Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa, İzmir olamıyor mu?

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 00:05

Cumhur İttifakı’nın kalesi Bursa, başarılı birçok yatırımcı ve ekonomik güce rağmen maalesef lobi sorunu ile birlikte ortaya çıkan vizyonsuzluklar nedeniyle geri kalmaya devam ediyor. Türkiye’nin dinamosu konumunda olan Bursa; kendi kendisine yetmesinin ötesinde, Türkiye’yi hatta birçok yurtdışı projeyi omuzlayacak güçte olma fırsatlarını değerlendiremeyerek sürekli rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Türkiye ihracat rakamlarını şehirler bazında değerlendirdiğimizde; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep göze çarpıyor. Son dönemde Bursa’da yaşanan sivil toplum etkileşimlerini ve hemşeri dernekleri faaileyetlerini değerlendirdiğimizde; ihracatta peşi sıra Bursa’yı takip eden İzmir ve Gaziantep’te önemli hareketlilikler gözlemliyoruz. İzmirliler kendilerini ifade edecek ve kültürel çalışmalarını Bursa ile buluşturacak yeni bir dernek kurarken, Gaziantepliler dev bir gastronomi buluşmasına geçtiğimiz aylarda imza attı.

2022 yılı Ekim ayı ihracat rakamlarına göre; Bursa ile İzmir arasındaki fark neredeyse kapanmak üzere! İzmir’de son dönemde gerçekleşen siyasi ve ekonomik ataklar Bursa’nın önüne kısa sürede geçeceklerini ortaya koyuyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi İzmir’in iktidarın kalesi Bursa’yı sadece ihracat rakamlarında köşeye sıkıştırdığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! İzmir Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği vizyonel projeler ile hem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendiriyor hemde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı siyasi ataklar gerçekleştiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen dev Tarkan konseri ve miting programı hafızalardan silinmemişken, İzmir’den daha büyük bir organizasyonun sinyalleri gelmeye başladı.

“Bizim derdimiz bugünkü siyasal iktidara alternatif bir şeyler üretmekten çok geleceğin siyasal iklimini belirleyecek, geleceğin siyasetini belirleyecek iktisat politikalarını oluşturmak” açıklamasında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Cumhuriyetin kuruluşundan 100 yıl sonra yine İzmir’den geleceği şekillendirecek ve o umudu geleceğe taşıyacak bir buluşma yapmaya çalıştık” diyerek Şubat 2023’te gerçekleştirilecekleri İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Her defasında ifade ettiğimiz; sanayi, ticaret, teknoloji, ekonomi, tarım, turizm şehri Bursa ifadesi ve rakamları gösteriyor ki; Cumhuriyetin ikinci yüzyılında bile Bursa’yı İzmir’in bir adım önüne çıkaramamışız! Cumhur İttifakı’nın kalesi konumunda olan Bursa’da, halen daha birilerinin koltuk sevdası ve koltuk kavgası yaptığı şu zor günlerde görüyoruz ki; meselesi Bursa olmayanlar, Bursa’nın meselesi olmaya başlamışlar…  

Bursa’nın topraklarına buğday ekerek fakir halkına ekmek dağıtacak Mimar Belediye Başkanları yerine, şehrin dinamiklerini görebilecek; yönetikleri şehirleri deprem başta olmak üzere her türlü olumsuzluğa hazırlayacak ve herşeyden önemlisi yönettiği ve oy aldığı toplum ile barışık yerel yöneticilere ihtiyacı var. Elbette Bursa, büyük bir şehir. Elbette Bursa, tarihi ve köklü bir şehir. Ancak meyvesi olmayan Çınar, evladı olmayan babaya benzer misali ne kendisine ne de çevresine farkındalıklar üretemiyor ise; işte o vakit o kutsal Çınar kuruyor demektir! Biz, Bursa gibi Ulu bir Çınarın neden meyve vermediğini, neden gölgesi ile yetinip diğer nimetlerini değerlendiremediğimizi iyi idrak zorundayız!

Evet, Bursa büyük bir şehir. Bursa’nın tarihsel kökleri kadar finansal gücü ve yatırımcı farklılıklarını ön plana alarak şehri İkinci Yüzyıla taşımak için Bursa’yı yönetenler hangi somut adımları atıyorlar? Ama sanayi içerisinde ama ticaret içerisinde ama yerel yönetimlerde rantçılığın önünü açarak, “illaki bizim adam” diyerek yürütülen projelerin meyvesiz ve gölgesiz çınarlar olduklarını artık kabul etmek zorundayız.

Hasılı, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında görüyoruz ki; Bursa, İzmir olamıyor! Ve yine görüyoruz ki; olası ilk seçimlerde Bursa’da iktidarın adı ve logosu değişiyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.