Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’ya böylesi yakışır

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2019 00:00

Bursa, ülkemizin en büyük şehir hastanelerinden birisine sahip oldu. Hastane kapıları açtı, hasta kabulü başladı. İlk gün 2 bin 500 kişiye randevu verildi.

Bursa’nın sağlık sıkıntılarıyla ilgili olarak pek çok haber yaptık. Yazılar yazdım. İnsanların dertlerine çare olabilme adına tanıdığım, tanımadığım doktor ve hastane yöneticileri ile görüşüp, dert arayanlara yardımcı olmaya çabaladım. Bursa’nın sağlık sorunlarıyla ilgili inanın çok büyük sıkıntılar yaşadık. Hatta Bursa’nın hastaları özellikle yoğun bakım için Yalova’ya, Bilecik’e ve Eskişehir, Kütahya gibi illere gönderilmeye başlandığında, içimiz cız etti.

Hastanelerde, sabahın köründe sıra için sıraya girildiği günleri de bizzat yaşayanlardan birisiyim. Daha öncede yazılarımı takip eden okurlarım hatırlarlar, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun Çekirge Hastanesi’nde bir gözlük reçetesi alabilmek için yaşadığım sıkıntıları yazmıştım. Önce, sabah namazına müteakip sıra için kuyruğu giriyorduk. Yani, Gözlük polikliniklerinden randevu alabilme için önce kuyruk için kuyruk sırasına giriyorduk. Gelenler, sırayla isimlerini yazıyor. Görevli geldiğinde, kilitli olan kapıyı açıp, isimleri okuyup 3-5 kişiyi içeri alıyor. Onlara randevu veriliyor. Sonrasında kapı yeniden kilitlenip, kuyruk için sıra beklemeye devam ediyorduk. Doktorun yanına gideni kadar iki ayrı kuyruktan geçiyorduk.

Sonrasında, muayene olduk, doktor reçeteyi yazdı. Onay içinde sıra için sıralarda bekliyorduk. Sonrasında, ilaç yazıldı ise yine sıra için sıralarda bekleyip, ilaç kuyruğu numarası aldığımızda ise şükür ediyorduk. Tabi, bu işlemler, sabah namazı ile başlayıp, akşam namazı ile güç bela tamamlanabiliyordu.

Birde, hastanelerde tedavi ücretini ödemediği için rehin kalan hastalar, çocuklar, cenazelerle ilgili haberleri yazmak istemesek de, toplumun ve ülkenin gerçeklerini kamuoyuna duyurmak görevi üstlendiğimiz için bu durumları üzülerek gazete sayfalarımıza haber yapıyorduk.

Nereden, nereye gelindiğini bilinmesi için böylesine bir hatırlatma yapmak istedim.

Sonra, insanlar, kendi aralarında toplandıklarında, sağlık tedavisi için parası pulu olduğu için yurt dışına giden özellikle Avrupa ülkelerine gidip şifa arayanların ülkeye döndüklerinde anlattıklarını dinleyince, “vay be, adamlar yapmış. Helal olsun…” diye konuşmaları dinleyip “bizde neden yok?” sorusuna cevap aramakla geçti ömrümüzün bir zamanı.

Şimdi, Bursa’ya dünya genelinde sağlık alet ve edevatlarına sahip olan modern bir hastane yapıldı. Bursa Şehir Hastanesi ismi verilen bu sağlık merkezi, bana göre ise sağlık üssü hasta kabulüne başladı. Bursa, sağlık alanında tarihi bir günü yaşıyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan: "İlk gün olmasına rağmen yaklaşık 2 bin 500 hasta polikliniklere randevu aldı.  5,5 milyon kişiye daha "kaliteli sağlık hizmeti sağlanacak” diye özetledi yapılan bu hizmeti.  Her branştan poliklinik hizmeti verecek olan 488 milyon Euro'luk yatırım yapılan Şehir Hastanesi'nde 4 bin 500 kişi çalışıyor.

Hastane açılışında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını söyleyen Akan,"Herhangi bir ulaşım problemi yaşamıyoruz. Kentin değişik yerlerinde Bursa Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız görüşmeler neticesinde vatandaşlarımızın kentin değişik noktalarından hastanemize ulaşımını sağlayacak tedbirler alındı. Herhangi bir problem yaşamıyoruz, sürekli hasta ve hasta yakınları ile görüşüyoruz, konuşuyoruz çok memnunlar. Gördüğünüz gibi uluslararası seviyede hizmet veren bir hastane var. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha da bu memnuniyet artarak devam edecektir. İlk gün olmasına rağmen yaklaşık 2 bin 500 polikliniğe başvuran hastamız görünüyor. Klinik olarak hazırız, ameliyathanelerimiz hazır. Yoğun bakımlarımız hazır her hangi bir aksaklık söz konusu değil inşallah vatandaşlarımızı daha da memnun ederiz" şeklinde konuştu.

Ülkemizin 10'uncu şehir hastanesi olan toplam bin 355 yatak kapasitesine sahip Bursa Şehir Hastanesi Bursa –İzmir Çevre Yolu Nilüfer Doğanköy Merasının bulunduğu 745 bin 365 metrekare alan üzerine yapıldı. Hastanede genel sağlık hizmetleri, kadın doğum çocuk, kalp damar, onkoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR), yüksek güvenlikli adli psikiyatri olmak üzere 6 farklı hastanede toplam bin 355 yatak kapasitesi mevcut.

Toplamda 403 poliklinik, 49 ameliyathane, 217 yataklı çocuk ve yetişkin yoğun bakım ünitesi ile günlük 2 bin 110 acil hastaya müdahale ve toplam 36 bin 200 hasta sirkülasyonu öngörülen kompleks içinde görev ve hizmet yapacak olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi 200 yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyüğü.

Şimdi, yukarıda yazdıklarımı tekrar ediyorum. Hani, Avrupa’ya şifa için gidip gelen insanlarımızın anlattıklarını dinleyince, “adamlar yapmış…” diye düşünüyorduk ya, şimdi de “bizde yaptık çok şükür” diyebiliyorum.

Tabi, insanların senelerce bir alışkanlıkları var Bursa’da. Özellikle sağlık alanı ve hastaneler için Muradiye’deki Memleket Hastanesi en fazla rağbet gören bir sağlık kurumu idi. Çekirge SSK Hastanesi ise ikinci sırada yer alıyordu. Vatandaşlar, kentin bir uçundan diğer uçunda bulunan bu hastanelere seneler içinde gidip gelerek alıştılar. Şimdi ise, Şehir Hastanesi Bursa’nın şehir merkezine epey uzak bir bölgede hizmete başladı. İnsanların buraya ulaşımda sıkıntı çekeceklerine yönelik eleştiriler yapılıyor. Yani, “şehir içindeki hastaneler neden kapandı?” tartışması var.

Bu soruyu AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’a sordum.

Bursa Şehir Hastanesi’ne ulaşımla ilgili bütün önlemlerin alındığını ve 24 saat kesintisiz ulaşım imkanı oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, Bursa Metro- Hafif aylı sistemin Geçit istasyonu ile Doğanköy Hastane arasına da raylı sistem için gerekli projelendirme çalışmalarının tamamlandığını, hızlı bir şekilde ihaleye çıkılıp, raylı sistem ulaşım ağının da hastaneye ulaştırılacağını söyledi.

Sözün özü, Bursa’ya Bursa Şehir Hastanesi hayırlı olsun. Bursa tıpkı NASA uzay üssü gibi modern bir sağlık merkezi ve Sağlık Üssüne kavuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.