Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

30. İnegöl MODEF EXPO kapılarını açtı

Bursa İnegöl’ün dünyaya açılan kapılarından biri olan 30. MODEF EXPO 2013 Fuarı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ve Vali Münir Karaoğlu’nun katılımıyla kapılarını açtı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2013 21:54
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2013 23:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
30. İnegöl MODEF EXPO kapılarını açtı
Vali Münir Karaoğlu, AK parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kaymakam Ali Akça, CHP İl Başkanı Metin Çelik, Başsavcı Mehmet Özel, Dekan Prof. Dr. İbrahim Canbolat, MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İTSO Başkanı Metin Anıl, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ilçe siyasi parti başkan ve yöneticileri ile davetliler katıldı.



Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Türkiye, son 11 yılda ekonomik, sosyal birçok sorununu çözmüş, büyük bir ilerleme yaşamış, dünyanın da dikkatini çekmiştir. Bu dönemde İnegöl’ümüzde ülkemizle beraber, sadece birkaç alanda değil, her alanda önemli bir ivme yakalamıştır. Bugün İnegöl bölgesinde bir rol model olarak belirmiş, yurdumuzun dört bir yanında dostluğu ve iş birliği aranan bir kent haline gelmiştir. Şehrimizin yöneticileri, belediye meclisimiz, odalarımız ve sivil toplum örgütlerimiz ile bu sürecin önünü açmak için büyük bir gayret ile çalışıyoruz. Bu başarıda akıncı ruhlu iş adamlarımızın gözü pek gayretleri ve ticari cesaretleri kadar; İnegöl’ün mobilyasını bir cazibe unsuru yapma çalışmalarımızın küçümsenmeyecek katkısı söz konusudur” dedi.



TÜRKİYE'NİN MODASI İNEGÖL MOBİLYASI

2000'li yılların başından itibaren kurumsal yapısını oturtan ve markalaşan İnegöl mobilya sektörü, Yılda 2 defa düzenlenen MODEF fuarları ile kalite ve pazarlama anlamında büyük bir ivme kazanmış, ‘Türkiye'nin modası İnegöl Mobilyası’, söylemi ile sektöre damgasını vurduğunun altını çizen Aktaş, “İnegöl mobilya sektöründe, üretici ve perakendeciler dâhil 2.000 ‘i aşkın firma hizmet vermektedir. Tüm Türkiye ve Dünya İnegöl’ün önde gelen mobilya pazarlarıdır. Yeni yatırımlarla üretim kapasitesi her geçen yıl artan İnegöl, dünyanın 5 kıtasında, 173 ülkeye mobilya ihraç etmektedir. Bundan 8 yıl önce kurduğumuz fuar şirketi, akabinde EXPO Fuarlarının başlaması, fuar alanının ihtiyaca binaen 2007 yılında 5,5 ayda 6.000 m2’den 25 bin metrekareye çıkarılması, İşte Hamzabey sırtlarında yükselen 6,500 dönümlük 2. Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. TÜV gibi önemli bir markanın İnegöl’e konuşlandırılması, yapılan tanıtım ve reklam çalışmaları, İnegöl’ü mobilyada başkent yapabilmemiz için atılan önemli adımlardır. Yine iller düzeyinde bulunan TSE’nin de İnegöl’de konuşlandırılması. İnegöl’ün adını dünyaya duyurdukları, ay-yıldızlı bayrağın ve bu aziz milletin büyüklüğünü en uzak ülkelere, en ücra kentlere şerefle taşıdıkları için, bütün İnegöllü mobilyacı işadamlarımıza şahsım ve İnegöl adına şükranlarımı sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

