Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çağrı Filmi ve Mustafa Akkad

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2013 17:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2013 17:21

Çağrı filmi, diğer adıyla İslamiyet’in Doğuşu… Bu filmi defalarca bıkmadan izlememize rağmen bu kalitede İslamiyet’in başlangıcını anlatan bir filmi günümüz teknolojisinde dahi izleyemedik.

Mustafa Akkad (Moustapha Akkad) (Doğumu 1935 Halep Suriye -Ölümü 2005, Umman Ürdün), Suriye asıllı Çağrı ve Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmlerinin yönetmeni, Hallowen filmlerinin yapımcısıdır. Mustafa Akkad sekiz tane olan Cadılar Bayramı) filmlerinin yapımcısı idi. Bu nedenle kendisine "Cadılar Bayramı filmlerinin büyükbabası" lakabı verilmiştir.

Filmlere olan merakı yüzünden Holywood’a gitmeyi çok ister 18 yaşında iken babası Mustafa Akkad’ın cebine 200 dolar para ve bir Kuranı Kerim vererek Amerika’ya gönderir. İletişimin zor olduğu yıllarda her babanın yapamayacağı bir metanetle oğlunun hayallerine ulaşabilmesi için fedakârlığı yapar belki de havaalanından sonra oğlunu hiç göremeyecekti.

19 yaşında Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde UCLA Tiyatro eğitimi almış ve Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden olan Kızılderili asıllı Sam Peckinpah'ın yanında yetişmiştir.

Çağrı yönetmenliğini Mustafa Akkad'ın yaptığı, 1976 yapımı İslamiyet’in doğuşunu konu alan filmin adıdır.

Film İslamiyet’in, Hz Muhammed'in önderliğinde doğup yayılmasını anlatmaktadır. Filmin tamamına yakını Libya'da, bazı yerleri ise Fas'ta çekilmiştir. Filmde Hz Muhammed peygamberimizin yüzü hiç gösterilmemiş, sadece bazı olaylar onun gözüyle gösterilmiştir.

Ayrıca filmin Ar Risallah adıyla Arap versiyonu da, Çağrı filmiyle aynı anda çekilmiştir. Türkiye'de bu film patlama yapmıştır.

Yaklaşık bir yıl vizyonda kaldı.

Filmde Vahşi'yi oynayan oyuncu, ülkesinde iş bulamadı. Sen nasıl Hamza'yı öldürürsün? diye ölüm tehditleri bile almıştı,

Bu film ilk önce Fas'ta çekilmeye başlanmıştı fakat halk Fas kralına baskı yaparak filmin engellenmesini ister Tepkilere boyun eğen Kral Film ekibini ülke dışına çıkarır.

Mustafa Akkad ise Libya lideri Kaddafi ile görüşür ve destek alır. Kaddafi ayrıca Çöl Aslanı filmini çekmesi için Akkad'a ricada bulunup destek verir.

Her iki filmde dünya genelinde ses getirir. İki filmde de başrol oynayan ve çok sevilen ünlü aktör Anthony Quinn, Yahudi olmasına rağmen İslamiyet’e saygı ile bakmaya başladığını ve bu filmi izleyen Abd vatandaşlarından Müslümanlığa geçenler olduğu belirtilmişti.

Müslümanlar için büyük bir değer olan yönetmen birçok zorlukla karşılaşmıştır. Orta doğudan çıkan dahi yönetmen bazı kesimleri rahatsız etmiş olmalı ki Müslüman olmasaydı bu zorluklarla karşılaşmayacağını düşünüyoruz. Üzüntümüzün sebeplerinden biri ise yolu tıkanan dahi yönetmem ve yapımcıya Kaddafi haricinde hiç bir İslam Ülkesi liderinin destek vermemiş olmasıdır.

İslamiyet’e geniş kapsamlı faydası dokunan Mustafa Akkad'ın ölümü içler acısıdır Ölümüne sebep olan örgüt kendini İslami örgüt olarak lanse etmektedir.

11Kasım 2005 de Umman Ürdün'de üç uluslararası otelin bombalanması hadisesinde kızı Rima ile birlikte hayatını kaybetmiştir. Bombalamaları El Kaide üstlenmiştir.

Mustafa Akkad hayatının son on yılını Selahaddin Eyyubi'nin hayatını konu edecek bir film için sponsor arayarak geçirmiştir. Fakat ciddi manada destek bulamamıştır Oysa Selahattin Eyyubi Haçlı ordularını kan dökmeden geri gönderen bir insanlık lideriydi.

Çekmek istediği diğer film ise İstanbulun Feth' idi, Mustafa Akkad'ın Beyni ve gözüyle bu iki filmin çekildiğini düşünürsek Çağrı ve çöl Aslanı lezzetinde Selahaddin Eyyubi ve İstanbul’un Fethi mükemmel olurdu. Teröre lanet ederken Mustafa Akkad'ın ruhuna rahmet diliyoruz mekânı cennet olur inşallah...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.