Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Reis’i bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2022 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2022 00:01

Türk siyaset tarihinde son 21 yılın öyküsünü yazan AK Parti genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Bursa’ya geliyor. Erdoğan, başta Kent Meydanı Terminal hattı olmak üzere pek çok açılış yapacak.

Gökdere meydanında halka hitap edecek.

Türk siyaset tarihinde seçim olmayınca, yani seçim yaklaşmadıkça siyasi partilerin miting yaptıkları pek görülmez. Ama, muhalefet, 2010’lu yılların başında toplu olarak yaptığı Cumhuriyet Mitingleriyle bu anlayışı kırdı. Şu anda, iktidar olsun, muhalefet olsun sürekli ve zamanı uygun olduğu zaman miting yapıp halka olan özlemlerini, kucaklaşmalarını gideriyorlar.

Tabi siyaset tarihimizde Bursa’nın önemi büyük. Bursa genelde muhafazakar, milliyetçi seçmen ağırlıklı. Bu yüzden de mahalli iktidarlar hep sağ kesimi temsil eden partilerden oluyor. Ara sıra sol kesimde iş başına geliyor. Mesela, 1977 yılında Adalet Partisi’ne karşı CHP’nin seçimi kazanması gibi. Yine, 1999 mahalli seçimlerinde bölücübaşının yakalandığı tarihte azınlık iktidarı olan Bülent Ecevit’in DSP’sinin seçimleri kazandığı gibi. Bu olağanüstü durum olarak kayıt altına alınıyor.

Normal dönemlerde Bursa sol seçmene belediye başkanlığını teslim etmiyor.

Gelelim bugünümüze, yani 2022 yılına. Dereden çok sular aktı. Nilüfer Çayı Bursa’nın pek çok pisliğini taşıdı.

Taşıyor.

İnsanlarımız, ekonomik kaygı ve işsizlik kaygısıyla günlerini geçiriyorlar. Son birkaç aydır, ekonomik baskılardan bunalan halkımız tam bıçak kemiğe dayandı politikasını yapacak iken, iktidar bir adım ortaya attı ve ekonomik, enflasyon karşısında dar gelirli ve emeklilere yönelik yeni bir çalışma başlattı.

Hayırlı olsun.

Bu esnada yapılan anketlere bakıldığında ise iktidarın ciddi oranda destek ve oy kaybettiği de aşikar. Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da durum farklı değil. Pek çok insan, geçmiş seçimlerde istikrar veya iç güvenlik meselesi yüzünden bu iktidara destek verdi. Şimdi ise durum pek öyle görünmüyor. Ekonomik baskılar ağır basıyor. Birde, iktidarın vurdum duymaz uygulamaları var.

Örnek, Emeklilikte yaşa takılanlar meselesi. İktidar inanılmaz oranda oy kaybı verdi.

Bu mesele yüzünden iktidar İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyükşehirlerde seçimleri kaybetti. Bursa’da kıl payı kazanıldı.

Sonrasında asgari ücret ve iş barısı, çalışma barışı meselesi var.

Bu durumda da iktidar oy kaybediyor. Bu durumu düzeltmeye çalışsa bile, düğün bittikten sonra kınanın ne önemi var misali, insanlarımız pek de memnun değiller.

Bugünlerde yeni tartışılan bir başka mesele var. Üniversiteler için öğrenci affı çalışması yapılıyor. Aslında, kaçak inşaattan vergi cezalarına, trafik cezalarından adli cezalara kadar pek çok konuda af getirilmesine yönelik torba kanun meclise teslim edildi AK Parti tarafından. Bu durumu gören on binlerce denklik mağduru öğrenci de hemen iktidara seslenip, yanlarına gidip, “bizim denklik meselesini de çözüverin bir zahmet” diye istekte bulundular.

Görünen o ki, AK Parti kadroları bu denklik meselesine pek yanaşmıyorlar. Tıpkı, geçmişte Emeklilikte Yaşa Takılanların meselesine çözüm getirmemek için ayak direttikleri gibi diretiyorlar gibi bir görüntü hakim.

Şimdi, EYT mağdurları, ekonomik baskılar nedeniyle sıkıntı çeken vatandaşlarımız, bunun yanında sayıları 60 bini aşan Denklik Mağdurları derken, iktidarın küstürdüğü veya küstürmeye devam ettiği insan sayısı, seçmen sayısı çoğalıyor.

Bardak taşmak üzere.

Denklik mağdurların yaklaşık 20 bin kadarı Bursa’da yaşıyor. Malum, Bursa Göçmen kenti. Özellikle Balkan kökenli göçmenlerin sayıları çok. Denklik mağduru yaşayan gençler ve ailelerde genelde bunlardan oluşuyor. Zaman geçirilmeden, hem de fırsat varken bu meselenin köklü çözüme kavuşturulması iktidara artı puan yazar. Uzatılması veya dikkate alınmayışı ise eksi yazar.

Son yapılan seçimlerdeki kıl payı Bursa neticesini düşünürsek, bu küskünlerin sandık önlerine geldiğinde ne yapacakları pek belli olmaz.

Tabi, birde siyasetin destek görmesi için siyasi başarı gerekli. Genel siyasette NATO’da Türkiye’nin başarısı güzel puan topladı. Ama, yerel siyasette hizmet eksikliği veya verilen seçim vaatlerinin unutulması, yerine getirilmemesi söylemleri Bursa adına eksi yazıyor.

İşte bu yüzden Reis’in Gökdere Meydanında yapacağı konuşma ve vereceği müjdeler büyük önem taşıyor. Çünkü, Bursa’da kent merkezi ulaşım projeleri pek beklendiği gibi gitmiyor. Yüksek Hızlı Tren gecikme üzerine gecikme yaşıyor. Kent merkezindeki açıklanan kavşak ve by pas köprülerden haber yok. Eğitim ve okul eksiklikleri çok.

Sözün kısası, Bursa’nın Reis’ten beklentileri büyük. Bakalım, kısmetimize neler düşecek?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.