Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu köyde define aranıyor

Ermenilerden kalan bir evin altında define olduğu söylentisi üzerine Anıtlar Kurulu'ndan izin alınarak kazı başlatıldı

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bu köyde define aranıyor
Bursa’nın Orhangazi ilçesinde Ermenilerden kalma bir evin altında define olduğu yönündeki söylenti üzerine yasal kazı çalışması başlatıldı. Yaklaşık bir yıl süren yazışmalardan sonra Anıtlar Kurulu, Mal Müdürlüğü ve jandarmanın yer aldığı komisyonun gözetiminde başlatılan kazıların ilk gününde herhangi bir bulguya rastlanmadı. 
Keramet Köyü’nde Saliha Şentürk’e ait atıl vaziyetti evde define araması başlatıldı. Keramet Köyü’ndeki yasal kazı için Anıtlar Kurulu bir komisyon oluşturdu. Mal Müdürlüğü Milli Emlak Şefliği’nden bir yetkili ve jandarmanın da yer aldığı komisyonun başkanlığını Anıtlar Kurulu’ndan Arkeolog Turhan Kayabey yapıyor.Ev sahibinin damadı Efkan Arı, köyde yıllardır süregelen söylenti olduğunu söyledi. Arı, "Mübadele döneminde birkaç Ermeni aile Keramet Köyü’ne yerleşmiş. Kurtuluş savaşından sonra bu ailelerden biri hariç tamamı köyü terk etmişler. Köyde kalan aile, kaçan Ermenilerin altın ve eşyalarını geri dönüp almak üzere bizim evin altına sakladığını anlatırmış. Bu söylenti yıllarca konuşuldu. Muhtarlık uzun zamandır kullanılmayan evin yıkılacağından tedirgin olup ‘yıkın’ deyince biz de izin alıp kazı yaptırmak istedik. Evin altında kazı yaptırmaya karar verdikten sonra Anıtlar Kurulu ile görüşmeler yaptık. Bilgi edindikten sonraki yazışmalar neredeyse bir yıl sürdü" diye konuştu.
Keramet Köyü Muhtarı Ergün Yenilmez ise, yıkılan evin atıl olduğunu ve uzunca bir zamandır kullanılmadığını söyledi. Ermenilerin Kurtuluş Savaşı’ndan önce Keramet Köyü’nde yaşadığını ifade eden Yenilmez, "Savaştan sonra köyü terk etmişler. Eskiler Ermenlilerin giderken o evde altın ve eşyalarını sakladığını anlatırlardı" dedi.

ESKİ ESER VE ALTIN ARANIYOR
Kazı Komisyonu Başkanı Turhan Kayabey, Keramet Köyü’ndeki kazıda eski eser ve altın arandığını vurgulayarak, "Yasal süresi 1 ay olan ve en fazla 100 metrekare alanda yapılabilecek olan kazılarda altın bulunursa yarısı devlete, kalan yarısı da yer sahibine verilecek. Kazılar sırasında eski esere rastlanması halinde yer sahibi devre dışı kalacak ve kazı Anıtlar Kurulu tarafından sürdürülüp, eski eserlere devlet hazinesine alınacak" açıklamasını yaptı

İLK GÜN BOŞ GEÇTİ
Keramet Köyü’ndeki altın ve eski eser kazısı dün sabah itibari ile başladı. Köy halkı kazıları merakla izlerken, Jandarma Komutanlığı ekipleri de bölgede güvenlik tedbiri aldı. Saat 17:00’ye kadar devam eden kazıda herhangi bir bulguya rastlanılmadı. Yer sahibi talep ederse kazılar bir aya kadar devam edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.