Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cep telefonları zararlı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2017 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2017 00:03

Teknoloji her geçen gün hayatımıza yenilikler getiriyor.  4k özelliği olan televizyonlar, akıllı cep telefonları, akıllı evler ve daha neler neler… Yaşam tarzımızda teknolojik ürünler ağırlık kazandıkça işlerimiz ve iletişimimiz kolaylaşıyor ancak bir o kadar da sağlığımız tehdit altında kalıyor.  Yani teknoloji bize birçok kolaylık getirirken,  sağlığımızı tehlikeye atıyor.

En fazla kullandığımız teknolojik ürünlerin başında şüphesiz cep telefonları geliyor. Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Cep telefonları ile o kadar samimi olduk ki gece onu yastığın altına koyup uyuyanlar bile var.  Yani uyurken bile hayatımızın içindeler. Peki, bu kadar samimiyet sağlığa zarar verir mi?

Bu konuda uzmanların farklı görüşleri var. Bilimsel anlamda tam bir mutabakat sağlanmış değilse de son yapılan araştırmalara göre sağlığımıza ciddi zararlar verdiği görüşü ağırlık kazanıyor. Etrafımız birçok elektromanyetik dalga ile sarılmış durumdadır. Radyo ve televizyon dalgaları, wireless dalgaları en önemlisi cep telefonu frekans dalgaları ile sürekli beynimiz vurmaktadır.

Bakın son araştırmalara göre konunun uzmanları ortaya nasıl bir tablo çıkartıyor.

Cep telefonları ile beyin tümörleri arasında somut bir bağlantı kurulamamış olsa da, en azından glioma veya menengioma gibi beyin tümörlerinin gelişme ihtimalini arttırdığı yaygın bir kanaat durumunda. Nitekim ABD’nin finans kalbi olan Wall Street’te saatlerce cep telefonlarıyla konuşan borsacılarda beyin tümörleri normale göre çok daha fazla görüldüğü bildirilmektedir. Hatta cep telefonlarının sigara kadar zararlı olduğunu ifade eden bilim adamları bile vardır.

Washington Üniversitesi biyomühendislerinden Henry Lai, cep telefonu sinyallerinin, DNA sarmalındaki fizyolojik yapıyı bozduğunu ve kopmalara neden olduğunu ifade etmektedir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsünün 2008’de yayınladığı raporda; 10 yıl ya da daha üzeri cep telefonu kullanan kişilerde %40 daha fazla beyin tümörü tespit edildiği bildirilmektedir. 2009 da İsveç’te yapılan başka bir araştırma da ise beyin kanser oluşumunu 5 kat arttırdığı iddia edilmektedir.

Akıllı telefonların en olumsuz yönlerinden biri de, sosyal bir varlık olan insanı, giderek asosyalleşme sürecine götürmesidir. Siz de birçok defa bir kenarda yalnız başına sürekli cep telefonuyla uğraşan etrafıyla ilgisiz insanlara tanık olmuşunuzdur. Hatta bir ortamda birlikte oturan arkadaşların, birbirleriyle sohbet yerine sürekli cep telefonları ile uğraştıklarını, oyun oynadıklarını ya da mesajlaştıklarını görmüşsünüzdür.

Amerika Çevre Sağlığı Örgütü (Environmental Health Trust) Kurucu Başkanı ABD’li doktor Devra Davis, vücut ve beynin her an cep telefonlarının yaydığı mikrodalga radyasyonun yarısını emdiğini belirterek, "Cep telefonu ile konuştuğumuz zamanlarda, mikrodalga radyasyon nedeni ile beyin hücrelerimizin bir kısmı ölmeye başlıyor" dedi.

Bu konuda daha birçok araştırma ve görüş var. Ancak onları bir köşe yazısına sığdırmamız tabii ki mümkün değil.

Ne yapmalıyız?

Uzmanlar, cep telefonlarının zararlarında korunmak için şunları öneriyor;

Cep telefonunuzu hiçbir zaman direkt olarak başınıza veya vücudunuza tutmayın.

Cep telefonu ile konuşurken diafon, kulaklık, hands-free cihazları veya tüplü kulaklık kullanın.

Mümkün oldukça sabit telefonları kullanmaya çalışın.

Cep telefonunuz açıkken vücudunuza yakın bir yerde taşımayın. Örneğin cep telefonunuzu cebinizde veya göğsünüzde taşımayın. Cep telefonunuz açıkken, kullanmıyor olsanız bile radyasyon yaymaya devam eder.

Cep telefonunuzun sinyal seviyesi düşükken veya cep telefonunuz çekmediğinde daha güçlü çalışır ve daha çok radyasyon yayar.

Sağlıcakla kalınız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.