Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’ya Soylu sürprizi olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2023 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2023 00:02

Seçimler yaklaştıkça siyasi söylemlerde büyük hız kazanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bakanlarımızın 17’si de milletvekili adayı olacaklar” açıklaması üzerine, bakanların illeri dağılımına yönelik söylemler hız kazandı.

Her seçim döneminde bir veya iki tane kontenjan adayı getirilen Bursa’da bu kez de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ismi dillendirilmeye başlandı. Anlatılanlara göre; bakan Soylu, her ne kadar “ben milletvekili olmak istemiyorum” dediği ve aday adaylığı için dosya vermediği konuşulma bile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partinin seçim işlerini yöneten ve listelerini hazırlayanlara, “Süleyman Bakanımızı çok iyi bir yere yerleştirelim.” Talimatını vermiş.

Ankara yönetimi de Soylu için üç tane alternatif belirlemiş. Birinci Alternatif Hatay, İkinci Alternatif İstanbul, Üçüncü alternatif ise Bursa. Soylu için Trabzon veya Ordu illerinin de olabileceği ifade ediliyor.

Peki, Bursa’da 230 tane aday adayı varken, birde eski Bakan Faruk Çelik yeniden Bursa’dan aday olmak istediğini hissettirmiş, etrafındakiler de bu istemi genel merkeze iletmiş iken, Süleyman Soylu, AK Parti 2. Bölgenin liste başına aday olarak gelebilir mi?

Hani birde üç dönem kuralı var.

AK Parti bu dönem, sanırım üç dönem kuralını pas geçecek gibi gözüküyor. Çünkü, seçimlerle ilgili anketlere göre, her ne kadar seçim kazanıldığı anlaşılıyor olsa bile yine de bıçak sırtı bir seçim olacakmış gibi hava hissediliyor.

İşte bu zamanda iş bilen ve parti yönetimlerine, teşkilatlarına ağabeylik yapabilecek, Ankara’da sözü dinlenen birileri aranıp bulunuyor ve liste başı yapılıyor. AK Parti her seçimde bu uygulamayı yapıyor. Malum, 2002 seçimlerinde Bursa’nın ağabeyi Ertuğrul Yalçınbayır ile Mehmet Altan Karapaşalıoğlu idi. Sonra, Bayrağı Faruk Çelik devir aldı.

Faruk Çelik’in yerine daha sonra Bülent Arınç geldi. Bülent Arınç sonrası ise ağabey iki tane oldu. Birisi Mehmet Müezzinoğlu, diğeri Efkan Ala. Bu arada, Hakan Çavuşoğlu’nun da Başbakan yardımcısı olmasıyla birlikte partideki ağabeyler üç tane olmuş oldu.

Şimdi seçime gidiliyor. Geçen dönemin liste başlarına baktığımızda Hakan Çavuşoğlu ile Efkan Ala, partide ağabeylik görevini yaptılar. Şimdi tekrar adaylar. Eski il başkanı Ayhan Salman’da MKYK üyesi ve adaylıkta şansı büyük. Mevcut milletvekillerimizin hemen hepsi tekrar aday ve yine seçilebilecek yerlerde listelerde yer almayı düşünüyorlar.

Senelerdir milletvekili adaylığı için uğraşan, vekil olmak isteyen partilileri de unutmamak lazım. Bursa’da yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, AK Parti’nin mevcut 11 milletvekilliğini koruduğu, 12. Vekil için de bıçak sırtı bir yarış olduğu konuşuluyor.

Liste hazırlamak ve listeyi teşkilatlara sevdirmek, teşkilatlarının canla, başla çalışmasını sağlamak gerçekten güç ve maharet isteyen bir meziyet.

Gelelim Faruk Çelik’in aday olup olmayacağına.

Yakın çevresine göre Faruk Çelik Bursa’dan aday olmak istiyor. Çünkü, dağılan bazı teşkilatları toplamak, küskünleri yeniden partiye kazandırmak için birleştirici bir isim. Ama yine de sevenleri kadar sevmeyenlerinin de bulunduğunu unutmamak lazım. İş yapanı pek de sevmeyen bir toplum olarak yaşıyoruz. Onun için Faruk Çelik eğer aday yapılacaksa ya Kocaeli’den ya da İstanbul 5. Bölgeden aday olabileceği konuşuluyor.

Bakalım, listeler Seçim Kuruluna verilince ortaya çıkan durumu göreceğiz.

Bugün konuşulanlar böyle. Yarın ise o derenin köprüsü altından çok sular akar ve bugün konuşulanlar yarın çok çabuk unutulur.

Ben, Bursa’da yaşayan birisi olarak kendi payıma yorum yapacak olursam, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Bursa’dan aday gösterilmesi hem AK Parti ve teşkilatlarının hem de Bursa’nın kazanımı olur.

Çünkü, Bursalı bir isim milletvekili olduğunda ve partiye ağabeylik yapmaya başladığında, Ankara’dan kamu yatırımı adına söylüyorum, istediği kadar istekte bulunsun, “siz gidip Bursa’da kendi kendinize halledin” diye cevap alıyor. İşte bu nedenle de vatandaşlar, “AK Parti Bursa’ya yatırım yapmıyor” diye eleştiriyorlar.

Bursa dışından gelen kontenjan adayları bu konuda şanslı. İsteklerini çok çabuk kabul ettirebiliyorlar. “Bursa’nın böyle bir derdi varmış. Senelerdir kimse ilgilenmemiş. Bu işi halledelim” dediği zaman akan sular duruyor.

Olaya bu açıdan baktığımızda ise kontenjan milletvekilinin gelmesi, bu kişinin de partinin genel merkezi ve Cumhurbaşkanı tarafından desteklenen kişi olması kayıp değil kazanç gibi gözüküyor.

Gelelim muhalefet partilerine. Ana muhalefette liste kapma savaşı epey hızlı. Aday adayları kendilerine genel merkeze beğendirebilme derdinde. Duyumlarımıza göre Bursa listesinin 2. Sırası ile 5. Sırası her iki bölge içinde genel başkan kontenjanı olarak ayrılmış. Bu kontenjanların Bursa’dan yerel siyasetçilerle değerlendirilmesi için kullanılması isteniyor. Ama, 6’lı masanın müttefik antlaşmasına göre listelere girecek olan diğer partili isimlerin kontenjan olarak gösterilmesi de mümkün. İlk üç sıra için epey bir yarış var.

Bakalım, genel başkanın kontenjan şansı kimin için yüzleri güldürecek.

İYİ Parti’de önseçim olacak. Aday adaylarının pek çoğu genel merkezden icazet aldığını ve kendisinin liste başı olacağını ifade ediyor. Beklentiler büyük. Hayaller TBMM sandalyeleri ama görünen konum bilinmeyen yol gibi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.