Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın 6 aylık verileri iyi…

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2019 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 00:05

Bugün sizlerle yılın ilk 6 aylık dönemini içeren Bursa ile ilgili 5 ekonomik veri paylaşacağım… İstanbul, Ankara ve İzmir ile de karşılaştırmaların yer alacağı bu veriler, Bursa’da açılan ve kapanan firmalar, Bursa’daki açık iş pozisyonları, Bursa’daki konut satışları ile Bursa’daki ödenmeyen çek sayıları ve protestolu senet tutarları hakkında olacak.

Önce açılan kapanan firmalardan başlayalım…

TOBB’un Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre yılın ilk 6 ayında Bursa’da 225 yeni işyeri kurulurken sadece 46 işyeri kapanmış. Yeni kurulan işyeri sayısı bakımından altıncı sırada olan Bursa’da hem yeni kurulan işyeri sayısı hem de kapanan işyeri sayısı bakımından performansı diğer illere göre iyi durumda.

TÜİK tarafından açıklanan son verilerde işsizlik oranının her ne kadar yüzde 13 seviyesinde gerçekleştiği belirtilmiş olsa da, bu yazının hazırlandığı dün itibariyle Türkiye İş Kurumu’nun web sayfasında yer alan açık işler verisine göre Bursa’da neredeyse her meslekten 2 bin 763 kişilik boş iş bulunuyor. Yani çalışmak isteyene, iş beğenmeme yapmayana iş var…

Gelelim konut satışlarına…

Evet, konut satışlarında belli bir azalma olmakla birlikte Bursa’daki bu gerileme ülke ortalamasının binde 1 oranında bile olsa alında. Ankara ve İzmir’de konut satışlarında yüzde 25’lere varan oranlarda gerileme olduğu göz önünde bulundurulursa Bursa’nın durumu daha iyi.

Yılın ilk yarısında Bursa’da 19 bin 637 konut satılmış durumda.

Bursa yabancılara yapılan konut satışlarında da İstanbul, Antalya ve Ankara’nın ardından dördüncü sırada. Bursa’da yılın ilk 6 ayında yabancılara bin konut satılmış durumda.

Şimdi bir de ödemelere bakalım…

Yılın ilk yarısında Bursa’da 12 bin 750 adet çek karşılıksız çıkmış. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43’lük artış olmuş. Bu oranın Ankara’da yüzde 46, İstanbul’da yüzde 58 ve İzmir’de yüzde 68 düzeyinde arttığı dikkate alınırsa Bursa yine iyi durumda.

Protestolu senelerde de durum aynı.

Bursa protestolu sene tutarı bakımından ilk 10 il arasında altıncı sırada ve artış oranı yüzde 42 düzeyinde. Bu oran Ankara’da yüzde 44, İstanbul’da yüzde 54 ve İzmir’de ise yüzde 60’a çıkıyor.

Bu karşılaştırmalara bakıldığında, ekonomideki muhtelif sıkıntılara rağmen Bursa’nın durumu iyi ve Bursa’da çarklar dönmeye devam ediyor diyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.