Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklarda Covid ile ilgili kaygılar

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2021 00:02

Pandemi döneminde çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik olmak üzere her gelişim evresinde bireyler farklı alanlarda kayıplar yaşıyor. Ne kadar çabalarsak çabalayalım ani kayıplar ve kontrolümüzün dışında engel olamadığımız durumlar kayıp duygusu ile hüznü beraberinde getiriyor. Günlük yaşamımızdaki rutin ve ritmin bozulması sonucu kaygı, öfke, huzursuzluk ve mutsuzluk gibi çeşitli olumsuz duygular açığa çıkabilmektedir. Pandemi öncesinde normal ve olması gereken sıradan saydığımız pek çok şeyin, kaybı yas sürecini oluşturan konular arasındadır. Yas denilince aklımıza ilk gelen ölüm sonucunda oluşan yoğun kayıp hüznüdür. Oysaki yaşamlarımızda muhtemel iş kaybı, boşanma ve taşınmalar gibi durumlarda beraberinde kayıp hüznünü getirmektedir.

Covid19 pandemisi ile birlikte sağlıklı ev ortamında güvende olan bireyler arasında kayıp hüznünü tetikleyen çeşitli düşünceler olabilmektedir.

Bunlar;

· Sevdiklerimizin sağlıklarına zarar gelme endişesi

· Potansiyel iş kaybı ve beraberinde maddi kaygılar

· Sosyal mesafe ile birlikte yalnızlaşma hissi

· Günlük rutin alışkanlıklarımızdaki değişiklikler

· Yakın gelecekte planlanan program ve özel günlerin iptal edilmesi

· Pandeminin dünyayı nasıl etkileyeceği ile ilgili belirsizlikler

Okul öncesi (3-6 yaş) dönemdeki çocukların dil ve motor gelişimi hızı bu şekilde ilerlemektedir. Bir önceki döneme göre kelime dağarcığı artan çocuğun konuşma ve soru sorma eğiliminde artış gözlemlenir. Vücudunu fiziksel olarak daha fazla koordine edebilen çocuk artan enerjisi ile birlikte özellikle kaba motor alanında belirgin bir şekilde ilerleme kaydeder. Dolayısı ile okul öncesi dönemdeki çocuklarda koşma, atlama ve zıplamaya yönelik ihtiyaçları oyun ve hareketli olduklarında sağlanmaktadır. Gelişimsel dönemdeki çocukların temel noktası “girişimciliktir.” Bir önceki gelişimsel dönemde açığa çıkan merakla birlikte çocuk okul öncesi dönemde artık daha fazla teşebbüs ve girişimlerde bulunacaktır.

Okulda bahçe saatlerinde rahatça koşup oynayabilen veya anne-babası tarafından parka götürülen çocukların bu döneme ilişkin somut kayıpları bu yöndedir. Okul öncesi ve sonrası dönemdeki çocukların bilişsel sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak üzere uzaktan eğitim yapılıyor olsa dahi arkadaşları ile fiziksel oyun etkileşimi olmaması çocukta oluşan diğer kayıp unsurudur. Gelişimsel olarak okul öncesi dönemde çocukların en sık korkulan, bedenine zarar gelmesi endişesi, karanlık, anne babasının kaybı ya da onu terk edebileceği gibi başlıklardır. Pandemi döneminde çocuklarda var olan korkuların daha fazla tetiklendiği gözlemlenmiştir.

Okul öncesi dönemde çocukların dünyayı ve ilişkileri öğrenme, sınırları test etme, kendilerini ifade etme ve yaşadıkları olumsuz deneyimleri tedavi etme için oyun oynamaktadırlar. Dolayısı ile bu dönemin gelişimsel olarak en temel ihtiyaçlarından birisi de oyundur. Kendi yaş sürecini yaşayan çocuklar oyunlarında korku, kaygı ve öfkeyle ilişkin temalar açığa çıkarabilmektedir. Bu durum ebeveyn için her ne kadar endişe verici olsa da esasında çocuğun kendi duygularını ifade edebildiğini göstermektedir. Oyun kaynağı ile kendini ifade edemeyen çocuklarda açığa çıkan muhtemel bazı sorunlar arasında ağlama krizleri, alt ıslatma, tırnak yeme, uyku ve yeme problemleri görülmektedir.

 -Bu dönemde en temel ihtiyaç olan fiziksel hareketlilik ihtiyacını karşılamak için çocukların günlük rutinine ilgi duydukları alanda egzersizler eklemesi hem fiziksel hem de duygusal olarak ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

-Bilişsel gelişim olarak soyut algılama yapma yetisine sahip olmadıkları için okul öncesi dönemdeki çocuklarda kaygı ve korku oluşturan konuları öykü ve masallar üzerinden açıklanması hem daha rahat anlamalarına yardımcı olacak hem de duygusal olarak içinde bulunduğu durumda yalnız olmadığını fark ederek rahatlamasına olanak sağlayacaktır.

-Çocuklarla birlikte öykü ve masal okuma saati sonrasında resim yapmalarını teşvik etmek veya masaldan bağımsız olarak boyama çalışmalarını duygularının dışavurumuyla bir rahatlama ve etkili baş etme stratejisi kaynağı sağlayacaktır. Resim çalışmaları tamamlandıktan sonra duyguları ifade etmeye yönelik, “Bu resimde neler oluyor? Resimdeki kişi neler hissediyor?” şeklindeki ucu açık sorular yöneltmek duyguları ifade etme becerisi kazandırmak için etkili bir yöntemdir.

-Açık havaya çıkma olanakları kısıtlı olmasından dolayı evde varsa balkonda saksılara çiçek ve bitkiler ekerek yapay bahçe oluşturulması rahatlatıcı ve destekleyici olacaktır.

-Ebeveynlerin kısa sürede olsa çocukların oyunlarına katılıp eşlik etmeleri; hem kendilerini değerli hissetme hem de nitelikli vakit geçirme adına oldukça fayda sağlayacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.