GÜLEÇ MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN FARKINI HERKESE GÖSTERDİ
MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ise, “Makine sektörünün ihracatı 3 kat arttı. Otomobil sektörü 3 kat arttı. Hazır giyim ve tekstil 2 kat arttı. Bir sektör var ki mobilya sektörü 7 kat ihracatını artırdı. 350 milyon dolardan 2 milyar dolara çıktı. Demek ki mobilya sektörü, dünyanın her yerinde fark edilir bir sektör haline geldi. Gerek Asya, gerek Avrupa federasyonları Türkiye’de mobilya sektörüne ne oluyor diye tartışıyorlar. Türkiye mobilya sektörü ihracat sıralamasında 6 basamak yükselerek 21’den 15’nci sıraya yükseldi. Bu mobilyacılarımızın başarısı. Türkiye’nin her yerinde mobilya üreterek, özellikle İnegöl gibi fikir üreten bölgelerde tasarımı da ön plana çıkararak, 2023’de dünya 5’ncisi olacağız. Mobilya sektöre istihdama, inovasyona, imalata dayanıyor" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, “Baktığımda bundan 20 yıl önce iddiası olan kişiyi bulmak, şirketleri bulmak, bölgeleri bulmak iddialı bir devlet özlemi ile büyüdük. Bizim çocukluğumuz böyle geçti. Ama bugün İnegöl, mobilya sektöründe dünyada bir merkez olma iddiasını ortaya koymuş. Bu bence çok önemlidir. Ülkemiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 yılı ile ilgili çok büyük hedefler koydu. Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacağız, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğiz, 2 trilyon doların üzerinde bir yurtiçi hâsıla ile 25 bin doların üzerindeki kişi başı gelir ile dünyada hatırı sayılır ve dünyada gelişimlere ciddi anlamda katkı koyacak bir güce erişmeyi planladı ve bunu hedefledi. Türkiye bu hedefine ulaşacaksa işte böyle iddialı bölgeler ile ulaşacak. İnegöl’ün iddiası olacak ki Türkiye’de özellikle sanayide ve ticarette gelişen bölgelerin her birinin mutlaka stratejik yol haritası, iddiaları, Türkiye ile ilgili, bölgesi ile ilgili, gelecek ile ilgili mutlaka bir hayali olacak” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, fuarın İnegöl ve Bursa için hayırlı olmasını diledi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise, 21. yüzyılın bize yepyeni bir dünya vaat ettiğine işaret ederek, "Dünyadaki birçok şey değişiyor. Küresel güç merkezi doğuya doğru kayıyor. Tam onun ortasındayız. 1950 yılında dünya ticaret haddi 60 milyar dolardı. Biz 2013 yılındayız dünya ticaret haddi 18 Trilyon dolar oldu. 1970 yılında 13 Milyar dolar olan yabancı sermayenin dünyada dolaşan miktarı, bu rakam bugün 1,5 milyar dolara çıktı. Bu anlamda dünya çok mesafe kat etti. Eğer bir ülkede demokrasi yoksa, sivilleşme yoksa, temel hak ve hürriyetler yoksa, o ülkenin iddiası ve rekabet gücü yoksa, o ülkede demokrasi gelişmemişse sizi hayal ettirmezler. Sizi tek kimlikli hale getirirler. Sizi tasarım, estetik, sevgi ve hayal etmekten alıkoyarlar. Türkiye’de çok şey değişti. 2002 yılından beri yapılan ihracat rakamlarına bakarsak çok yol aldık. Mobilyada buna dahil. Biz 2023 yılında dünyanın 10 büyük devleti olma iddiamızda ilerleyeceksek, bundan mobilya sektörünü ayrı bırakamayız. Bugün 9 milyar dolarlık mobilya sektör hacmimizi 25 milyar dolara ulaştırmalıyız. Bizde birleşmeli demokratikleşmeli ve dünyanın neresine gidersek pasaportu gümrük memuruna uzattığımızda, bir şekilde o gümrük memurunun bu ülkeye saygı duyduğu noktaya getirmeliyiz” diye konuştu.



ÖZGÜ TASARIMIMIZI OLUŞTURMALIYIZ
İnegöl’deki bu fuar heyecanını, gücü, gelecek neslin özgüvenini en iyi noktaya ulaştırılmanın gerektiğini vurgulayan Soylu, “Ancak şunu da belirtmeliyim ki Türkiye’nin ar-ge yatırımlarından aldığı mobilya sektörünün miktarı 0,14. Bu yeterli değil. Hükümetimiz ve mobilya sektörümüz açısından da yeterli değildir. Sadece hükümetimiz ar-ge yatırımları ile ilgili değil. Yeni bir cepheye bakıyoruz. Bugün insanlarımız buraya rahat bir şekilde ulaşabiliyorlarsa yarın daha kolay bir şekilde ulaşacaklar. Bu konuda yaptığımız yatırımlar boşuna değil. Hava alanlarını bir amaç doğrultusunda inşa ediyoruz. Bir taraftan ortadoğu bir taraftan uzak doğu ve diğer taraftan Avrupa ve Amerika istikametini düşünen Türkiye tablosunun yaşamak zorundayız. Bunun için 81 ilimizde 81 üniversite var. Bunun için Türkiye’nin her yerinde teknoloji merkezlerimiz var. Bizim ileri teknoloji kısmımızı 2023 yılında ilerletmek zorundayız. Hem tasarımımızı hem estetik zekamızı hem de özgü tasarımımızı oluşturmalıyız.” Şeklinde konuştu.

Vali Münir Karaoğlu, “İnegöl’deki mobilyacılarımızdan daha çok çalışmalarını bekliyoruz. Daha çok Ar-Ge çalışması bekliyoruz. Daha çok tasarım yapmalarını bekliyoruz. Daha çok marka oluşturmalarını bekliyoruz. Eğer uluslararası markalar yapamazsak, 10 milyar dolarlık hedef bizim için hayal olur. Onun için artık aile tipi işletmelerden ziyade büyük ölçekli işletmelere geçerek mutlaka mobilyayı markalaştırmak, marka sayısını artırmamız lazım. Çilek mobilya bu gün Bursa’nın, İnegöl’ün markasıdır. Onunla gurur duyuyoruz. Aynı zamanda dünya markasıdır. Sayıların artmasını diliyoruz. Bu fuarlar markalarımızın artmasına vesile olu” şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından Soylu ve beraberindeki protokol üyeleri, tek tek stantları gezerek, mobilyacı esnafına hayırlı işler dilediler.



Genel başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Vali Karaoğlu ve beraberindeki üyelere, mobilya minyatürleri hediye edildi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.