Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın üniversite haritası

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 00:02

Bursa ile ilgili olarak konuşulmaya sıra geldiğinde hemen en önemli özelliklerimiz olan nüfus yoğunluğu, sayısal insan sayısı ile ekonomi alanındaki gelişmeler ön plana çıkarıyoruz.

Diyoruz ki, Bursa nüfus bakımından ülkemizin 4. Büyük şehri. Ekonomi alanında ise İstanbul’dan sonra en fazla ihracat yapan ve devlete, hazineye en fazla katkı sağlayan, kendi kendine yetebilen bir şehir. Tamam, bütün bunlar gerçek. Peki, Bursa eğitim sıralamasında nerede?

Bu kentin liseleri, hangi üniversitelere hangi sayılı okullara öğrenci yerleştirmekte başarılılar. Bu kentin eğitim camiasında yaşanılan olaylar ve çözüm yolları neler? Hangi ilçemizde ne kadar okul ihtiyacımız var. Hangi köyümüzdeki öğrenciler, eğitim alanında sıkıntı yaşıyorlar?

Bu soruları çoğaltmak ve karşısına kimlerin nasıl cevap verebilecekleri tahmin ederek yazmak mümkün.

Çünkü, eğitim konuşulmaya başlandığında, elimizdeki mevcut durum yerine, başka kentlerin başarıları, başka üniversitelerin başarılarını anlatıyoruz.

Bursa açısından da “ne olacak iki tane üniversitemiz var. Birisi, Türkiye’nin en fazla yüzölçümüne sahip topraklara hakuim. Bir tanesi ise şu anda yeri yurdu belli değil. Ama, özel bir üniversitenin devlete geçmesiyle birlikte pek çok sorunu kendiliğinden çözümlenmiş oldu..”

Tamam. Bunlar doğru.

Peki, Bursa’da özel eğitimciler neden üniversite açmak istemiyorlar?

Yada, üniversite açacaklarını söyleyenlerin senelerdir aynı alanda bana göre patinaj çekmelerinin sebebi ne?

Neden vakıf üniversiteleri Bursa’ya bir Eskişehir’e hemen yanımızdaki bir Balıkesir’e gösterdikleri ilgiyi göstermiyorlar. Yada göstermek istemiyorlar. Bursa’nın öğrenci sayısı bu kadar mı az? Bu nüfusa göre, Bursa’nın liselerden mezun olan öğrencileri neden kendi memleketlerinde değil de başka kentlere eğitim için gitmek zorunda kalıyorlar?

Bu neden ve niçinler arasında, sonrasında ise Ne olacak bu memleketin hali? Gibi soruların konuşulduğu pek çok ortam var.

Peki, çözüm üretmek için ne bekleniyor? Sorusuna da gelin hep beraber cevap arayalım. Görünen nokta, çözüm üreten ve formül bulanlar çok ama, elini taşın altına koyacak kimse bulmak pek yok gibi etrafımızda.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Üniversite İhtiyaç Analizi çalışmaları başlattı. Amaç, Bursa’nın Yüksek Eğitim haritasının çıkarılması, eksikliklerin belirlenmesi, ihtiyaç-eğitim işbirliğinin sağlanması.

Geçtiğimiz haftalarda Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’i ziyaret eden BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ve BEBKA yetkilileri, düzenlenen Bursa İli Yüksek Öğrenim Stratejisi: Üniversite İhtiyaç Analizi Projesi İstişare Toplantısı’nda mülki idare amirleri, yerel yönetim temsilcileri ve STK yönetimleriyle buluştu.

İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Belediyelerin üst düzey yöneticileri, STK Başkanları ile temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Bursa’daki yükseköğretim kurumları hakkında değerlendirmeler yapılırken, Bursa’ya yeni üniversite açılması halinde hangi taleplere cevap vermesi gerektiği ele alındı.

Toplantıda konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, yeni bir üniversitenin Bursa için önemli ihtiyaç olduğunu vurguladı. Gerim, “Bursa için sanayi, tarih, turizm, tarım şehri gibi birçok tanım kullanabiliyoruz ama ne yazık ki üniversite konusunda aynı durum geçerli değil. İlim olmayan bir yerde gelişmeyi beklemek çok mümkün olmuyor. Bu önemli ihtiyaca yönelik çözümler bulmak için profesyonel bir danışmanlık firmasıyla çalışıyoruz. Bu doğrultuda Sayın Valimize, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Rektörlerimize ziyaretler gerçekleştirdik ve durum değerlendirmelerinde bulunduk. Bu toplantıda nasıl bir üniversiteye ihtiyacımız var, şehrin taleplerine nasıl cevap verebiliriz? iyi akademisyenleri ve öğrencileri nasıl Bursa’ya çekebiliriz gibi sorulara cevap arayacağız” dedi.

Açılış konuşmasının ardından toplantı İstatistik Uzmanı Süzülay Hazar’ın moderatörlüğünde devam etti ve toplantıya katılan İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, Belediyelerin üst düzey yöneticileri, STK Başkanları ve temsilcileri önerilerini sundular.

Bu toplantılar ve devam eden görüşmelerden her halde bir rapor çıkacak. Ben bu raporu çok merak ediyorum. Çünkü, geçtiğimiz haftalarda Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz, bizlerle yaptığı toplantıda, Bursa’nın üniversite ve yüksekokul ihtiyaçlarından söz ederken, “Bursa’nın potansiyeli çok yüksek. Butik üniversitelerle, özellikle vakıf üniversiteleriyle eğitim alanında büyük boşluklar var” diye görüş beyanında bulunmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.