Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda öfke ve şiddet davranışı

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2022 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2022 00:02

Çocuklarda şiddet ve öfke davranışından önce öfke ve şiddetin ne anlama geldiğine bakmak gerekmektedir. Öfke kızgınlık olarak da ifade edilmektedir. İnsanların ya da hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri tepkisel bir duygudur. Öfke, insanlarda ve hayvanlarda dışarıdan gözlenebilen değişikliklere yol açmaktadır. Öfkeli insanlar çoğunlukla bağırırlar, yumruklarını sıkarlar, dişlerini gösterirler veya tehditkâr bir yüz ifadesi sergilerler. Genellikle kavgaların çoğu insanların öfkelerini kontrol edememesi sonucu ortaya çıkar.

Öfkenin amacı, insanların tehdit olarak algıladıkları davranışı durdurma çabasıdır, öfkeli insanlar olayları tarafsız bir şekilde değerlendirme ve davranışlarını kontrol etme yeteneklerini kaybederler. Bu nedenle de öfke genellikle sorunların çözümünü kolaylaştırmak yerine daha da zorlaşmasına neden olur.

Şiddet; daha çok insanlarda ve topluluk halinde yaşayan hayvanlarda otorite sağlamak, karşı tarafı sindirmek ve karşı tarafa zarar vermek için uygulanan psikolojik davranış türüdür. Şiddet duygusu saldırganlık duygusunu da beslemektedir ve saldırganlık da öfke duygusunun artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Öfke ve şiddet birbirini etkileyen duygulardır. Öfke daha çok kişinin kendi kendine zarar vermesiyle ortaya çıkarken şiddet, karşı tarafa zarar verme hatta zaman zaman kişinin bundan zevk almasıyla da sonuçlanabilir. Sinirli bir baba, çocuğu istediğini yapmadığında ona şiddet uygulayabilmektedir ya da annesi babası tarafından şiddete maruz kalan çocuk bu davranışı gördüğünde davranışı normalleştirebilir ve evlendiğinde de aynı davranışı sergileyebilmektedir. Şiddetin zararlı bir davranış olduğunu gösteren bir diğer örnek hayvanlara zarar verilmesidir. Bu olumsuz davranışı sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmak kişi ya da kişilerin bu duyguyu normalmiş gibi algıladıklarının göstergesidir.

Özellikle toplumumuzda öfke ve şiddetin en yoğun yaşandığı dönemdeyiz. Her an her yerde şiddet olayları ile karşılaşabiliyoruz. Her tür şiddete televizyon ya da internet gibi kitle iletişimine açık yerlerde rastlamak mümkün. Bu nedenle çocukların bulundukları ortamlarda öfke ve şiddet davranışları varsa çocuk bu davranışları içselleştirebilmektedir.

Çocukluk döneminde, aile bireylerinin çocuğa davranışı, çocuğun gelişimi ve ruh sağlığı için çok önemlidir. Bu dönemde yaşananlar çocukta derin izler bırakabilmektedir. Çocuk sevgi ve anlayış ortamında yetiştirilirse kendine güvenir ve yaşadığı problemleri iletişimle çözmeyi öğrenir. Şiddet içinde yetiştiğindeyse şiddeti gösteren kişiyi model alır ve şiddet eğilimli biri olabilir. Örneğin aile içi şiddet yaşayan çocuk, şiddeti sergileyen babasını ya da annesini model alabilir ve ileride o da eşine şiddet uygulayabilir. Şiddeti sürekli yaşayan çocuklar, saldırgan bir kişilik sergileyebilir ve bu durumu içselleştirebilmektedir.

ÖFKE YÖNETİMİ BECERİLERİNİN KAZANDIRILMASI

 Çocukların Öfkelerini Harekete Geçiren İpuçlarını Tanımalarına Yardım Etme

Çocuklar öfke yaratan durumla karşı karşıya kaldıklarında, çocukların öfkeleneceklerine işaret eden içsel uyaranları fark etmeleri ve tanımaları öfke denetiminin birinci aşamasında öğretilir.

Çocuklara, öfkelenmeden önce kendilerinde bazı fizyolojik değişikliklerin ortaya çıktığı öğretilmelidir. Pek çok çocuk genellikle kendilerinde öfke öncesi ortaya çıkan bu bedensel değişikliklerin farkında olmayabilir. Ancak bu bedensel değişikliklerin tanınması ve fark edilmesi öfke denetimi için çok önemlidir. Öfkelenmeden hemen önce bedenlerindeki değişiklikleri fark etmeleri ve tanımaları çocukların ilgiyi kendilerine yönelterek davranışlarını kontrol etmelerine ya da ortamdan uzaklaşıp gitmelerine olanak sağlamaktadır. Çocukların içsel-bedensel uyarıcıları tanımalarına yardım etmenin en kolay yollarından biri onlara öfkelenmeden hemen önce bedeninde ne dikkatini çekti sorusunu sormak ve yanıtlamalarına yardımcı olmaktır.

Genellikle verilen yanıtlar şöyledir:

 • Her yerinin ateşlendiğini hissettiği

• Kalp atışlarının hızlandığı

• Ellerin yumruk biçiminde sıkıldığı

• Çenenin kilitlendiği hissi ve dişlerin sıkıldığı

• Tüm bedeninin titrediğini hissettiği

• Kasların, özellikle kolların gerginleştiğini hissettiği şeklindedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.