Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bütçe görüşmelerinde Bursalı vekiller…

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 00:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 6 Aralık’ta başlayan ve 12 gün sürecek 2021 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bütçe sunumu ile başlayan, muhalefet liderlerin konuşması ile devam eden ve daha sonra ilgili bakanların ve vekillerin kürsüde açıklamları ile devam ediyor.

Bazen çok hararetli anların olduğu görüşmelerde Bursalı Milletvekilleri de kürsüde söz alarak gündem üzerine konuşmalarını yapıyorlar.

TBMM’de Sağlık Bakanlığı’nın 2021 Bütçesi üzerine söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi ,Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Dr. Mustafa Esgin, genel kurula sağlık alanında yapılan çalışmaları anlattı.

Esgin, “Bu küresel salgında devlet millet el ele üstesinden geleceğiz. Hiçbir siyasi parti ayrımı gözetilmeksizin mücadele etmek zorundayız. Bu süreç içerisinde  siyasi polemik haline getirilen söylemlere de asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Virüsün bir siyasi polemik haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayan  Esgin, herkesin sorumlu olmaya davet etti. Küresel salgının bütün insanlığı tehdit ettiği günlerde gündelik siyasi polemiklere girmenin kendisi dahil hiç kimseye bir fayda sağlanılmayacağının altını çizdi.

Esgin, Covıd -19 ile en saflarda mücadele eden sağlık ordusuna da sahip çıkarak politik çıkar hesapların sermayesi haline getirilmemesinin önemine  dikkat çekti.

Küresel salgınla mücadelede hep birlikte mücadele etmeliyiz diyen Mustafa Esgin herkesi uzmanı olduğu alanda bilgi paylaşmasını önererek Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin ülkeye hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını noktaladı.

Genel Kuruldaki bütçe görüşmelerinde söz alan bir diğer Bursalı vekilimiz AK Parti Bursa milletvekili, Dışişleri Komisyonu Üyesi Atilla Ödünç oldu.

Ödünç, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2021 mali bütçesi için kürsüde söz konusu kurumun gündemini paylaştı.

Kürsüde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 173 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Atilla Ödünç, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün il ve ilçe bazında 19.051 personeli ile yılda 11 milyona yakın işlem yaptığını ve dolayısıyla 20 milyon vatandaşa hizmet ettiğini belirtti.

Ödünç, konuşmasında; devlet vatandaş ilişkisinin yoğun olduğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Covid-19 salgınının en etkili olduğu dönemde kamu bankalarınca sunulan uygun faiz oranlı konut kredileri nedeniyle büyük artış gösteren tapu işlemleri, Web-Tapu Sistemi ile ilgililerin gerekli belgelerini internet üzerinden yaptıklarını, sadece imza aşamasında kuruma giderek işlemlerini tamamladıklarını belirtti.

Bu  hususta kurumun bu çalışmasıyla önemli bir ilke imza attığını ve bu uygulama ile  pandemi döneminde tapu ve kadastrolarda zamanı olabildiğince asgari düzeye çekildiğini ve  vatandaşın salgından asgari düzeyde korunmuş diyerek genel kurula hitap konuşmasını bitirdi.

Bütçe görüşmelerinde söz alan bir başka vekilimiz ise, AK Parti Bursa Milletvekili, AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkan Yardımcısı ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av. Emine Yavuz Gözgeç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 2021 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda gündem üzerine söz alarak konuştu.

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu TÜBİTAK bütçesi üzerine söz alan Vekil Gözgeç, Savunmadan sağlığa, uzaydan kutup çalışmalarına, gıdadan çevreye, enerjiden bilişime, birçok alanda kritik araştırmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.

 TÜBİTAK’’ın, AR-GE projelerine verdiği milyonlarca hibe destekleriyle işletmelerin AR-GE'ye daha fazla yatırım yapmalarını özendirdiğini söyleyen Gözgeç, bu nedenle  AR-GE merkezlerinde 18 bin proje yürütüldü ve çalışmaların durmadan devam ettiğini vurguladı.

