Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski MHK Başkanı İnegöl'deydi

Eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, bugün katıldığı bir panalde, “Maalesef günümüzde futbolu, futbolun içinden gelenler değil, futboldan anlamayanlar, ticari kafayla bakanlar yönettiği için zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2013 19:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2013 20:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eski MHK Başkanı İnegöl'deydi
 Bursa’nın İnegöl ilçesinde eğitim veren Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonu'nda ‘Türk Futbolunun Dünü, Bugünü ve Geleceği’ konulu panel düzenlendi. Panele katılan Merkez Hakem Kurulu (MHK) eski Başkanı Mustafa Çulcu, “Futbola akan para geçmiş yıllarda zengin işadamlarından gelen parayla ancak ayakta duruyordu, ancak günümüzde bakıyoruz sponsorlar sayesinde futbola akan paranın çok yüksek olduğunu, bu akan parayla da gelişimin çok daha fazla ileriye doğru gittiği görülüyor. Ancak sorunumuz futbolu yöneten insanlar da, futbolu futbolun içinden gelen insanların yönetmesi, futbolun gelişimi önce kurumsal yapı sonra sportif başarı elde edilmesi konusunda çok önemli bir kriter. Maalesef günümüzde futbolu, futbolun içinden gelenler değil, futboldan anlamayanlar, ticari kafayla bakanlar yönettiği için zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Bakınız milli takıma, 49., 50. sıralara düştü. Yeşil Burun adalarının bile altında bir milli takımımız var. Şimdiler de Fatih Terim hocanın gelmesiyle arka arkaya galibiyetlerle 43. sıradayız. Öndeki ülkelere baktığınız zaman ne kadar sıkıntı, ne kadar problem yaşadığımız görülüyor. Bu kadar büyük para akarken, bu kadar tesis yapılırken, sportif başarının gerilerde kalması, insanı çok üzüyor. Bunun düzeltilmesi için hep yabancı sınırlaması diye bir sınırlama getiriliyor. Çarenin bu sınırlamayla elde edileceği düşünülüyor ama altyapıya layıkıyla bu kadar para aktarılmıyor. Altyapıdaki hocaların bu işi layıkıyla yapıp, yapmadığı araştırılıyor mu?" dedi.

"421 MİLYON DOLAR PARANIN AKTIĞI FUTBOL SEKTÖRÜNDE, SPORTİF BAŞARILARDA CİDDİ SIKINTILAR VAR"
Hakem konusunda kendi ligimizde çok ciddi sıkıntılar ve bir daralma gördüğünü ifade eden Çulcu, “Hakem arkadaşlara bakıyoruz. Cüneyt Çakır’ın, Fırat Aydınus’ın Avrupa’da elde etmiş olduğu başarılı maçlarla hakemlerimiz başarılı deniliyor. Ama Türkiye’de yönetilen müsabakalara baktığımız zaman kendi ligimizde çok ciddi sıkıntılar ve bir daralma, hatta öteye gidiyorum tıkanma görüyoruz. Bunun en çarpıcı örneği bu hafta yönetmiş olduğu Cüneyt Çakır’ın Fenerbahçe - Beşiktaş derbisine Cüneyt Çakır’dan başka verebilecek başka hakemin olmaması gerçeği yüzümüze şamar ötesi; tekme, tokat ne dersen de çarpması demektir. İkinci bir alternatif isim üretemiyorsanız veya ürettiğiniz ikinci alternatif isimler kulüplerle handikaplı, problemli, kavgalı, sorunluysa, o zaman siz de bir sorun var demektir. Esas bu temelde sorunları gidermediğiniz sürece sportif başarıyı elde etmeniz mümkün değil. Sadece ve sadece kendimizi avuturuz. Geçmişten bugüne geldiğimizde tesisleşme açısından, akan para açısından fevkalade iyiye gidiyoruz. Hatta Avrupa’da en pahalı 6. ligi diye övündüğümüz ve 421 milyon dolar paranın aktığı, yaklaşık 1 milyar dolar paranın döndüğü futbol sektöründe baktığınız zaman sportif başarılarda, sportif yönetim ve kurumsal yapılarda ciddi sıkıntılar var. Önce bizim burayı düzeltmemiz lazım. Önce kurumsallık sonra sportif başarıyı hedeflememiz lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.



