Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda problem çözme becerilerinin desteklenmesi

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2022 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2022 00:02

Problem, hayatın doğal unsurlarından biridir. Ebeveynler, öğretmenler ve diğer yetişkinler sorunları olduğunda ya da karar verirken her zaman çocukların yanında olamazlar. Bu yüzden çocuğunuza problem çözmeyi erken yaşlardan başlayarak öğretmeli ve ona yol göstermelisiniz. Böylece çocuğunuz ilerleyen yaşlarda kaygı yaratan durumlar ile daha rahat başa çıkabilir ve daha sağlıklı kararlar alabilir. Çocuğunuz günlük yaşamında zorluk düzeyi değişken olan birçok sorun ile karşılaşabilir. Çocukların problem çözme yetileri güçlü olduğunda kendilerine güvenleri de aynı şekilde daha güçlü olur.

Problem çözme becerisi daha zayıf olan çocuklar zor görünen durumlardan kaçınabilir; sorunu çözmek yerine durumdan uzaklaşmayı/duruma hiç dahil olmamayı seçebilir. Problemi çözemeyeceğini düşünen çocukta kaygı düzeyi artabileceği gibi somatik belirtiler (baş ağrısı, mide ağrısı vs.) daha sık görülebilir. Bazı çocuklar ise problem ile karşılaştıklarında ne tür çözümler üretebileceklerini bilmediklerinden dürtüsel olarak akıllarına ilk geleni yapar.Örneğin; arkadaşı elinden oynadığı oyuncağı aldığında hemen arkadaşına vurmak gibi. Çocuğunuza problem çözme becerisini öğreterek, çözüm için kullanabileceği seçeneklerinin olduğunu fark ettirmiş olursunuz.

Problem Çözme Becerilerinin Gelişmiş Olması Neye Yarar Sağlar?

Problem çözme becerisi yüksek çocuklar NE düşüneceğini değil, NASIL düşüneceklerini öğrenmiştir. Bu çocuklar kendi başlarına olabildiğince çok sayıda çözüm yolu üretmesi için izlemesi gereken yolu bilir ve kendi düşüncelerini nasıl değerlendireceğini öğrenmiştir. Bu durum çocukları alternatif çözümler üretmeye özendirir. Aynı zamanda yeni sorunlarla uğraşma becerisi kazanmış olan çocuğun kendine olan güveni artar, bağımsızlığı artar, başkalarına karşı duyarlılığı artar ve akranlarıyla toplumsal etkileşimi kolaylaşır.

Bir Problemle Karşılaştığında;

Problem çözme becerisini desteklerken öncelikle çocuğunuz ile sorunun tanımını yapıyor olmanız gerekir. Bazen sorunu ifade etmek bile çocukları rahatlatır. Sorun tanımını belirledikten sonra hemen harekete geçmeden çocuğunuzla olası çözümler üzerinde konuşun. Beyin fırtınası yaparak olabilecek birçok alternatif oluşturun. Her alternatifin olası sonuçlarını, olumlu-olumsuz yönlerini de tartışabilirsiniz. Çocuğunuzun seçmeyi düşündüğü çözümün olası sonuçlarını da düşünmeyi öğrenmesi önemli bir beceridir. Çocuğunuz ile uygulanabilecek çözümleri seçin ve bunlar arasından en önce uygulanabilecek olanı seçin. Çocuğunuza ilk çözümü uygulandığında istediği sonucu elde edemezse diğerlerini deneyebileceğini hatırlatın. Çocuğunuzun sorunu çözmesi ve çözene kadar motivasyonunu koruması için onu cesaretlendirin. Çocuğunuz bir sorun ile karşılaştığında, çocuğunuzun sorununu onun için çözmeyin. Bunun yerine çocuğunuzla bu konu hakkında konuşun.

Çocuğunuzun duygularını isimlendirebilir, durumu daha net - sade bir şekilde toparlayabilirsiniz. Çocuğunuza sorunu çözmek için fırsat tanımak da önemlidir. Tabii ki güvenliği tehdit edici bir durumda ebeveyni olarak hemen dahil olmanız uygundur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.