Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizcilik Atıkları Uygulaması Genelgesi’ne yeni düzenleme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Denizcilik Atıkları Uygulaması Genelgesi’ni yeniden düzenledi. Düzenlemeye göre atık tank hacmi yeterli olan 12 kişi üzeri kapasiteli gemi ve balıkçı teknelerinin atıklarını atık kabul tesislerine 48 saat içinde bırakma zorunluluğu 10 güne çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2022 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2022 12:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Denizcilik Atıkları Uygulaması Genelgesi’ni yeniden düzenledi. Düzenlemeye göre atık tank hacmi yeterli olan 12 kişi üzeri kapasiteli gemi ve balıkçı teknelerinin atıklarını atık kabul tesislerine 48 saat içinde bırakma zorunluluğu 10 güne çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Denizcilik Atıkları Uygulaması Genelgesi’nde değişikliğe gidildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre yaz turizminde gemilerin denize bıraktığı sıvı ve katı atıkların engellenmesi için ek tedbirler alındı. Gemilerin atıklarının takibinde yeni bir döneme girilerek, yolcu ve personel dahil taşıma kapasitesi 12 kişi ve üzeri olan gemilerin atıklarını limandan ayrıldıktan sonra faaliyetlerini tamamlayarak limana döndükleri günü takip eden 48 saat içerisinde vermelerini zorunlu kılan madde değiştirilerek, bu süre 10 güne çıkarıldı. Yapılan çalışmalarla 12 kişiden çok yolcu ve mürettebatı bulunan gemi ve balıkçı teknelerinin atık tank hacimlerinin yeterliliğinin bu süre için yeterli olduğu görüldüğünden 48 saat saatlik sürenin kısa olduğu tespit edildi.

“Atıklarını, belirtilen gün içinde atık kabul tesislerine bırakmayanlara 32 bin liradan başlayan ceza uygulanacak”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Gemiler, 10 gün içerisinde başka bir sefere çıkmaları halinde ise sefer öncesi atıklarını teslim etmek zorundadırlar. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere, 32 bin 855 liradan başlamak üzere, ihlalin niteliği ve geminin büyüklüğüne göre artan oranda idari para cezası; Sahil Güvenlik Komutanlığı, Liman Başkanlıkları ve ilgili Büyükşehir Belediyeleri tarafından uygulanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Gemi atıkları ve yük artıklarının, atık kabul tesisine veya atık alım gemilerine verilmesinden başlayarak bertarafa gönderilmesine kadar olan tüm sürecin "Denizcilik Atıkları Uygulaması" ile Bakanlık ve yetkili kurum/kuruluşlar tarafından anlık ve çevirim içi izlenebildiği belirtildi. Açıklamada tekne sahiplerinin artık en yakın kıyı tesisine gidip ücretsiz olarak sisteme kayıt yaptırabildikleri belirtilerek, sistemin kullanıma açıldığından beri marina, balıkçı barınağı gibi kıyı tesisleri tarafından 97 bin 777 adet mavi kart ile atıkların takip altına alındığı ifade edildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘’Genelgeyle gemilerden kaynaklanan atıkların yönetimi için kullanılan Gemi Atık Takip Sistemi ile Mavi Kart Sistemi uygulamaları güncellenerek ‘Denizcilik Atıkları Uygulaması ’ adı altında tek bir uygulamada birleştirilerek, bürokrasi azaltılmıştı. Ayrıca, uygulamaların birleştirilmesiyle atık transfer formu ve mavi kart basımı işlemleri kaldırılmıştı. İşlemlerin çevrim içi ortamda dijital olarak yürütülmesi ve eş zamanlı takip edilmesi sağlanarak, kağıt kullanımı ve plastik kart kullanımları da ortadan kaldırılmıştı. Özellikle tekne sahiplerinin yanında mavi kart bulundurma zorunlulukları kaldırılmış ve kayıtlar dijital ortama aktarılmıştı. Gemi atıkları ve yük artıklarının, atık kabul tesisine veya atık alım gemilerine verilmesinden başlayarak bertarafa gönderilmesine kadar olan tüm süreç, ‘Denizcilik Atıkları Uygulaması’ ile Bakanlık ve yetkili kurum veya kuruluşlar tarafından anlık ve çevirim içi izlenebilmektedir. Böylece gemi kaynaklı oluşabilecek deniz kirliliklerinin önlenmesi kolaylaşmıştır. Atık motor yağı dışında atık üretecek bir donanımı bulunmayan deniz araçları ise genelge kapsamı dışında bırakılmıştı. Bununla küçük balıkçı tekneleri gibi deniz araçlarına ceza kesilmesi ve mağduriyet oluşması engellenmişti.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.