Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇGD Bursa yerinde kalsın!

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2021 00:05

İlk üyelerinden biri olarak gurur duyduğum, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesinin idari ve sosyal tesis olarak kullandığı Reşat Oyal Kültür Parkı (İpekiş girişi) içindeki binası, 02 Aralık 2021 tarihinde kepçelerle yerle bir edilecek… Büyükşehir Belediyesi tebligatı yaptı… 

Kültür Park’ın hem içinde hem de dışında sayılabilecek bir noktasında 32 yıl önce tahsis edilen dernek yerinin böylesine apar topar yıkılmak istenmesini anlayamıyorum. Gürültü desen yok, insanların rahatsız edildiği herhangi bir olumsuzluk mu var acaba diye düşünüyorum; Bir neden bulamıyorum… Kentin güncel arşivini oluşturan gazetecilerin nefes aldığı, kentin dinamikleriyle bir araya geldiği, sosyal ve kültürel aktivitelere ev sahipliği yapan, ülke gündemine damga vuran açıklamaların özgürce dile getirildiği dernek binasının yıkılmasından hangi yarar sağlanacağını bilemedim… 

Meğerse Reşat Oyal Kültür Parkı ‘günümüz şartlarına göre’ modernize edilecekmiş…

Büyükşehir Belediyesi’nden servis edilen haber metni özetle şöyle; “Bursa’da dönemin Belediye Başkanı Reşat Oyal tarafından 391 bin metrekare alan üzerine yapılan ve 1955 yılında hizmete açılan Reşat Oyal Kültür Parkı, yılların yorgunluğunu üzerinden atmaya hazırlanıyor. Zaman içinde ihtiyaçlara göre yapılan bazı düzenlemeler parkı estetik görüntüden uzaklaştırırken, otopark yetersizliği, park içindeki araç trafiği, yaya yolları, aydınlatmalar ve yıpranan kent mobilyaları gibi sorunlara anlık değil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi amaçlanıyor. Kültür Park’ı bütüncül bir planla ele almayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, ortak aklı devreye alarak konunun tüm taraflarını bir araya getirdi. Parkta yaşanan sorunları ve kullanıcı ihtiyaçlarını tespit etmek ve “Reşat Oyal Kültür Parkı Master Plan” çalışmalarına veri toplamak amacıyla atölye çalışmaları planlanırken, ilk olarak paydaş beklentilerinin belirlenmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi. Kültür Park Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birim ve şirket yöneticileri ile Kültür Park’ta faaliyet gösteren işletme yetkilileri katıldı.

Paydaş beklentilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, parkta yapılacak iyileştirme çalışmaları ve tasarımların tüm Bursalı taraflarca belirleneceğini söyledi. Bursa’da şehrin genelini ilgilendiren sorunların tamamını istişareyle çözmeye çalıştıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Bursa’nın ilk parkı olan Reşat Oyal Kültür Parkı ile ilgili bir master plan hazırlığı içerisindeyiz. Kültür park farklı işletmeleri, farklı farklı birimleri bünyesinde barındırıyor. Açıkçası herkesin bir beklentisi var ancak bu beklentiler de birbiriyle uyuşmuyor. Herkesin parkla alakalı bir öngörüsü, arzusu ve beklentisi var. Özellikle bu konuda uzman isimler, teknik arkadaşlarımız nezaretinde, mimarlar ve şehir plancılarımızla birlikte esnafımız, akademisyenler, gençler, kadın (Haber metninde hata olmalı…) konuyu farklı atölye çalışmalarıyla beş ayrı grup halinde tartışacaklar, konuşacaklar. Sonunda master planımızı hazırlayıp parkla alakalı gerçek ve dönüşümü gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Bu arada ‘Açık Hava Tiyatrosu’ da yeniden inşa edilecekmiş…

İyi güzel ama yıkıma neden ÇGD Bursa Şubesi’nden başlanıyor… Eğer bir kasıt yoksa ve imalatlar 2022 yılında başlayacaksa eğer; Sizi izleyen, haberlerinizi yapan gazetecilerin lokali neden ellerinden alınıyor ve gazeteciler yersiz, yurtsuz, biçare bırakılıyor… Bu acele neden…?

Mesleğimizin duayeni, Bursa Ansiklopedisini tarihe bırakan gazeteci-yazar rahmetli Yılmaz Akkılıç’ın büyük çabalarıyla hayata geçen Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin lokali; Erdal İnönü, Aziz Nesin, Uğur Mumcu, Yaşar Kemal, Altan Öymen, Ali Sirmen, Mustafa Ekmekçi, Tayfun Talipoğlu, Adalet Ağaoğlu, Demirtaş Ceyhun, Emre Kongar, Nihat Behram, Vedat Türkali, Mario Levi, Fikret Otyam, Zülfü Livaneli, Can Dündar ve Cem Karaca gibi dünyaca tanınan isimlere ev sahipliği yaptı… Daha onlarca yazar, çizer, siyaset adamı da ÇGD’de de söyleşi ve etkinliklere katıldı… Bursa’nın hafızasını yok etmek doğru değil sayın başkan.

Lütfen yıkım kararını çekin ve istediğiniz düzenlemelerin yapılması hususunda dernek yöneticileriyle bir araya gelerek teknik ayrıntıları görüşün. 391.000 metrekarelik Kültür Park’ta 150-200 metrekarelik alan kimseyi rahatsız etmez;

Eğer başkaca bir niyet yoksa!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.