Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukla Etkili İletişim

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2020 00:02

Çocuklarımız ile iletişim kurarken kurduğumuz cümleler kadar yüzümüzün aldığı şekiller ve mimiklerde oldukça önemlidir. İletişim kurarken her zaman çocuğumuzun boyuna inerek, onu endişelendirmeyecek şekilde şekil almalıyız. İyi bir dinleyici olmak, samimi ve içten olmak doğru iletişim kurmak için gereklidir.

Ebeveynler son zamanlarda sürekli danışmanlık alıyor ve farklı uzmanların yazılarını okuyorlar. Son gelinen durum kitap terimlerini uygulamaya yönelik oldu. Aslında doğallık en gerekli olan tutumdur.

Mükemmelliyetçi ailelerin, sürekli olarak kaygıları vardır. ‘’Şöyle yaparsam, böyle olur.’’ düşüncelerinden arınamadıkları için bu düşünceler bir zaman sonra onları yıpratmaya başlar. Atladığımız bir nokta var ki; o da bizim yetiştirme şeklimiz ve kaygılarımız  çocuğumuzada geçer. Gelecekte bunları kendi tutumları şeklinde benimserler.

1. Aile arasındaki en bağlayıcı dil SEVGİ’dir.

2. Herkesin ebeveynleri ile kurduğu iletişimde en çok kendisini rahatlatan samimiyettir. Ebeveyn ve dostluklarınızda en aradığınız tutum da samimiyettir. Çocuklarınız ile açık ve doğal iletişim kurun.

3. Doğru iletişim kurabilen aile bireyleri daha huzurlu, mutlu, uyumlu bir hayat sürer. Olumsuzluklardan ve endişelerden uzak, doğalık ve samimiyete yakın…

4.Ebeveyn olarak iyi bir dinleyici olmanız çok önemlidir. Çocuğunuza onu anladığınızı hissettirerek dinlediğinizde onun size nasıl rahat kendisini ve sorunlarını aktardığını göreceksiniz. Hepimiz yaşamışızdır ki, ‘’nasılsa anlamayacak…’’ düşüncesi çocukları iletişimden uzaklaştırır ve içine kapanmasına neden olur.

5. Çocuklarınızla konuşurken, anlayabileceği dilde, yalın, sade cümleler ve kelimeler seçmelisiniz. Uzun uzun cümleler kurmanız sizi çok konuşan anne, baba yapar.

6. Ailelerin çoğu çocuklarının okulda yaptıklarını ve öğrendiklerini aktarmamasından müzdarip… Unutuyoruzki yetişkinler olarakta kapıdan girdiğimizde ne yaptığımızı, nasıl bir gün geçirdiğimizi anlatmaktan kaçınırız. Çünkü eve geldiğimizde tüm gün yaşanan yoğunluğu unutup ailemizle vakit geçirip dinlenmeyi tercih ederiz. Soru sormaktan ziyade sohbet ortamı yaratmak daha doğru olacaktır. Anne baba olarak iş yerinde yaşadığınız durumları anlattığınızda o da kendi yaşantısından örnekler vermeye başlayacaktır.

7. Yemek masaları ve uyku saatleri çocukların sohbet etmeye en müsait oldukları zamandır. Yemek saatinde gün boyu yapılanlarla ilgili sohbet edilebilir. Bu aile içi iletişim için herkesin aynı anda toplandığı bir zaman dilimidir. Uyku saatinde 3 soru tekniğini kullanabilirsiniz? ‘’Bugün seni en mutlu eden şey neydi? , Bugün seni en mutsuz eden şey neydi? ,  Bugün zamanı geri alsaydık neyi düzeltmek isterdin ?’’ soruları ile uyku saatini doldurabilir, huzurlu bir uykuya merhaba diyebilirsiniz.

8. Çocuklarınızı anlamaya çalışın ve onları suçlayıcı tavır ve cümlelerden kaçının. Yaptığı hatalı davranışı bile anlatsa ‘’ sen yaptın mı?, şunu yapma!! ‘’ şeklinde değil, ‘’şöyle yapsan daha  iyi olurdu’’ şeklinde konuşmanız daha doğru olabilir.

Yapay ve doğal olmayan tavırlarımızı bir kenara bırakarak, samimi duygularımız ile hareket edelim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.