"HAKEMLİK YAPMAMIŞ BİRİNİ MHK BAŞKANI YAPIYORSUNUZ"
Türkiye’de futbolu futbolun içinden gelenlerin yönetmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Çulcu, “Onlar bu işe daha akılcı yaklaşacaklardır. Türk futbolunda UEFA takımının gitmesine engel olmuş insanları futbolun en tepesine oturtuyorsunuz ve futbolu yönetiyor. Hakemlik yapmamış birini MHK başkanı yapıyorsunuz. İnşaatçı birini futbol yönetiminin içine koyuyorsunuz. Bu tezadı maalesef yaşıyoruz. Asıl anlatmak istediğim konu bu. Futbolu ehil insanların yönetmesi lazım. Bu şekilde gelişim daha hızlı olacaktır. Bugün İnegölspor başarılıysa yöneticilerin fedakarlıklarını göz ardı etmeden şunu söylemek istiyorum, İsmail Güldüren faktörü çok büyüktür. Bu işin içinden gelen insanlar futbolu yönetirse çok daha güzel başarılar elde edilecektir. Sorunu bu şekilde çözebiliriz” şeklinde konuştu.
Hakemlerin maçlarda hiçbir takımı korumayacağını belirten Çulcu, “Hakemlerin üzerinde büyük bir baskı var. Bu medyaya da yansıyor. Ve hakemler ister istemez psikolojik olarak etkileniyor. Hakemlerinde bunaldığı anlar olabiliyor. Bunlar yanlış yaptırabilir. İşte o yanlışlar yazılan hikayeler ile büyür. Bu konuda hakemlerimize güvenmeliyiz. Takımlar nasıl maçlarını kazanmak için sahaya çıkıyorsa, hakemlerimizde iyi maç yönetip daha sonraki haftalarda da görev almak için sahaya çıkıyor. Bu konuda içimiz rahat olmalı. Her hakem hata yapabilir. Önemli olan iyi niyettir” ifadelerini kullandı.

İSMAİL GÜLDÜREN: "TÜRK İNSANI OLARAK ÇOK FAZLA ZORU SEVMİYORUZ"
İnegölspor Teknik Menejeri İsmail Güldüren ise milli takım formasını giydikten sonra ufkunun genişlediğini ifade ederek, "Ben 110 kez milli takım forması giydim. Bakıldığında Türkiye’de her yaş grubundaki oyuncunun kendi performansıyla alakalı istediği kadar milli takım forması giyme şansı var. Bu oyuncuların kendini geliştirmesini sağlıyor. Ben milli takımda oynamadan önce büyük takımlarda oynamayı düşünmüyordum. Ancak milli takım formasını giydikten sonra ufkum genişledi. Biz Türk insanı olarak çok fazla zoru sevmiyoruz. Örf ve adetlerimizle yaşayan bir millet olduğumuz için kendi insanımızı seviyoruz. O yüzden Türk futbolcular çok fazla ülke değiştirmekten yana değiller” dedi.
İnegölspor Kaptanı Kemal Hastürk ise gurbetçi oyuncuların daha şanslı olduğunu savunarak, "Bunu milli takımlarda da görmek mümkün. Onlara daha öncelik sağlandığını düşünüyorum. Aslında kendi ligimizde o seviyede olan oyuncularda var ama bu tercih ediliyor. Türkiye’de bulunan oyunculara göre daha çok gurbetçi oyuncu tercih edildiğini düşünüyorum” diye konuştu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.