Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çevremizi unutmayalım

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2021 00:04

Günlük hayatımızda bir yandan geçim derdi diğer yandan da işler güçler derken, har ola gürele gidiyoruz. Etrafımızda olan bitenleri takip edelim diye düşünürken, Koronavirüs saldırısı ve hastalıklarla karşılaşıyoruz.

Geleceğe yönelik bir çalışma yapabilmek için eskisi gibi düşünüp mesai harcamaya zamanımız yok.

İleriye dönük ne gibi eksikliklerimiz olduğunu belirleme konusunda da zamanımız yok gibi.

Geçtiğimiz İlkbahar aylarında ülkemizde ve denizlerimizde bir gerçek ile karşılaştık. Müsilaj denilen bu gerçek, denizin kusması ve içindeki kirlilikleri yüze vurması olarak biliniyor. Bizlerle, senelerdir her türlü pislikleri denize bırakıp temizlendiğimizi sandığımız için bu gerçekle yüz yüze kaldık.

Yaz ayları geldi. Güneş açtı. Sular ısındı. Müsilaj deniz üst yüzeyinden belli oranlarda temizlendi. Devlet eliyle de deniz üzerinde kalanları temizledik. Hatta, denize hayatta kalınması amaçlı olarak oksijen bile pompaladık.

Yaz aylarında, müsilajların denizin altlarına doğru çökmesiyle, insanlarımız tatil ve deniz, kum güneş keyfini yaşadılar.

Okullar açıldı. Sahiller boşaldı. Sahiller, okulla ilgisi olmayan, çoluk çocukları büyümüş, ellerine, ayaklarına takılan kimsesi olmayan insanlara kaldı. Zaten Eylül ayı ve sonbaharında gelmesiyle havalardaki meteorolojik durum değişti. Eskisi gibi sıcaklar yok. Sıcak ve güneş olsa bile yaz aylarındaki gibi insanları yakmıyor, rahatsız etmiyor.

Deniz, kum ve güneş, tatilin söylemlerini yaparken, sonbahardan sonra karşılayacağımız kış mevsiminde müsilaj tehlikesinin yeniden olup olmayacağı konusunda biraz kafa yormak istedim. Bu konuda, çevre mühendisi arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde, müsilajın yok olmadığını, temizlenmediğini, denizin dipine gidip pusuya yattığını, en küçük bir hareketlenme v edeniz suyundaki soğuma ile beraber yeniden deniz yüzeyine çıkma tehlikesinin bulunduğunu ifade ediyorlar.

Yani, tehlike geçmemiş.

Yaz aylarında kendisini tatile çıkarmış.

Tıpkı, bizim Covid-19 Korona salgınına rağmen, insanların aşırı kalabalık olsalar bile tatil yapabilmeleri için turizme geçit vermemiz gibi.

Müsilaj da denizin altındaki, dibindeki serin sulara kendisini gizlemiş.

Bekliyormuş.

Demek ki vakti zamanı geldiğinde tekrar kendisini gösterecek. Tabi, tatilin bitmesiyle birlikte bürokrasimiz de işbaşı yaptılar. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Müsilaj komisyonu üyeleri yarın Bursa’ya gelecekler.

Konuyla ilgili Valilik kanalıyla açıklama yapıldı.

Başta Marmara Denizi Olmak Üzere Denizlerimizdeki Müsilaj Sorunun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu 08.09.2021 tarihinde ilimiz Gemlik ilçesinde incelemelerde bulunacaktır.”

Heyetin ilk durağı Gemlik İleri Atıksu Arıtma Tesisleri olacak. Orhangazi Gemlik yolu üzerindeki Karsak Boğazı dediğimiz bölgede bulunan BUSKİ’nin arıtma sistemleri.

İkinci durak ise Gemlik İskelesi’nden tekneye binilerek, denizde inceleme yapılacak.

Bursa adına sevindirici, Gemlik Körfezi ve Marmara Denizi içinde çözüm bulunması amaçlı olarak hazırlanacak rapora göre karar verilmesi gereken bir uygulama.

Hayırlısı olsun.

BUSKİ’nin arıtma sistemleri zaten 24 saat gözetim altında. Bilgisayar ortamında arıtma sistemine giren suların kirlilik oranı ile sistemden deşarj edildiğindeki durumları sürekli kontrol ediliyor. Uzmanların söylemlerine göre sıkıntı yok.

Ama, Gemlik Körfezi’nde ve denizin dibinde olduğu ve şu an uyuduğu konuşulan müsilaj meselesi Marmara Denizi için gerçekten bir tehdit gibi görünüyor.

Senelerin birikimi olan bu işlerlerin çözüme kavuşması ve etrafın temizlenip berrak hale getirilmesi öyle ha deyince olacak işler değil.

Zaman ve sabır gerekli.

Bunun içinde işe bir yerden baylanılmalı ve yola çıkılması lazım.

Bugüne kadar sadece deniz üst düzey temizleme ve denize oksijen verme ile durumu kontrol ettik. Asıl önemli olan bundan sonraki yapılacak işler. Plan ve programların hazırlanması.

Gelen heyetin raporu, umarım başta Gemlik Körfezi ve Bursa sahilleri olmak üzere Marmara Denizi ve diğer denizlerimizin tertemiz olmasına ışık tutar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.