Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'nın 2019 karnesi…

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2019 00:00

Yeni yıla sayılı saatler kala, 2019 yılının ve Bursa'nın karnesini sizlerle paylaşacağım. Gelişi ne kadar sıkıntılı olsa bile, gidişi o kadar bereketli oldu 2019 yılının. Bursa, 2019 yılından çok çekti. Öyle ki, sivil toplum kuruluşlarının çöküşlerine şahitlik ettik. Ve yine yeni oluşumların Bursa'yı nasıl yok saydığını gördük. Bursa'nın başarı öykülerini öyle uzun uzadıya yazmak mümkün değil. Başarılı kişilerin sayısı 3 milyonluk kentte iki elin parmaklarını geçmiyor. Başarılı olacağını umut ettiğimiz insanların hedefe giden yoldan kısa sürede çıkmalarına şahitlik ettik. Kurumsallaşma sorunu, Bursa'nın ve kentte ki çoğu dinamiğin en büyük sorunu.

 

Ekonomi camiasının en başarılı kurumu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olurken, Başkan İbrahim Burkay ile yönetimi pozitif işler başardı. Son olarak TEKNOSAB, MESYEB, GUHEM projelerinin hemen ardından gelen yerli ve milli otomobil üssünün Bursa'nın Gemlik'te kuruluyor olması da BTSO ile İbrahim Burkay'ın karnede ki en yüksek puanı almasını sağladı.

 

***

 

Elbette ülke genelinde yerel yönetimler arasında en başarılı Belediye'nin Osmangazi Belediyesi olduğunu söyleyebiliriz. Osmangazi Belediyesi'nin başarılı çalışmalarında kültürel etkinlikler ve sosyal politikalar en ön sırada geliyor. Yine Ak Parti belediyeleri arasında batık bütçesi olmayan tek Belediye, Osmangazi. Zorlu süreçlere ve parti içi engellemelere rağmen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar üçüncü dönem adaylığının sonrasında kentten güçlü bir oy alarak yeniden Başkan seçildi. Avukat olmasına rağmen Dündar, kentin en dürüst ve saygın Belediye Başkanı olmayı başardı.

 

Yine en kentte en yüksek oyu alan Belediye Başkanı Nilüfer Belediye Başkanı Mimar Turgay Erdem oldu. Erdem'in yeni yönetim kurulu ve başarılı atakları ile kentte hissedilir bir siyasetçi olduğunu söyleyebiliriz. Bu da kentin en sempatik siyasetçisi ünvanını Erdem'e kazandırdı.

 

***

 

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş en başarılı siyasetçi diyebiliriz. Ak Parti karşısında alınabilecek en güçlü oyu Bursa'nın 17 yıllık tarihinde alan Akkuş, en başarılı İl Başkanı oldu. Yine Ak Parti karşısında alınabilecek en güçlü yerel seçim oyunu CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey alarak kentte ki en başarılı aday unvanını aldı. Muhalefet cephesinin en başarılı siyasetçisi unvanını Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Orhan Sarıbal paylaşıyor. Her ikisi de kent sorunlarına karşı en güçlü toplumsal hareketliliği sağladılar. Sivil toplum siyaset başarısını birlikte paylaşıyorlar.

 

***

 

Bursa'nın en başarılı sivil toplum örgütleri sıralamasında İHH ilk sırayı alıyor. Maalesef Sanayici ve İş Adamları Dernekleri günü gün etmekten ve ekonomik sorunlar karşısında susmak ve üst düzey siyasetçi ağırlamaktan öte gidemediler. Kentin ekonomik açıdan en başarısız SİAD kuruluşu İMSİAD oldu.

 

Bursa'nın Hemşehri dernekleri istisnasız sınıfta kalırken, BİLDEF en kötü dönemini yaşadı. İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen hem kurumun güncellenmesi hem de sonrasında Bursa Uludağ Üniversitesi Genel Sekreteri olması ile en başarılı bürokrat unvanını aldı.

 

Bursa'nın en başarılı Rektörü ünvanı Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'de. Hem başarılı projeleri hem de aktif kimliği ile Rektör Karademir, kentin en başarılı Rektörü olmasının ötesinde akademisyeni.

 

***

 

Kentte en etkili siyasileri aşağıdan yukarıya sıralamak gerekirse Ak Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ilçeler bazında en başarılı isim. Ak Parti teşkilatları ile kurduğu başarılı iletişim sayesinde gençlik ve kadın kollarında önemli başarılar elde edilmesini sağladı. Ak Parti’nin en başarısız ismi, Nilüfer İlçe Başkanı Ufuk Ay. Ak Parti tarihinin en büyük yenilgisini almasına rağmen Ufuk Ay, bütün teşkilatı ve Bursa'yı umursamazcasına görevine devam ediyor. Oysa Gemlik'te onurlu bir adım atan Ak Parti İlçe Başkanı seçimler sonrasında istifa etmişti…

 

Ak Parti’nin en talihsiz siyasetçisi son dakika Osmangazi Belediye Başkanı koltuğuna oturtulmayan Ak Parti Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Yıldız.

 

***

 

Türkiye’nin en önemli projesi olan yerli ve milli otomobil üssünün Bursa'nın Gemlik'te kuruluyor olması ve yine çok sayıda Bakan ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı Bursa'da ağırlayan Ak Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman kentte ki en başarılı siyasetçi oldu. Salman, özellikle İnegöl ilçesinde elde edilen başarıda da en etkin isim oldu. Sokak ötesinde esnaf ile kurduğu bağlarla Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman kentte koordinasyonu sağladı diyebiliriz. Son dönemde elde ettiği iletişim başarıları ile Salman kentte en kısa sürede başarı sağlayan siyasetçi oldu.

 

Bursa'nın en başarılı Milletvekili sıralamasında Mustafa Esgin, Zafer Işık, Refik Özen, Mustafa Hidayet Vahapoğlu ve Ahmet Kamil Erozan ilk beşte yer alıyor. İlçeler bazında en aktif Belediye Başkanları koltuğunu Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan paylaşıyor. Yine Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, batık bütçe ile ayakta kalmayı en iyi başaran Başkan oldu.

 

***

 

DAĞDER en fazla değer kaybeden sivil toplum kuruluşları listesinde ilk sırada yer alırken, Kızılay Bursa en başarılı kurum konumuna yükseldi. Bursa Valisi Yakup Canbolat, kısa sürede kamuda en hızlı değişimlere imza atan bürokrat olarak başarılı bir karne çıkardı. Yine Uludağ Otelleri bölgesinde ki kayıp dağcılar olayında ki kriz yönetimi ile Vali Canbolat, hem kent yönetimini hem de kriz yönetimini birbirine karıştırmadan başaran bir isim oldu.

 

Yılın en başarılı yayın kuruluşu ünvanını İhlas Haber Ajansı alırken, Berat Albayrak ve Süleyman Soylu kentte en çok konuşulan Bakanlar oldu. Kentin gönlüne taht kuran Mehmetçik olurken, en başarılı operasyon unvanı ile Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik birimleri en başarılı ekip unvanını aldı. Ve benim en gözde ismim yine ömrüm, kızım Beril oldu…

 

Acısıyla, tatlısıyla, artı ve eksileri ile 2019 yılı bitiyor. 2020 yılının sağlık, huzur, birliktelik ve başarı getirmesini umut ve dua ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.