Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa hakkında iki veri…

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2020 00:02

Zaman hızla ilerliyor. Aslında sağlıklı, mutlu ve huzurlu olunca zaman çabuk geçiyor. Benim için de öyle şükürler olsun. Yeni yılı daha dün kutladık sanki ve
işte Ocak ayını da tamamladık bile...
Ocak ayı ile birlikte 2019 yılına ilişkin bazı ekonomik veriler de gelmeye devam etti. Size bunlardan ikisini paylaşacağım. Bursa ile ilgili bu verileri bardağın dolu veya boş tarafı olarak görmeden sadece durum tespiti olması yönüyle değerlendirmenize sunuyorum.
Paylaşacağım ilk bilgi 2019 yılında Bursa'da satılan konutlarla ilgili. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Bursa'da 49 bin 936 adet konut satılmış. Geçen yıla göre yüzde 2.78 oranında gerileme var. Bu elbette Bursa'nın performansı ama Bursa'daki bu gerileme diğer illerde görülmüyor.
Geçen yılın tamamında en çok konut satışı yapılan ilk 5 ilin durumuna baktığımızda konut satışları İstanbul'da yüzde 1.5, Ankara'da yüzde 1, Antalya'da yüzde 3.7 ve İzmir'de 4.7 oranında artış olurken, yukarıda da belirttiğim gibi Bursa'da gerileme yaşanmış.
Diyeceğim şu ki, demek konut satışlarında diğer illerde artış olabiliyor. Peki acaba neden Bursa'da Türkiye ortalamasının üzerinde bir düşüş olmuş?
İkinci paylaşımın yine 2019 yılının 12 aylık döneminde ülke genelinde yeni kurulan firma sayıları ve Bursa'nın yeri olacak.
Geçen sene Bursa'da 3 bin 571 adet şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticari işletmesi kurulmuş. Bu sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.5 oranında gerilemiş.
Bursa'da böyle bir gerileme yaşanırken yine İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere en çok şirket kurulan ilk 5 ile baktığımızda, bu gerilemenin İzmir'de yüzde 11.4, İstanbul'da yüzde 5.4, Ankara'da yüzde 3.5 olduğunu, hatta Antalya'da yeni kurulan şirket sayısında yüzde 2 oranında artış olduğunu görüyoruz.

Peki, yeni kurulan şirketlerdeki gerileme oranının Bursa'da bu kadar yüksek olması neden acaba?

Mesele ekonomik sıkıntılar olsa diğer iller de aynı ekonomi içerisinde. Dedik ya, bardağın dolu veya boş tarafı değil, şimdilik sadece durum tespiti yapıyoruz…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.