nedenle sorunları çözme konusundaki uygulamalarıda farklı olacaktır. Bazı çocuklar sorun karşısında geri çekilmeyi seçerken bazı çocuklar sorun yaşadığı kişilere abartılı tutumlar sergileyebilirler. Kimi çocuk da sorunlarını şiddet ile çözmeye çalışıyor. Problem çözme becerisini şekillendiren en önemli unsur öğrenilmiş davranışlardır.

Bir Ebeveyn çocuğunun yaşadığı akran çatışmasında ‘’o sana vurduysa sende vur. Kendini ezdirme.’’ gibi cümleler kuruyorsa çocukta şiddeti destekliyor demektir. Ve bu durum çocuğu bilinçaltında yalnızlığa itiyor. Çocuklara konuşarak iletişim kurmayı öğretmemiz gerektiği yerde şiddeti öğretirsek, devamında aynı davranışları çevresine, iş ortamına ,aile yaşantısına taşıyacaktır.

Ailelerin dikkat edeceği hususlar;


• Şiddete başvurmak çocukların başkasından görerek öğrendiği bir davranıştır. Tutumlarınızı sergilerken rol model olduğunuzu unutmadan tutumlarınızı bu yönde sergileyin.
• Sakin yapıdaki çocuklara kendisini savunmasını, hakkını aramayı öğretin ancak doğru yöntemler göstererek. ‘’Çocuğa kendini savun sende ona vur.’’ Şeklinde konuşursanız, ona uygun davranışlarla karşılaşırsınız.
• Çocuklar dinledikleri ve izlediklerinin etkisinde kalırlar. Bu noktada çocukların izlediklerini gözlemleyerek onları daha uygun şekilde yönlendirin.
• Çocukların davranışının pekişmesi için olumsuz uyrılarda bulunduğunuz gibi, olumlu davranışlarındada yaptığı davranışı beğendiğinizi ve mutlu olduğunuzu belirtin.
• Çocukların sorunlarını çözebilmesi ve bu beceriyi kazanabilmesi için onlara fırsat verin. Her sorunda ebevynin arkasına saklanan çocuklar bu beceriyi geliştiremez ve devamlı olarak sorun yaşarlar. Çocuklar size geldiğinde bu sorunu kendisinin konuşarak çözebileceğini anlatmanız ve desteklemeniz en doğrusu olacaktır.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.