Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın sıralaması…

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2019 00:02

Bursa en çok ihracat yapan iller sıralamasındaki ikinciliği kaybediyor mu?

Şimdi nereden çıktı bu demeyin...

Bu sadece bir tespit.

Verileri Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) web sayfasında her ay yayınlanan, ihracatçı firmaların kanuni merkezleri bazında illerin ihracat performansına göre yapılan sıralamada görüyoruz.

Şöyle özetleyebilirim…

Örneğin geçen sene ilk 7 ayda hep İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa, bu sene 7 ay boyunca İstanbul ve Kocaeli’nin ardından hep üçüncü sırada performans sergiliyor.

Yedi aylık ortalamada Bursa her ay Kocaeli’nden yaklaşım 300 milyon dolar daha az ihracat gerçekleştiriyor.

Evet, Bursa’nın ihracatı artıyor ama Kocaeli’nin ihracat artış oranı Bursa’dan daha yüksek.

Şöyle ifade edeyim, bu senenin yedi aylık döneminde kanuni merkezleri Bursa olan firmaların ihracatı yüzde 6.6 oranında artarken bu artış oranı Kocaeli’nde yüzde 9.6 düzeyinde.

Dediğimiz gibi bu sadece bir tespit ve Bursa’nın köklü ihracat firmaları yılın kalan bölümünde gösterecekleri performans ile yeniden ikinciliği elde edebilirler.

Şimdi bu yılın yedi aylık dönemi itibariyle Bursa ihracatından birkaç bilgi daha aktaralım…

Bu senenin yedi ayında sektörler bazında ana kalemler itibariyle Bursa’dan 4.9 milyar dolarlık otomotiv endüstrisi ürünü, yaklaşık 1.6 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim ürünü ve yaklaşım 500 milyon dolarlık makine ve aksamı ihraç edilmiş. Kalan 1.8 milyar dolarlık kısmını da çeşitli ürün grupları oluşturuyor.

Bursa’dan bu senenin yedi aylık döneminde 188 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş durumda. Bu ihracatta ilk sırada Almanya yer alırken Almanya’yı Fransa ve İtalya takip ediyor. Bursa’nın ihracatının üçte biri bu üç ülkeye gerçekleştiriliyor. 20 ülkeye de 100 milyon doların üzerinde ihracat yapılmış durumda.   

* * *

Geçenlerde iller bazında sektörlerin GSYİH payları ve İl sıralamaları açıklandı. 2017 yıl sonu verileriyle açıklanan bu bilgide sanayi, hizmetler ve tarım sektörlerine iller sıralanıyor.

Bursa; İller Bazında Sanayi GSYİH ve İllerin Türkiye Sanayi GSYİH Payları Sıralamasında yüzde 6.03’lük pay ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’nin ardından beşinci sırada; İller Bazında Hizmetler Sektörü GSYİH ve İllerin Türkiye Hizmetler Sektörü GSYİH Payları Sıralamasında yüzde 3.21 pay ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın ardından yine beşinci sırada; İller Bazında Tarımsal GSYİH ve İllerin Türkiye Tarımsal GSYİH Payları sıralamasında ise yüzde 2.79’luk payla Konya, İzmir, Manisa, Antalya, Mersin ve Şanlıurfa’nın ardından yedinci sırada yer almaktadır.

Bu verilerden sonra belki de şu söylenebilir. Sanayiden tarıma kadar her alanda üretim üssü ve ihracat merkezi durumundan olan Bursa’nın bundan sonra katma değeri daha yüksek ürünlerin imaline yönelmesi ve dünya pazarlarında yer almaya yoğunlaşması gerekecek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.