Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda doğru beslenme alışkanlığı için öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2021 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2021 00:08

· Çocukların yemek yeme konusunda sizi model aldığını unutmayın. Kendi yapmadığınız bir davranışı ondan beklemek pek de mantıklı olmayacaktır. Örneğin; anne/babanın ayakta gezinerek atıştırma şeklinde bir yeme alışkanlığı varsa çocuğun oturarak yemesini beklemek yanlıştır.

· Yemekler aile bireylerinin hepsinin katıldığı hoş bir sohbet havasının hakim olduğu bir ortamda gerçekleştirilmelidir.

· Yemeklerde çocukların midesini göz önünde bulundurun.

· Çocuğunuza seçenek sunun. Onun sevdiği yemek çeşitlerinden birini mutlaka bulundurun. Bazen yemek alışverişine onu da dahil edip, sebze meyveleri seçmesine olanak sağlayın. Bunun dışında yemeğin hazırlık ve pişirme safhasında da yardımını istemeniz yemeğe karşı ilgisini arttırabilir.

· Yemeklerin masa başında ve aile bireylerinin katılımıyla gerçekleşmesine özen gösterin. Televizyonun karşısında ya da koltukta oturarak, saatlerce yemek yemesine izin vermeyin. Yemeklerin 20-30 dakikada tamamlanması gerektiğini belirtin. Yemek alışkanlığının oturmasını engelleyen en büyük etkenlerden biri de oyun oynayarak ya da peşinden  koşturarak yemesini sağlamaktır. Bu şekilde bir yeme tarzı, ileride yeme bozukluğu oluşmasına zemin hazırlamaktır.

· Zorla yedirdiğiniz bir tabak yemeğin bir sonraki yemekte size olumsuz bir tutumla geri döneceğini asla unutmayın! Eşinizi yemesi için nasıl zorlamıyor, onun tabağı ile ne kadar ilgileniyorsanız; Çocuğunuzunki ile de o kadar ilgilenin.

· Yemeğini bitirmesi için rüşvet teklif etmeyin. Çocuğun zaten yapması gereken ya da sorumluluğu olan davranışlar için ödüllendirme yapmak rüşvete girmektedir. Okula gitmek, yalnız yatmak, yemek yemek gibi… Eğer doğru davranışı yerine getirirse ödüllendirmeniz, o davranışın tekrarlanmasını sağlayacaktır.

Çocukların yemek yeme ve tuvalet konuları en büyük silahlarıdır. Çünkü bu konudaki hassasiyetinizi yakalar ve o yoldan ilerlemekte hiçbir sakınca görmez.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.