Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklar ve Karantina

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2020 00:02

Dünyaca yaşadığımız COVİD-19 salgını tüm dünyayı sardı. Bu salgın nedeniyle çoğu insan eve kapandı. Bazı insanlar ise home office çalışmaya devam ediyor. Okulların kapanması ile birlikte hem ebeveynler hem de eğitim kurumları çocuklar ile ilgili müthiş çabalar sarfediyor. Çocukların evden dışarı çıkamamasının verdiği sıkıntı hem onları zorluyor hem de ailelerini… Canları sıkılan çocukları için seferber olan anne babalar, hem süreç anlamında endişeli ve kaygılı hemde iş sıkıntıları nedeniyle gergin ve stresli durumdalar. Home office çalışan aileler hem iş hem çocuk ile zaman geçirme konusunda sıkıntılar yaşıyor.

Devlet okulları EBA tv ile günün belli bir saati çocuklara eğitim veriyor. Elbette bu çalışma çocukların derslerini eksiksiz tamamlaması amaçlanarak değil, çocukların okuldan ve eğitimden uzaklaşmaması adına tasarlanmış bir proje. Özel okullar ise öğrenci kaybetmeme kaygısı ile çeşitli çözümler bularak velilerin karşısına çıkıyor. Herkes süreçle ilgili sıkıntıda ve herkes kaygılı…

Peki çocuklara bu süreçte neler veriyoruz ?

Evde izinli olan ebeveynler çocuklarla etkinlikler yaparak sosyal medya aracılığıyla paylaşıyor ve akıma dönüştürüyor. Bu sosyal motivasyonu yükselten bir durum haline geliyor. Fakat evden çalışmakta olan aileler bu kadar şanslı olmayabiliyor. Yapılan çalışmalar, verilen ödevler bu aileleri oldukça yoruyor. Özel ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri görüntülü online dersler ile eğitimine devam edebiliryor. Ancak kimi özel anaokulu sosyal medya aracılığı ile eğitici videolar paylaşıyor kimi ise görüntülü online etkinlikler yaptırıyor. Veliler ise bu konuda oldukça sorun yaşadığını belirtiyor. Karantina günlerinde düzenlenen ve yapılan etkinlik ve faaliyetler için gerekli materyallare ulaşabilme konusunda sıkıntı yaşayan mı dersiniz? , evden çalışan ailelerin çocuklarına bu kadar vakit ayıraramamasından yakınmasını mı dersiniz?

Gerçekten okul öncesi eğitimde bu kadar yoğunluk gerekli midir?

Velilerin bu kadar zorlanması ne kadar doğru?

Online görüntülü etkinlikte çocukların yapması istenen malzeme her evde yoksa bu aileyi ve çocuğu nasıl bir sıkıntıya iter?

Çocukların bu kadar sosyal medya, tv, tablet, telefonlara bağlanması ne kadar doğru?

Bunu alışkanlık haline getiren çocukların bu süreç sonrasında yaşayacağı durum nasıl düzelecek?

Şimdi çocuk gelişimi ile ilgilenen okul öncesi kurumların bunu göz ardı ederek dahada yoğunlaştırmasını ve maddi kaygıları bir kenarda tutarak birazda bu soruları düşünmesinde fayda var. Evet bir eğitici kısa video paylaşılabilir. Çocuk bunu uygular yada sadece izler. Bu durum eğitim ve okul ile arasındaki bağı sıcak tutabilir. Çocukların okuldaki programlı düzene alışık olmaları nedeniyle ve düzenini bozmamaları için bir program akışı verilebilir. Ama okul öncesinde görüntülü online ders saçmalarığına son verip çocukları tüm gün teknoloji bağımlılığına itmeyelim. Çocukların kazanması gereken bir çok alışkanlık var. Mesela kitap okuma alışkanlığı, anne ve babaya yardım ederek yardımlaşma alışkanlığı, kapıya bir kap mama koyarak insanların eve kapandığı bu süreçte aç kalan sokak hayvanlarına yardım ederken kazandığı paylaşma alışkanlığı…

Lütfen yararlı ve faydalı olmayı düşünelim...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.