Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Jeoloji Mühendisleri Odasından Falezle yapılaşma uyarısı

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ, FALEZLERDEKİ YAPILANMA KONUSUNDA RUHSAT VEREN İDARELERİ BİRAZ DAHA HASSAS OLMAYA DAVET ETTİ.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2020 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2020 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Jeoloji Mühendisleri Odasından Falezle yapılaşma uyarısı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, falezlerdeki yapılanma konusunda ruhsat veren idareleri biraz daha hassas olmaya davet etti.

Falezler üzerindeki yapının projelendirilme sırasında yapılacak binanın yeri, falezlere uzaklığı gibi teknik konuların mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiği ve projelendirmenin falezlerin bütünlüğüne zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Antalya travertenlerinin heterojen bir yapıya sahip olduğu hatırlatılan açıklamada özellikle falezler civarındaki traverten birimlerinin gerek gerilme çatlakları gerek yer altı suyu etkisi gerek dalga hareketleri, gerek komşu parsellerde bulunan binaların etkisi sebebiyle sürekli tahribata maruz kaldığının altırı çizildi. Kıyıya yakın falez bandında, fiziksel ve kimyasal aşınmalar, karstik oluşumlar, gerilme çatlakları, blok ayrılması ve devrilmesi gibi jeolojik tehlikeler de söz konusu olduğu kaydedilen açıklamada falezler civarındaki travertenlerin heterojen yapısından dolayı nasıl bir olumsuzlukla karşılaşacağı belli olmadığı için zemin etütlerinin çok dikkatli yapılması gerektiği, bina zemin ilişkisine çok özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Falezlerde yapılan kazı ve kırma çalışmaları titreşim etkisi yaparak gerilme çatlaklarındaki ayrılmayı hızlandıracağından, bu çalışmaların çevre binalara zarar verme ihtimali ve falezlerin bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğinin açık olduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu sebeple kırma ve kazıya çalışmalarına hiçbir şekilde müsaade edilmemelidir. Kazı ve kırma yapılarak binlerce yılda oluşabilen Jeolojik Miras niteliğindeki yapılar tahrip edilmiş ve falezlere maalesef artık geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verilmiştir. Falezlerin oluşumuna yardımcı olan su kaynaklarımız iyi yönetilmemiştir. Falezler Jeolojik Miras niteliğindedir ve bu güzellikteki yapıların en güzel örnekleri Antalya’dadır.Geçmişte kıymetini yeteri kadar bilemedik. Bugün, geçmişin hatalarını düzeltmekle uğraşıyoruz. Gelecekte bu hatalarla uğraşmamak için, bugünden önlemini almalıyız. Fakat açıkça görülüyor ki bugün de kıymetini bilememekte ısrar ediyoruz. "

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.