Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa için Akıllı Şehircilik

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2020 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2020 00:10

Bursa Büyükşehir Belediyesi, rutin belediye hizmetlerinin yanı sıra kentin geleceğine ışık tutan yeni projelerle ses getiriyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde ekonomik ve sosyal hayatı felç eden, ülkemizi de etkisi altına alan pandemi nedeniyle sıkıntılı günler, aylar yaşıyoruz. Son göstergeler ise pandemi salgının devam edeceğini işaret ediyor. Başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere pek çok kamu yöneticilerimiz halkımızın bu virüsten kurtulması adına Maske, Mesafe ve Temizlik üçgeninde önlem alınmasını istiyorlar.

Yine de istenilen önlemlerin tam olarak alınmayışı, uygulanmayışı, bazı vatandaşların ise Koronavirüs belasını dikkate almayışı nedeniyle hem hasta sayısı hem de bu hastalık nedeniyle vefat eden vatandaşlarımızın sayısı artıyor.

Ekonomik alanlarda beklenmedik ve istenmeyen daralmalar var.

Hastalıkla mücadele ederken, ekonomik alanda da gerekli üretim ve çalışma entegrasyonunun sağlanması ve ülkemizdeki daralmanın ve ekonomik sıkıntıların en kısa zamanda aşılması için gerekli özen ve özverinin gösterilmesi şart.

Çünkü, her şey ekonomi üzerinde dönüyor. İnsanlar, ellerinde para, mal mülk bulunduğu zaman kendilerini mutlu hissediyorlar. Borçlu olduklarında ise mutsuz.

Bizler, İzmir’de yaşadığımız depremin açılarını hissederken, Amerika başkanlık seçimi ile gündem oluşturdu. Amerikan halkı, tarihinde ikinci kez bir başkanı üst üste iki kez seçmedi. Donalt Trump, beklentilerinin tam aksine seçimleri kaybetti. Amerikan seçmeni, ekonomi ve koronavirüs salgını karşısında gerekli önlemleri almayan Trump’u bir daha seçmeyerek cezalandırdı.

Türkiye olarak İzmir depremi sonrasında, ülkemizdeki yapı stoku ve yapı güvenirliğini yeniden tartışır hale geldik.

Bir şeyler yapılmalı.

Vakit geçirilmeden, çürük ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan yapı stokunun yenilenmesi adına birtakım adımlar atılmalı. Geçtiğimiz hafta sonu cumartesi günü yayınlanan Bursa ve Kentsel dönüşüm başlıklı yazım üzerine, pek çok okurumdan olumlu eleştiri aldım. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tıpkı benim yazımın ana teması olan kentsel dönüşüm için devlet-millet el ele bu sorunu çözmeli şeklindeki teklifim ve önerilerim gibi bu konularla ilgili olarak merkezi yönetim, belediye, vatandaşlar arasında kentsel dönüşüm ittifakının kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm, beklentiler ve mevcut gerçeklerle ilgili bilgilendirme eksiklikleri giderilmeli. “Bana ne!” mantıklı bakış acısı değiştirilmeli. Ranta yönelik projeler dikkate alınmamalı. Halkın kandırılmasına izin verilmemeli. “Sizin binalarınız tehlike saçıyor. Yıkılıp yenilenmeli” denilerek, insanların duygularıyla oynanmamalı. Kentsel yenileme sahalarında evi, dairesi, apartmanı bulunan vatandaşlarımız da bu işin sıfıra sıfır, yani bedavaya olmayacağı konusunda ikna edilmeli.

Bu tartışmalar gündemde iken Bursa adına yapılmak istenilen yeni bir adımdan bilgi sahibi olduk.

Akıllı şehircilik.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı ARGE Şube Müdürlüğü, kentin geleceği planlanırken halkın görüşlerinin alınması adına önemli çalışmalar başlatmış.

Bursa ili, sanayi gelişmişliği-eğitim olanakları-genç nüfus temelinde, yeni teknolojiler ve yeni iş modelleri geliştirecek, girişimlerden hızla büyüyen şirketlerin oluşmasına imkan sunduğu, bu açıdan, sosyal ve teknolojik gelişmeyi destekleme, genç nesilleri cesaretlendirip yol haritası oluşturma, girişimcileri yatırım desteklerine yönlendirme ile birlikte sürdürülebilir girişimcilik ve yatırımcı ekosistemi inşa edilmesi amaçlanarak Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezi kurulması planlandı.

Daha çok Bursa’nın ekonomik geleceği, kültürel geleceği, yeni nesilin iş imkanları, yatırım ve yenilenme gibi iş ve ticaret alanlarında etki getirecek olan bu planlama büyük önem arz ediyor.

Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Merkezinin kurulmasına yönelik, Bursamızın akıllı şehre dönüşümde gerekli olan verilerin (akıllı şehircilik uygulamalarına yönelik ilgi, teknoloji algısı, girişimcilik fikirleri vb.) mevcudiyetini analiz etmek amaçlı tüm paydaşları kapsayacak şekilde geniş katılımlı bir araştırma anketi yapılmaya başlandı.

Bu çalışma Bursa adına sevindirici. Umut vaad eden ve geleceğe güvenle nasıl bakılabileceği sorusuna cevap bulunması istenilen bir atılım. Anketin sonucunu merakla bekliyorum. Bakalım ne gibi sonuçlarla ve önerilerle karşılaşacağız?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.