Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’nin değişen yüzü

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2020 00:02

Cumhuriyet Halk Partisi, ülkemizdeki sürekli değişmeyen ana muhalefet partisi olarak belki de son 80 yıla damgasını vuran bir siyasi yapı.

Ara sıra koalisyonlarla iktidar olsa bile iktidar ömrü pek fazla uzun olmayan bir parti CHP. 12 Eylül sonrasında isimleri değişim gösterse de özellikle 1999 yılında Bülent Ecevit’in güvercinleri uçup parti iktidar olsa bile 2002 yılından bu yana iktidar şansını kazanmakta güçlük çekiyor. Son mahalli seçimlerde ise iktidara muhaliflerin “düşmanımın düşmanı, benim en iyi dostumdur!” ilkesiyle hareket etmesi yüzünden epey güç topladı.

Fakat, arzu edilen iktidar çıtasını bir türlü yakalayamadı.

CHP’nin Bursa’daki parti örgütünde, yapılan olağan kongrelerle beraber yeni yönetimlerde iş başına geldiler. Yeni yüzler, yeni siyasi fikirler, partinin yenileşmesine katkı sağlayan yeni üyeler ve yeni ve de gençlerin yanı sıra kadınlarında yönetimlerde söz sahibi oldukları bir yönetim anlayışı oluştu.

Bu durum., yerel siyasette CHP’nin değişen yüzü olarak ilgiyle izleniyor.

CHP il Başkanı İsmet Karaca, görevi devir alır almaz hemen soluğu dağ ilçelerinde aldı. Büyükorhan, Orhaneli, Harmancık ve Keles ilçeleriyle teşekkür ziyaretlerini başlatan Karaca’nın bu çalışması, CHP’nin hem üye hem de oy olarak zayıf olduğu bölgede dikkat çekti. Karaca, Bursa’nın senelerdir değişmeyen sorunlarına el atıp, önce sağlık alanında inşası başlatılan ve yarım kalan Acemler Sağlık Kompleksi ile ilgili kamuoyuna seslendi. Bu sesleniş, belki de senelerdir raflarda bekletilen, bir türlü adım atılamayan, kent merkezindeki hastanelerin kapatılmasıyla da halkın büyük tepkisine yol açan merkezi sağlık hizmetlerine dikkat çekti. Halkın, CHP kanalıyla yapılan açıklamaları desteklemesi, özellikle de sosyal medya ortamında haberlere yapılan yorumlar, iktidarı harekete geçirdi ve hastanenin yarım kalan inşaatı ile ilgili ihale süreci sanırım hızlandırıldı.

Çünkü, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda, tamamlama ihalesinin en kısa zamanda gerçekleşip, sağlık merkezinin en kısa zamanda hizmete sunulacağını ifade ettiler.

Tabi, Karaca’nın senelerce Osmangazi İlçe Başkanlığı yapmış olmasından dolayı, özellikle Bursa’nın merkezi sayılan bu bölgedeki halkın en büyük tepkilerinden bir tanesi de Bursa-İstanbul/ Yalova Yolundaki tramvay projesinin yarım kalması. Bu projeye senelerdir çivi bile çakılmayışı. Esnafın, bölge halkının ulaşım başta olmak üzere işlerinde bile sıkıntı yaşamaları. Birde, yolun büyük bölümünün kapalı ve inşaat halinde olmasından dolayı, kent merkezindeki trafikte yaşanılan sorunların dağ gibi büyümesi.

CHP il başkanı İsmet Karaca, parti örgütü ve yöneticilerinin yanı sıra milletvekilleri Erkan Aydın ile Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun da katılımıyla, tramvay projesini tekrar gündeme getirdi. Aslında, projede ve inşaat alanında inceleme yapmak istemelerine rağmen ilgililerin buna izin vermeyişlerine bir anlam veremediklerini belirten Karaca, yine de yoldaki yaya geçişleri için ayrılan bölgelerden inşaata girip, güvenlikli olmasa bile inceleme yapmaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Sonrasında da tramvay sisteminin önce yerel yönetimler olan Büyükşehir Belediyesine, sonra Bursa’ya verdiği zararları anlattı.

Bizlerde basın mensupları olarak İstanbul yolunda yarım kalan tramvay inşaatı ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere, milletvekillerine, parti yöneticileri “ne olacak bu işin sonu?” diye sorular soruyoruz.

Aldığımız cevap ise “müteahhit firmanın iflas açıklaması, bu nedenle, ihalenin tahkim başta olmak üzere yargıya intikal etmesi, kararların verilmeyişi nedeniyle de sürecin uzamış olmasını” bahane olarak söylüyorlar.

Bu önemli bir konu. Hukuki açıdan önemli. Fakat, ortada birde kamunun uğradığı zarar ve zaman kayıpları var. Her ne olursa olsun, yol üzerindeki esnaftan tutun, evine, işine gidebilme uğruna o yoldan, caddeden geçmek zorunda olanların sarf ettikleri yakıtların ekonomik değeri bile her geçen gün zararın artmasına yol açabiliyor.

Sağlık ve ulaşım alanında bu kentin kangren haline geldiği konuşulan iki projesini gündeme taşıyıp, çözüm için gündem oluşturan CHP’nin yeni yönetiminin hizmet ve politika tarzı da vatandaşların ilgisini çekiyor.

Sanırım İsmet Karaca ve ekibi, bir yandan parti içindeki örg3ütlerdeki tartışmalar ve çözülmelerle ilgili mücadele ederken, diğer yandan da halkın CHP’ye ilgisini çekmek ve desteğini artırma adına, böylesine kronik sorunları gündeme taşımakla, önemli bir siyasi hizmete imza atacak. Kulağıma gelen bilgilere göre Karaca ve ekibi bugünlerde yine Bursa’nın kangren haline gelen ve binlerce aileyi mağdur eden kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar yapmaya başlamışlar.

Bakalım, CHP açısından Bursa’daki kentsel dönüşüm nasıl gözüküyor?...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.