Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çoban Ateşi Bursa ve Ertuğrul Mat

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2019 00:01

Hafta içi Çelik palas otelde her hafta yapılan Çoban ateşi Bursa toplantısına davet aldık, daveti yapan Demokrat partiye çocuk yaşından beri hizmet eden Sönmez Azak'tı. Sağ olsun beni arayıp konuşmacı olarak Adalet partisi Bursa eski milletvekili Ertuğrul Mat'tı. Ertuğrul beyi çok sever ve saygı duyarım, Anılarını yazdığı ''demokrasi yolunda karınca misali İstanbul ve Ankara günleri ile Bursa günleri'' kitaplarını bana göndermiş ve büyük keyifle okumuştum. Özellikle bilmediğimiz veya yanlış bildiğimiz birçok olayın doğruluğunu yüksek emek verilmiş bu iki kitapta öğrenmiş olduk. Ertuğrul Mat 85 yaşında olmasını asla dışa yansıtmayan bir görüntüye, zekaya ve hafızaya sahip ve yine bir o kadar da sanata ve sanatsal duygulara sahip, hayran olmamak mümkün değil.

Çoban Ateşi hareketi bir müddet önce Adana da Seyhan eski ilçe başkanı dostumuz Muhammet Emin Atasaever'in üstün çabaları ile start almıştı, o süreçte bizlerde Adana'da yapılacak toplantı için kendisine destek verdik, fakat son anda gelişen bir aksilik yüzünden biz toplantıya katılamamıştık. Ardından birçok ilde toplantılar yapıldı. Aslında Çoban ateşi bir nevi bizim başlattığımız Demokrasi taban hareketinin devamı niteliğini taşıyordu. Taban hareketi Bursa, Yalova, Samsun ve Ankara toplantılarını dolu dolu ve üstüne koyarak yapmıştı. 15 Temmuz 2016 da yapılan darbe teşebbüsü ve ilan edilen Ohal sebebiyle Taban hareketini dondurmuştuk.

Eski Devlet ve Sağlık bakanı Rıfat Serdaroğlu’nun büyük emek verdiği Çoban ateşi günümüzde yaklaşık 64 ilde örgütlendi ve aralıklı olarak farklı illerde toplantı yapmaya devam ediyor. Bursa boyutuna dönersek başkanlığını Tolga Kornoşor yapıyor yardımcılığını ise Sönmez Azak yapıyor, oluşumun öncülüğünü ise Ahmet Celal Gül başlatmış oldu. Önümüzde ki günlerde yapılacak toplantılara Eski Milli eğitim ve Milli savunma bakanı Turhan Tayan alınacak ardından Demokrat parti genel başkan yardımcısı Ahmet Okur'da toplantıya davet edilecekler arasında.

Salı günü toplantıya mali müşavir dostum Süleyman Güzey ile birlikte katıldım, özellikle Ertuğrul Mat'ı dinlemesini istedim, oysa Süleyman Güzey Adalet Partisine 1972’de katılmıştı ve Ertuğrul beyi gençlik dönemlerinden biliyor ve tanıyordu, fakat çelik palasta ki toplantıda olduğu kadar yakından dinlememişti sanırım. Ertuğrul Mat Bursa'da yaşayan en eski vekil “Hüseyin Suat Sungur benden bir kaç yaş büyük ama ben ondan bir dönem önce milletvekili seçildim” demesi gayet doğruydu. Ve yine “Bursa'da en eski avukat 95 yaşındaki Turgut Bulut'tur ondan sonra ben gelirim, Bursa'da yaşayan en eski gazeteci benim ilk yazımı 1961’de yazmıştım.”

Ertuğrul bey bunları anlatırken kafamızdan tarih hesaplarını ve o günden bu güne kaç yıl geçmiş hesaplarını yapıyoruz.

Ertuğrul bey anlattıkça keyif alıyoruz ve daha çok anlatmasını bekliyoruz çünkü karşımızda gerçek bir canlı tarih var. Dolu dolu anlatıyor konulara vakıf, olayları yılı, ayı, günü ve nereyse saati ile anlatıyor bize. Nuri Demirağ'ı bilirsiniz cumhuriyet döneminin başında ülkemizin birçok yerini deyim yerindeyse demir ağlarla ören iş adamı. Sonrasında uçak yapan Vecihi Hürkuş'un finansörü ve konu oraya geliyor bir arkadaşımız soruyor “Uçak fabrikası neden kapatıldı?” Ertuğrul Mat'ın cevabı “Nuri Demirağ şark İslam felsefesini savunurdu bu sebeple İsmet İnönü tarafından pasifize edilmiştir” demesi bizim de ilk kez duyduğumuz bir cevaptı.

“Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın Deniz Gezmiş ve arkadaşları için “modern Donkişot” dediğini söyleyen Ertuğrul Mat, Yine deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarının gerçek suçluları bizzat onların kendi avukatlarıdır. TBMM’deki oylamanın ardından üst mahkeme vardı onun üstünde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın af yetkisi vardı. Cevdet Sunay bu af yetkisini kullanmak istedi ancak Gezmiş ve arkadaşlarının avukatları bunu üç idam mahkumuna bildirmediler, sebebi ise sol fraksiyona efsane ve kahraman yaratma safsatasına engel olmamaktı, bu acı gerçeği öğrendiğimizde idam edilen üç gence de üzülüyoruz.

Son olarak Ertuğrul Mat Çoban hareketinin kendisine Ahmet Yesevi'yi hatırlattığını söylüyor. Biz İslamiyet’i sevgi diliyle anlatmayı istiyoruz, İktidarlar ise bunun aksine nefret dili kullanıyor, anlaşamadığımız nokta burasıdır. Ertuğrul Mat kendisine ait olan blok sayfasındaki takipçi sayısının 45 bini geçtiğini ve bilgi birikimlerini burada takipçileriyle paylaşmaktan mutlu olduğunu söyleyerek Tüm Bursa'ya selam ve sevgilerini iletiyor. Çoban Hareketi Bursa'ya Tolga Kornoşor ve Sönmez Azak'a da biz teşekkür ediyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.