Yine bu bağlamda tüm dünyanın Covid-19'la mücadele ettiği salgın döneminde bir teknopark firma tarafından tasarlanan yoğun bakım solunum cihazının seri üretimi AR-GE merkezi olan sanayi kuruluşlarının iş birliğiyle gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Gözgeç konuşmasında;

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin, 49 farklı kurum ve kuruluştan 436 araştırmacının bir araya geldiği Covid-19 Türkiye Platformu'nun aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarının koordinasyonunu sağlayarak ekosisteme önderlik ettiğini belirterek, Millî teknoloji hamlede "önce insan" anlayışıyla, burs programlarıyla, geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiren DENEYAP Atölyeleri'yle geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sağladığını anlattı.

Ve ayrıca 2021 yılında 1.000 lisans öğrencisinin  Stajyer Araştırmacı Burs Programı'na katılıp TÜBİTAK araştırma projelerinde deneyim kazanabileceğinin altını çizdi.

Konuşmasında Bursa’ya dair açıklamalarda bulunan Vekil Gözgeç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Bursa'nın,  tarih , turizm , kültür, sanayi kenti olmasının yanı sıra Milli Teknoloji üssü haline gelecek. Teknoparkları, AR-GE merkezleri, model fabrikası, Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yeni sanayi devriminin sembolü TEKNOSAB, BTSO, Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK iş birliğiyle yapımı tamamlanan, Avrupa'da en iyi, dünyada ise ilk 9 havacılık ve uzay merkezinden birisi olma özelliğine sahip ve ülkemizde bir ilk olan Bursa Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi, bir otomobil olmanın ötesinde elektrikli, ağa bağlı, çevreye duyarlı, altmış yıllık hayalimizi gerçeğe dönüştüren Türkiye'nin otomobili TOGG üretim merkezi, Bilişim Vadisi'yle Bursa'mızın Millî Teknoloji Üssü hâline geleceğine yürekten inanıyorum" diyerek Bursa’nın önemini bir kez daha dile getirdi.

Meclis’te yoğun geçen görüşmelerde İYİ Parti Grubu adına söz alan Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu bütçelerin demokratik bir temel hak olduğunu vurgulayarak, 2021 bütçesi ile ilgili eleştirilerini dile getirdi.

Tatlıoğlu,  "Bu bütçeyi hazırlayan arkadaki siyasi kadronun enerjisinin tükenmişliği her hâlükârda belli. Zaten bu bütçe sevk edildikten sonra düşünün, bir ülkede bütçeyi sevk ediyorsunuz, sonra arkadan usulca reform konuşmaya başlıyorsunuz. Böyle bir şey olur mu? Atı çıkarıyorsunuz koşturmaya, arkadan siz başlıyorsunuz koşmaya. Böyle samimi bir düşünce olduğuna inanıyor musunuz? Reform yapacaksanız bunu bütçeye koyarsınız, herkes de bilir, dünya âlem de bilir; bu bir reform bütçesidir. Bu, bir bütçe vizyonundan yoksun, belki de tarihin bilinen en düşük profilli bütçesi" dedi.

TBMM’de yapılan bütçe görüşmelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın gündeminde asgari ücret vardı.

CHP’li Vekil Aydın kürsüde Ak Parti’nin asgari ücret politikasını eleştirerek, sendikaların rakamlarına göre 10 milyona yakın vatandaşın asgari ücretle geçinmek zorunda olduğuna dikkat çekti.

Asgari ücretin en az 3.100 lira olması gerektiğini ancak bunun da yeterli olmadığını dile getiren Aydın, “Akşam evine peyniri, sütü, eti bırakın, kuru ekmeği götüremeyen babanın gurur kırgınlığını, ocakta kaynatacak yemek bulamayan annenin mutsuzluğunu, yıllarca okuyup üniversite bitirip ancak iş bulamayıp kağıt toplayarak evin bütçesine katkıda bulunmak isteyen gencin umutsuzluğunu ve evinde internet olmadığı için geleceğini ve aslında hepimizin geleceğini karartan o çocuğun geleceğinin kararmaması için bu bütçenin minimum 3.800 lira olması lazım” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.