Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da ‘Korona’ ile mücadele

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2020 00:00

İnsanlık olarak, Çin’in Wuhan kentinde başlayıp küresel bir salgın haline gelen koronavirüs’ten dolayı zor bir dönemden geçiyoruz. Özelde millet olarak da bunun yarattığı etkileri, sıkıntıları görüp yaşıyoruz. Elbette bu durum aşılacak. Böyle ilelebet sürmeyecek. Bu noktada hem hükümetin vatandaştan hem vatandaşın hükümetten, hem de vatandaşın vatandaştan beklentisi var. Evvelâ temennimiz bu salgın karşısında daha fazla ölümlerin olmayışı ve buna göre hareket edilmesi.

Bu ölümcül virüs ile mücadelede tek çare herkesin kendini izole etmesi ve bu düşmana öncellikle bireysel savaş, sonrasında kurallarla birlikte ulusal mücadelenin  şart olduğu her seferinde dile getiriliyor. Bize düşen de bunları uygulamak…

PEKİ BURSA’DA DURUM NEDİR?

Türkiye’de ilk vakanın açıklamasıyla birlikte Bursa’da Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Bursa İş Dünyası, İl Sağlık Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma ve birçok Sivil Toplum Kuruluşu harekete geçerek koronavirüs ile mücadele etmeye başladı.

Bursa Valiliği ilk günden itibaren tedbiri elden bırakmayarak Vali Yakup Canbolat liderliğinde Bursa İl Pandemi Kurulu olarak tüm kurumlarla koordineli bir çalışma yürütüyor. Bundan sonra da açıklanan yeni genelgeler dahilinde yeni tedbirleri de devreye koymaya devem edecek.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Koronavirüs ile mücadele kapsamında çalışmalarını eksiksiz yürüten Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, ekibiyle birlikte hiç zaman kaybetmeden harekete geçerek önemli hamleler yaptı. Salgında kuşkusuz en önde bulunan, var güçleriyle mücadele eden sağlık çalışanlarına önemli ayrıcalıklar vererek belediyenin tüm imkanlarını seferber etti.

Daha sonra Bursa halkının mağdur olmaması için, salgınla mücadele kapsamında dezenfekte çalışmalarından online hizmetlere kadar birçok uygulamayı hayata geçiren büyükşehir ,kamu kurumlarından pazar yerlerine, toplu ulaşım araçlarından cami ve türbelere, terminalden park alanlarına, halkın yoğun olarak kullandığı alt geçitler ve çarşılarda da dezenfekte çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

Ardından Başkan Aktaş, bu süreçte hijyen çok önemli diyerek BUSKİ’de önemli bir karar aldı, suyun kesilmeyeceği ve Nisan ayında suda faturalandırma olmayacağını söyleyerek, salgından sonra da su faturalarında vatandaşı zor durumda bırakmayacaklarını belirtti.

Büyükşehir belediyesinin bu salgınla mücadele kapsamında yaptığı en önemli çalışmalarından biri de ihtiyaç sahiplerine ulaşmak. Bunun için Başkan Aktaş, Bursa’da binlerce ailenin faydalanacağı Sosyal Destek Paketini açıkladı ve hizmete koydu. Bu sosyal destek paketiyle birlikte Bursa’da 100 binden fazla ihtiyaç sahipleri faydalanacak. Büyükşehir belediyesi İlçe belediyeleri ile birlikte salgından korunmak için dışarıya çıkmaları kısıtlanan 60 yaş üstü vatandaşlara da gereken her türlü desteği vermeye devam ediyor.

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘Milli Dayanışma Kampanyası’na BTSO  1 milyon TL’lik destek ile kampanyaya dahil oldu.

Türkiye’de örnek projelerle adından söz ettiren BTSO, COVID-19 salgını nedeniyle alınan önlemlerde yine kendine yakışanı yaptı. Bir başka ayrıntı ise meclis toplantısını dijital ortamda düzenleyen BTSO bu anlamda da ilk oda olmayı başardı.

Bursa sanayisinin can damarı BTSO, Türkiye’de öncü kuruluş olmaya devam ediyor. Açıklanan destek paketiyle birlikte Bursa İş Dünyası en az hasarla bu süreci atlatmayı hedefliyor.

Milli Dayanışma Kampanyası için konuşan Başkan Burkay, özellikle şu hususlara dikkat çekti.

Bursa iş dünyasının içinde bulunduğu zorlukları en az hasarla atlatması için yoğun bir çaba gösterdiklerini vurgulayan İbrahim Burkay, düzenledikleri anket çalışmalarıyla sektörlerin nabzını tuttuklarını, Whatsapp, Mail ve web sitesi başta olmak üzere tüm iletişim platformlarıyla üyelerinin talep ve önerilerine ilişkin 7 gün 24 saat hizmet sunan dinamik bir yapı oluşturduklarını ifade etti. Bu süreçte, işletmeler için uygulamaya alınan devlet desteklerini alanında uzman isimlerin bilgilendirmelerinden oluşan kısa videolarla paylaştıklarını, Oda olarak faaliyet belgesi, sicil belgeleri ve dış ticarete ilişkin belgeri üyelerine dijital ortam üzerinden sunduklarını belirten Başkan Burkay, üyelerinin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRÜLÜĞÜ

Korona virüs ile mücadelede en başından beri süreci titizlikle yürüten Bursa İl Pandemi Kurulu ile birlikte Bursa İl Sağlık Müdürlüğü de çalışmalarını aralıksız sürdürmeye gayret gösteriyor. Bu süreçte tüm soruların ve cevapların odak noktası olduğunu söylemek gerekir. Bu anlamda önemli bir görevi olan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı olumlu ve olumsuz söylemlere karşı hiç zaman kaybetmeden açıklık getiren biri.

Dünya genelinde etkisini gösteren koronavirüs’ün Türkiye'ye de gelmesiyle birlikte tedbirler tüm hızıyla sürerken Bursa’da da özellikle İl Sağlık Müdürlüğü çalışmalarına hız verdi diyebiliriz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün Bursa’da 135 vakanın olduğunu belirtmesiyle birlikte Bursa hastanelerinde çeşitli önlemler alınmaya devam ediliyor.

Bu bağlamda İl Sağlık Müdürlüğü’nden dün bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada;

Bursa’da İl Pandemi Kurulu kararları doğrultusunda Bursa Şehir Hastanesi başta olmak üzere; Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesine triaj çadırları kuruldu.

Triaj çadırları ile ilgili açıklama yapan Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı; daha önce hastanelerin kapı girişlerinde yapılan kontrollerin artık hastane bahçesine kurulan çadırlarda yapılacağını belirtti.

Kaşıkçı’nın belirttiği gibi, Triaj çadırları şüpheli vakaların ayrılması açısından önem arz ediyor. Bu bağlamda hastanelere giden vatandaş ilk müracaat ve muayenelerini bu çadırlarda yaparak, ilgili polikliniklere yönlendirilecek.  Böylece şüpheli vakalarda daha çabuk önlem alınacak ve insan teması da bu sayede azaltılmış olacak.

Çok kısa sürede tüm hastanelerde uygulanacak bu Triaj uygulaması salgının yayılmaması konusunda önemli bir adım olmuş. Biz de burada salgında gecesini gündüzüne katan tüm sağlık emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtir, gönülden başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.