Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa sahipsiz mi?

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2022 00:05

Bu kentin başına ne geldiyse “bana ne!” zihniyetinin iş başında olması, başta siyasi koltuklar olmak üzere bürokratik koltukların da onlar gibi “bana ne!” uygulamasına ayak uydurmasıyla başladı.

Bakın, Bursa’nın göbeğindeki, Hanlar Bölgesindeki, etrafına bir şekilde sonradan yapılan, mal mülk sahibi olanların işgal ettikleri alanlar yıkılıp, binalar yıkılıp, bu kente bir nebze bile olsa nefes aldırılabilecek yeni bir düzenleme yapılmaya başlandı.

İnşaat alanının etrafındaki tabelalarda, “Bursa’da tarih yeniden yazılıyor!” diye sloganlar mevcut.

Bu çalışma Bursalı olarak, Bursa’da yaşayanlar olarak bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Hepimiz, bu çalışmayı yıllar sonra da başlatmayı başaran Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı alkışlayıp, tebrik ettik. Bursa adına gerçekten sevindiren ve sloganlarda, tabelalarda yazıldığı gibi “Bursa’da tarih yeniden yazılıyor!” cümlesine bire bir oturan bir çalışma.

Tabi, her nerede olursa olsun, bir yerde “biz iş yapacağız” diyenler var. Birde bunların karşısına geçip, “biz size iş yaptırmayacağız” diyenler var.

Amaç ne?

Belli değil, ama benim zamanımda olmadı, bunlarda yapmasın diye bir fikir birliği var muhaliflerde.

Tamam, iyi güzel.

Bu şehirde hep beraber yaşıyoruz. Bu şehrin geleceği için hepimizin fedakârlık yapması gerekmiyor mu?

Gerekiyor. Ama bunu gelin de rant cephesine anlatın.

Onlar için varsa yoksa ceplerine girecek üç beş kuruş fazla paranın hesabı. Bursa adına güzel işler, olmuş, tarih yeniden canlanmış, yeniden yazılmış, umurlarında bile değil.

Sözünü ettiğim alan Eski ismiyle Zafer Meydanı alanı. Cumhuriyet Caddesi’nin Tophane yamaçlarından başladığı yerin tam karşısı. Tepeden baktığınızda eski ve yeni Bursa’yı bir arada gördüğünüz, atalarımızdan bize miras kalan tarihi hanların ve çarşıların bulunduğu yer.

Burası, kente güzel işler ve eserler kazandırma adına, sıra dükkanlar yıkılıp, itfaiye binası yıkılıp, etrafındaki binalar istimlak edilip bir alan haline geldi. Bursa halkının bu alanda nefes alması ve çocukların oyun oynayıp büyümesi, gençlerin buluşması, eğitim ve kültür faaliyetlerine destek olunması amaç edinilmişti. Sonrada, halk arasındaki söylemle yazıyorum. Bu sözler bana ait değil, “bir zengine işyeri, çarşı yapması için peşkeş çekildi.”

Tabi, iş başında olanların onlarla ne gibi iş, güç ve birliktelik içinde olduğunu bilmemiz, öğrenmemiz pek kolay değil. Hani derler ya, “minareyi çalan kılıfını hazırlar!”

Gelelim bugüne.

Sözde, bu alan o dönemin işbaşındaki belediye yönetimi tarafından yap-işlet-devret ve kar ortaklığı modeliyle verildi. Cam plaza yapılacaktı. Yan tarafına devasa bir beton yığını dikildi. Bazı kişiler “bu böyle olmaz” dedilerse de onları dinleyen olmadı. “Hani, hanların etrafı açılıp, tarih ortaya çıkarılacaktı?” diye o dönemlerde soru soranlara ise “bunlar kent düşmanı” gibi yakıştırmalar yapıldı.

Bunları hep beraber gördük, yaşadık.

Şimdi, bölgede yeni bir şantiye alanı var. Proje üzerinde göründüğü kadarıyla iyi ve güzel. Bursa’nın ihtiyaçlarına göre planlanmış bir iş. 

Bölgeyi geçtiğimiz hafta Tarihi Hanlar ve Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım ile beraber gezip şöyle bir kolaçan ettik. Yıkılan binanın yerine, alt kattaki çarşılara girilmesine yönelik olarak yapılan demir yığını, çarşıya, tarihi kimliğe ve bölgeye hiç mi hiç yakışmıyor. Bunu gördük.

Sonra, şantiye alanındaki kazılara baktık. Yine şantiye içinde kalan eski bir caminin eski ismi Sarnıcısungur, halk arasındaki ismi ise Sarıcasungur Camii olan eserin harap haldeki durumunun onarımının başlatılmasını görünce çok ama çok sevindik.

Ama, Zafer Plazaya giriş için yapılan demir yığını ve hemen yıkılan o devasa blogun yerine dökülen betonlar bu projeye hiç mi hiç yakışmamış.

Zaten, iş başından beri bana göre hatalı yapılmış. Çünkü, Zafer Plaza ve yıkılan bina Cumhurbaşkanının imzaladığı Acele Kamulaştırma Planına alınmamış. Etrafındaki bütün binalar için Acele Kamulaştırma kararı alındı, uygulandı. Zafer Plaza hariç. Acaba Neden?

Sonra, pazarlıkla yıkım gerçekleşti. Bu durumda bizlere, vatandaşa “başarı” olarak açıklandı. Tamam, iyi güzel de bugün yaşanılan bu işgal, “ben yaptım oldu” mantığı ile yapılan işleri görünce insan ister istemez sorumak istiyor, “Bursa sahipsiz mi?”

Biz bu filmi daha önce izledik. Emek, Kömür İşletmeleri Bölge müdürlüğü ve lojmanları arsasında izledik. Aynı isimler, aynı firma. İddialar öylesine ayyuka çıktı ki sormayın gitsin. O dönemlerde bu inşaatlarla ilgili, bölgeye yapılan çalışmanın halka yönelik değil rantiyeye yönelik bir planlama olduğunu iddia edenler bugün hala hayattalar. Vakit ayırıp, eski kaynakları karıştırmak isteyenler ise kütüphaneye gitsinler. Mahalli gazetelerde bol bol kaynak bulurlar.

Bu çalışma bir örnek. Buna benzer onlarca örnek var Bursa’da. Zenginlerin temel atıp sonrasında kaçak duruma düşen, mahkeme kararı ile kaçak oldukları kesinleşen pek çok bina var. Yeşil alanların betonlaştırılması uygulaması ve iddiaları var. Siyasetten ses yok. Bürokrasi desen suspus.

Yıkımla ilgili mahkeme kararlarını uygulamayanlara sanırım kimse hesap sormuyor, yada soramıyor, çünkü uygulanmadığı iddiaları her köşe bucakta konuşuluyor.

Peki bu memlekete kim sahip çıkacak? Bursa halkı vekalet verdiklerinden artık görevlerini kanun, hak, hukuk ve vicdanlara göre yerine getirmesini bekliyorlar. Rantiyeye kucak açan projeler yerine Bursa’ya kazanım sağlayan projeler gündeme gelmeli. Yapılan bir işe halk tepki gösterirse tornistan yapıp geri vitese geçenler bu kentin yönetimlerinde artık olmamalı.

Burada amacım, onu bunu boş yere suçlayıp, karalamak değil, tarihe not düşüp, hangi zamanda kimlerin neyi, nasıl yaptığına ışık tutmak. Birilerin böyle konuları yazıp hatırlatmasında fayda var. Düşüncem bu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.