Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın 2040 öngörüsü

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2021 00:00

Sayılı günler çok çabuk gelip geçiyor. Eskiden ülkemizde hükümetler tarafından 5 yıllık kalkınma planları hazırlanırdı. İnsanlarımız bu planlara göre işini gücünü hesaplayıp yola çıkardı.

Sonrasında 12 Eylül geldi. Darbe yapıldı. Planlar askıya alındı. 5 generalden oluşan konsey ne derse kanun oydu. Ekonomi sıkıntılı, ülkemizdeki hayat ise iki dudak arasında yaşanır hale getirilmişti.

Sonrasında 1982 Anayasası ile beraber yerel yönetimlerin etki ve yetkileri genişletilmeye başlandı. Özellikle, 1989 seçimleri alt yapı hizmetlerinin ve asfalt dökme vaatlerinin değil, kentin yeni vizyonu, sanayisi, ekonomisi, çalışma hayatı ve turizm potansiyellerinin tartışıldığı mahalli seçimler oldu.

2004 yılı seçimleri öncesinde ise belediyelere görev süreleri olan 5 yıllık dönem için yatırım ve hizmet planları hazırlanılması zorunlu hale getirildi. Hükümet 5 yıllık plan hazırlamıyor ama belediyeler 5 yıllık plan hazırlamak zorundalar.

2007 Genel seçimlerinde ise ülkemizin 2023 ve 2071 vizyonlarından söz edilmeye başlandı.

Bursa adına geriye doğru baktığımızda ise rahmetli Teoman Özalp zamanında başlatılan ve Erdem Saker döneminde tamamlanan ve Bursa’nın anayasası diye bildiğimiz 2020 Kent Planı dikkat çekiyor. Bu plan Bursa’nın yaklaşık 60 yıl aradan sonra yapılan 1/100 binlik imar planı ve çevre genişleme planı idi.

Sonra, Recep Altepe döneminde Bursa’nın 2023 Kent Vizyonu ile ilgili planlar yapıldı. Uygulanmaya geçildi. 2019 Mahalli Seçimleri öncesinde ise Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş seçim vaatlerini Bursa’nın 2023 Kent Tasavvuru çalışması ile kamuoyuna duyurdu.

Gerçekten sayılı günler çabuk gelip geçiyor. Bizlerde mesleğimiz icabı bu tür çalışmalara ve planlamalara şahitlik ediyoruz. Kimisi iyi kimisi kötü olsa bile, planlı her iş plansız ve gelişigüzel yapılan işlerden çok daha iyi ve kıymetlidir. Bunun değerinin bilinmesi gerekir.

AK Parti il başkanı Davut Gürkan, geçtiğimiz hafta sonunda Bursa milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile ilçe belediye başkanlarıyla beraber Bursa’nın 2040 yılı hedeflerine yönelik öngörü toplantıları düzenledi.  

Yerel Yönetimler Başkanı Ufuk Ay’ın koordinatörlüğündeki toplantıya katılan Bursa Milletvekili ve Genel başkan Yardımcısı Efkan Ala, “Bursa’nın pek çok derdi ve kronik hale gelen sorunları 18 yıldır aralıksız devam eden AK Parti iktidarı sayesinde çözüme kavuştu. Gelişen teknoloji, hızla değişim gösteren ülke ve dünya gündemi, yaşanılan salgın hastalık ve pandemiye rağmen, hizmet ve yatırımları hız kesmeden devam etmesi sevindiricidir. Evliyalar kenti Bursa’nın mevcut sorunlarının çözümü için gerekli bütün planlama ve yatırımlar mevcut olup uygulamaya devam edilmektedir. Bu kentin Cumhuriyetimizin 100. Yılı olarak hedeflenen 2023 vizyonu artık tamamlanmak üzeredir. Bizler 2040 yılını hedef alarak yeni bir çalışma ile bu kentin geleceğini, kent adına sözü olan, planı olan, projesi olanlarla beraber planlama arzusundayız” diye konuştu.

AK Parti il başkanı Davut Gürkan, Bursa’nın dertlerinin çözümünde başta Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olmak üzere merkezi hükümet yatırımlarıyla çözümlendiğini hatırlatarak, “bizler göreve geldiğimiz andan itibaren sadece bugünü değil kentimizin ileriye dönük geleceğinin de belirlenmesine yönelik çalışıyoruz. Mahalle muhtarlarımızla görüşmeler yapıyoruz. Belediye başkanlarımızla görüşmeler yapıyoruz. Mahalle temsilcilerimizle görüşmeler yapıyoruz. Akademik Odalarla görüşmeler yapıyoruz. Bu kentin daha fazla yeşil, daha fazla yaşanılabilir, daha fazla modern ve çağdaş hayat imkanlarına kavuşturulması adına pek çok geliştirdiğimiz plan ve projelerimiz mevcut. Bunları bir bütün haline getirip Bursalı hemşerilerimizle paylaşacağız” dedi.

Toplantıya katılan ilçe belediye başkanları, kendi bölgelerinde yapılması istenilen planlama çalışmaları anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise ulaşım konusunda merkezi yatırımların hızlandırılmasını istedi.

Bursa adına sevindirici bir gelişme. Özellikle, iktidar partisinin gelecek yatırımların belirlenmesi ve projelendirilmesi adına sevindirici bir gelişme. Burada önemli olan, Bursa’nın kent gelişiminin yanı sıra sanayi gelişimi ve yeni alanların nerede, nasıl ve ne şekilde açılacağı konusu.

Sanırım önümüzdeki günlerle bu bölgelerle ilgili bilgileri duymaya başlarız.

……………

ACI bir kayıp

Ülkemizdeki elektrik ve elektronik eğitimin bilimsel alan haline gelmesinde önemli katkıları bulunan Prof. Dr. Hasan Önal, geçtiğimiz hafta sonu hayata gözlerini yumdu.

Uludağ Üniversitesinin Bursa Üniversitesi olarak ilk kurulduğu yıllarda 1978 ve 1981 yılları arasında Elektrik Mühendisliği Fakültesi’nin kurucu dekanlığı görevini üstlenen Hasan Önal, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin efsane hocası olarak tanınıyor. Evli ve üç çocuk babası olan Hasan Önal hocamız, Bursa’da eski dönemlerde hizmet veren Emniyet Müdürümüz Lütfi Tomuş’un da kayınpederi idi.

Allah rahmet eylesin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.