Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ceviz ve Kara TOPRAK

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2013 13:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2013 13:37
 

 Ceviz,  (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu , ağaç türlerinin ortak adı.
Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genç sürgünlerin özü bölmelidir. Tomurcuklar az sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarda ise düzdür (tam kenarlı). Yaprakçık sayısı türlere göre (3) 5-23 arasında değişir.
Şekil itabarı ile insan beynini andıran Cevizin birçok faydası var.

Ülkemizde bir hayli sevilen Cevizi yazımızda irdeleyelim Tüketimi yüksek fakat üretimi yetersiz olan ceviz , bu sebeple yurt dışından ithal edilmektedir.
Cevize olan ilgim 2003 yılında Başbakanlık baş müşaviri olan gazeteci dostumuz Yüksel Baysal'ı Ankara’da Başbakanlık konutunda ziyaretim ile başlamıştı gündüz mesaisi bittiğinde , gece Sakarya caddesinde sohbetimize gece saat 01 e kadar devam etmiştik , masada bulunan dostlardan bir diğeri ise tarihe geçen Ali Elverdi Paşanın oğlu idi ağır başlı mütevazi bir kişiliğe sahip olan dostumuz Bursa M. Kemalpaşa'da arazileri olduğunu ve buraya Ceviz ekmek istediğini söylüyordu ilgiyle dinlerken Ceviz işinin , hayali olduğunu bildiğim o süreçte Ankara’da yaşayan İdris Şen isimli dostumu telefonla arayarak oraya davet ettim gelen arkadaş Cevizi derinlemesine araştırıp bilgi sahibi olan bir dostumdu ve sohbete bir hayli renk getirmişti anlattıklarını ilgiyle dinliyorduk...

Aradan 10 yıl geçti Perşembe günü Demokrat partide Osmangazi ilçe ve İl yöneticiliği yapmış olan Dostum Sıtkı Öcal beni alıp Mustafa Kemal Paşaya yeni aldığı araziye götürdü.Sıtkı beyin duygu yüküyle anlattığı hayalleri beni ziyadesiyle mutlu etti tam bir vatansever haliyle Cevizi anlatıp bu cennet ülkemizde bu kadar zengin toprağımız olmasına rağmen Cevizin üretim azlığı ve talep çokluğu nedeniyle Şili ve ABD’nin Kalifornia eyaletinden ithal edildiğini üzülerek anlatıyordu.

Aldığı arazi atıl durumda olup burayı işler hale nasıl getireceğini büyük bir şevkle anlatan Sıtkı bey gerçekten müteşebbis bir ruha sahipti yan araziyi uygun şartlarda anlaşma sağlarsa , orayıda alıp işleyeceğini ve ülke üretimine kazandıracağını söylüyordu.
Araziden ayrılıp M.Kemalpaşa Orman bölge müdürlüğüne gittik orada Niyazi bey ile oturup sohbet ettik sıcak ve sevecen tavırları ile bizlere yardımcı olan Niyazi bey güzel düşünceleri ile bize eşlik etti kendisinin halisane fikirlerini dinlerken ülkemizin mutlaka kendine yetebilen ülkeler konumuna tekrar gelebileceğini düşündük bu tarzda insanlarımızın olması beni mutlu ediyor.
Ziyaretimiz Tarım ilçe müdürlüğü ve Ziraat odası ile devam etti verimli topraklara sahip olan M.Kemalpaşa ziyaretimizden bir hayli memnun ayrıldık.
Toprağımız bereketli dört mevsimi yaşayan cennet ülkemiz suyu, güneşi, madeni bol ülkem daha ne istesin Tek eksiğimiz kutuplaşan Türkiye yerine kucaklaşan Türkiye yaratabilmek.
Dikilebilecek her türlü ağaca ekilebilecek her türlü meyve, sebzeyi size ürün olarak fazlasıyla veren Aşık Veyselin deyimiyle, ‘Benim Sadık Yarim kara Topraktır’dan ötesi yok

Türkiye Cumhuriyeti bereketli ve sulak bir yapıya sahip. Daha özgür ve bağımsız bir yapıya sahip olabilirse Türkiye'nin hiç kimseye ihtiyacı olmaz bunu ne zaman başarırız bilemem görürüz göremeyiz Allah bilir ama bu hayalimiz birgün mutlaka olacaktır.Atalarımızın ve şehitlerimizin gazilerimizin bize miras bıraktığı bu ülkeyi çok seviyoruz onları rahmet ve minnetle anıyoruz.

Benim Sadık Yarim Kara Topraktır

Dost dost diye nicelerine sarıldım,
Benim sadık yârim kara topraktır.
Beyhude dolandım boşa yoruldum,
Benim sadık yârim kara topraktır.

Nice güzellere baılandım kaldım,
Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum.
Her türlü isteğim topraktan aldım
Benim sadık yârim kara topraktır.

Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Yemek verdi ekmek verdi et verdi.
Kazma ile döğmeyince kıt verdi
Benim sadık yârim kara topraktır.

Ademden bu deme neslim getirdi
Bana türlü türlü meyva yetirdi.
Her gün beni tepesinde götürdü
Benim sadık yârim kara topraktır.

Karnın yardım kazmayınan belinen
Yüzün yırttim tırnağınan elinen.
Yine beni karşıladı gülünen
Benim sadık yârim kara topraktır.

İşkence yaptıkça bana gülerdi
Bunda yalan yoktur herkes de gördü.
Bir çekirdek verdim dört bostan verdi
Benim sadık yârim kara topraktır.

Havaya bakarsam hava alırım
Toprağa bakarsam dua alırım.
Topraktan ayrılsam nerde kalırım
Benim sadık yârim kara topraktır.

Dileğin var ise Allah'tan
Almak için uzak gitme topraktan.
Comertlik toprağa verilmiş Hak'tan
Benim sadık yârim kara topraktır.

Hakikat ararsan açık bir nokta
Allah kula yakın kul Allaha.
Hak'kın hazinesi gizli toprakta
Benim sadık yârim kara topraktır.

Bütün kusurlarım toprak gizliyor
Merhem çalıp yaralarım düzlüyor.
Kolun açmış yollarımı gözlüyor
Benim sadık yârim kara topraktır.

Herkim olursa bu sırra mazhar
Dünyaya bırakır ölmez bir eser.
Gün gelir Veysel'i bağrına basar
Benim sadık yârim kara topraktır.
.
Aşık VEYSEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.