Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğuma para biriktirmeyi nasıl öğretebilirim?

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2021 00:02

1. İlk aşama para kavramını öğretmektir.

Çocukların para ile ilgili tutumu tamamiyla ebeveyni taklit etme şeklinde gelişir. 5 yaş itibariyle para kavramını öğrenebilirler. Beraber yaptığınız alışverişler, bayramlarda ve özel günlerde verilen harçlıklar ile para kavramı pekişiyor. Bu durum çocukta çabalayarak kazanma düşüncesini elbette ki vermiyor. Çocukların parayı ihtiyaçları karşılamak için kullanılar bir araç olduğunu öğretmeli, kazanmak için belli bir emek harcanması gerektiğini öğretmelisiniz.

2. Para biriktirme alışkanlığını kazanması için kumbara edinin.

Çocukların en kolay para biriktirme yöntemlerinden biri kumbarada biriktirmektir. Çocuk bu şekilde para biriktirme alışkanlığını kazanırken aynı zamanda da eğlenir. Aynı zamanda damlaya damlaya göl olur atasözünün anlamınıda bu şekilde kavramış olur. Biriktirdiği para ile istediği bir oyuncağıda alabilirsiniz bu onu teşvik edecektir.

3. Azdan çoğa doğru hedef koyması gerektiğini öğretin.

Çocuğun sahip olmak istediği bir şeyi almak için harçlıklarını biriktirmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bu çocuğa harçlıklarını biriktirmesi için sebeb olmuş olur. Biriktirilen paralar çoğaldıkça neler yapabileceğini ola anlatabilirsiniz.

4. Çeşitli alışveriş oyunları oynayın.

Çocuğunuzla çeşitli alışveriş içeren oyunlar kurabilir onun somut olarak kavramasını sağlayabilirsiniz. Mağaza, restoran, market alışverişleri ile ilgili oyun oynayarak para alışverişi konusunda onu görevlendirebilirsiniz. Çocuklara tasarrufu ve ihtiyaca göre para harcamayı bu oyunlar ile öğretebilirsiniz.

5. Çocuğunuza bütçeniz ile ilgili açık olun ve harçlığı ile idare etmesi gerektiğini anlatın.

Çocuğunuza verdiğinin harçlık ile neler yapabileceğini ve o harçlığı neden verdiğinizi ona anlatın. Nasıl harcaması gerektiği ile ilgili minik tüyolar verin. İlk iki hafta kritiktir. Çocuğa ilk defa harçlık verdiğiniz ve yetinmesini istediğiniz için o parayla geçinmekte zorlanabilir. Eğer takviye yaparsanız para idaresini sağlamakta güçlük çeker. Ancak takviye yapmadığınız zaman bir sonraki hafta zorlanmamak için idareli kullanması gerektiğini bilecektir.

Evin geçimi ve idaresi ile ilgili ona bilgiler verebilirsiniz. Ailece aylık bütçe toplantınıza çocuğunuzuda davet edebilirsiniz. Alınan maaşların ev geçimine katkısını ve ev idaresinin nasıl yapıldığını, paranın nerelere harcandığını somut olarak görmesini sağlayın.

6. İstediği ürünü belirlemesi ve alışveriş yapması için fırsat verin.

Çocuğunuza alışverişe çıktığınız zaman kendi bütçesini teslim edebilirsiniz. Bütçesine göre neler alıp alamayacağı ile ilgili rehber olabilirsiniz. Bu durum hem onu mutlu edecek hem de kendine güven duymasını sağlayacaktır. Bu durumda paranın değerini, alışveriş bilincini ve tasarruf yapmanın önemini kavrayacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.