Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın Kent konseyi

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2021 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2021 00:06

İnsanların yaşadıkları şehir ve kentle ilgili dertlerini anlatıp, çözüm odaklı proje geliştirmeleri amaçlı kurulan Kent Konseyleri, yerel yönetimler ile halk arasında bir köprü görevi üstleniyorlar.

Konseylerden bazıları, bulundukları ilçe, ilin belediye başkanının arka bahçesi, siyasi partilerin söylem düdükleri gibi çalışıyorlar. Kim göreve gelirse, belediye başkanının sesine göre borazan çalınıyor.

Bursa Kent Konseyi ise sadece Bursa adına değil, Türkiye adına büyük bir kazanç. Türkiye’ye örnek projeleri, çalışmaları, hizmetleri olan bir kurum. Halkın sesi olmaya, milletin sesi olmaya, kentin dinamikleriyle beraber, sıkıntılara, dertlere ortak çözüm bulmaya yönelik projeleriyle tam anlamıyla “işte Kent Konseyi böyle olur” denilen bir yapı.

Konseyin başında 2019 mahalli seçimlerinden sonra gelen 22. Dönem Bursa milletvekili Şevket Orhan ve çalışma arkadaşları görev yapıyor.

Yapıya bakıldığında, Bursa’nın dinamikleri sayılan, ve demokrasinin ilk basamak taşı olan muhtarlar, bilimsel eğitim kurumları, üniversiteler, akademik odalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, hemşeri dernekleri, vakıflar, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerini aynı çatı altında buluşturuyor.

Gerçekten bu insanların bir araya gelmesi ve aynı çatı altında aynı amaç uğruna görev yapmaları, fikir ve proje üretip tartışmalar yapmasını sağlamak çok büyük bir başarı. Bu başarı Bursa adına gurur verici. Şevket Orhan ve çalışma arkadaşlarının böylesine olumlu başarılara imza atması her zaman alkışı hak ediyor.

Geçen dönem, özellikle 2020 senesi ve bugünler dahil pandemi, covid-19 salgını nedeniyle epey güç ve zor günler geçirdik. Bu süreçte bile Kent Konseyi hız kesmeden hizmetlerine devam etti.

Evet, Bursa Kent Konseyi rahmetli Semih Pala’nın geliştirdiği projeler ve uygulamaların yanına ekleme yapılarak hızla büyüyen ve fikir proje üretimi platformu haline gelen bir yapıya sahip oldu Şevket Orhan zamanında. Tabi, Semih Pala’dan sonra bu görevi üstlenen Şuayip Toprak ile Hasan Çepni’yi de unutmamak lazım.

Bursa adına hizmet eden, görev yapan herkese teşekkür ediyoruz.

Şevket Orhan, seçimli Kent Konseyi genel kurulunda katılan bütün delegelerin oylarını alarak oybirliğiyle ve rakipsiz olarak yeniden başkan seçildi. Yönetim kurulu ise ekleme ve güçlendirmelerle takviye edilip konseyin gücüne güç katacağına inanılan isimlerden oluştu.

Şevket Orhan, genel kurula katılanları, kapıda karşılayıp örnek ev sahipliği ile takdir topladı.

Gelelim, Kont Konseyi’nin hizmetleri, çalışmaları ve gelecek döneme ait hedeflerine. Şevket Orhan’ın yıllardır konuştuğu bir projesi var. Üstün zekalı çocukların eğitimleri ve karşılaşılan sorunların çözümlenmesi için özel eğitim okulu yapılması. Bu proje sadece Bursa adına değil, bütün Türkiye adına çok önemli.

Çünkü, üstün zekalı çocukların bazı okullarda eğitime uzak durmaları, okulda derslere ilgi göstermediği algılarına yol açıyor. Eğitimde sıkıntılar yaşanıyor. Bazıları, okulları bile okuyamıyorlar. Bazı aileler ise çocuklarına eğitim verecek okul bulmakta güçlük çekiyor.

Şevket Orhan’ın projesine göre bu konunun iki aşaması var. İlk aşamada, bu çocukların belirlenip, özel rehabilitasyon şartlarında, özel eğitim kurumlarında okul ihtiyaçlarının karşılanması.

İkincisi ise devletin bu konuda gerekli yatırımları yapıp, okullarda özel eğitim sınıfları oluşturulması.

Her iki öneri de yabana atılacak cinsten değil. Dünyanın pek çok ülkesinde, özel yetenekli ve özel yetişmiş, üstün zekalı çocukların eğitimi için bu kurumlar oluşturulmuş. Şevket Orhan’ın ifadesine göre, İsrail, bu çocukları eğitip, ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlıyor. Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika, özel yetenekli ve üstün zekalı çocukların ilgi alanlarına göre özel eğitim kurumları, ve özel okulları kurmuş. Bu çocukların geliştirdikleri projeler, fikirler ülke yönetimlerinde büyük önem arz ediyor.

Üstün zekalı çocuklar, devlet yönetim kademelerinde ülkeleri için görevlendiriliyor. Böylece, ülkenin tanıtımı, siyasi ve ekonomik yönden gelişmesi, teknolojik yönden gelişip üçlenmesi adına çok önemli gelişmeler yaşanıyor.

Süper güç böyle olunuyor.

Türkiye’nin de böylesi bir insan kaynağını bugüne kadar değerlendirmeyişi bana göre çok büyük bir kayıp.

Kent Konseyi’nin yeni başkanı Şevket Orhan, yeni çalışma döneminde bu projenin hayata geçirilmesi için el birliğiyle, güç birliği içinde çalışacaklarını söyledi. Bütün kent dinamiklerinin de bu projeye destek vermelerini bekliyorum. Özellikle, ekonomik ve teknolojik alanda hizmet veren işyerleri yöneticileri, iş insanları kuruluşları, ar-ge araştırmaları yapan kamu kurum ve kuruluşları, bu projeyi yabana atmamalı.

Bursa Kent Konseyi işte bu yüzden önemli. Bu kentin geleceğine yön veren projeleri geliştirme ve hayata geçirme adına kamuoyu oluşturulması ve ortaya çıkan sorunların aşılmasında önemli bir basamak teşkil etmesi açısından önemli.

Ben, Şevket Orhan ve çalışma arkadaşlarının bu dönemde, kangren haline gelmiş Bursa’nın kentsel dönüşüm meselesi, trafik meselesi, kamu yatırımların takibi ve geliştirilmesi konularında önemli hizmetler vermesini bekliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.