Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Yeşil Çevre’ örnek proje

Bursa Haber’e konuşan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, ‘Yeşil Çevre kuruluş ve işleyiş itibariyle örnek bir proje. Bizler de bu örnek tesisi büyütmek ve geliştirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz’ dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2021 23:16
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2021 01:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Yeşil Çevre’ örnek proje

HABER: TANSU ARDA

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın Bursa Haber Gazetesi’ne konuk oldu. 2010 yılından itibaren Bursa’nın doğu bölgesinde bulunan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü olarak çalışmakta olduğunu belirten Mehmet Aydın yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Aydın, ‘Yeşil Çevre Arıtma Tesisi 1998'de Bursa Valiliği,kentin doğu bölgesindeki sanayiciler, kanaat önderleri ve yerel belediyelerin ortaklaşa kararıyla, doğudaki kanal ve akarsulardaki endüstriyel ve evsel atıkların arıtılması için oluşturuldu.1998 yılında doğu bölgesinde organize sanayi bölgesi yoktu. Dağınık bir şekilde sanayi kuruluşları vardı. Buralardan gelen kirli su bölgemizdeki kanal ve derelere akıyordu. Bu sorunu çözmek için Bursa valisi ve bu bölgede fabrikası olan sanayiciler bu tesisi kurdular. 1998 yılından 2004 yılına kadar sanayicimiz bu proje için ikna edildi. 2004 yılında temel atıldı. 2006 yılının Haziran ayında tamamlanarak hizmet vermeye başladı. Dere ve kanallardaki kirlilik böylelikle zamanla ortadan kalktı’ dedi.

ÜLKEDE TEKİZ

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nin çok ortaklı bir işletme kooperatifi olduğunu ifade eden Aydın, ‘Hiçbir kamu desteği olmadan ortaklarının kendi imkânlarıyla yaptığı bir ortak arıtma tesisi yönüyle ülkede tekiz. Yeşil Çevre kuruluş ve işleyiş itibariyle örnek bir proje. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız, Yeşil Çevre modelinin ülkemizin farklı bölgelerinde kurulmasıyla alakalı çalışmalar yapıyor. Bizler de bu örnek tesisi büyütmek ve geliştirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Amacımız su varlıklarımızı korumak ve yer altı su kaynaklarımızı geleceğe taşımak. Türkiye’nin en ucuz bedelle arıtma tesisi veren hizmetiyiz. Bölgemizdeki sanayi kuruluşları ve hizmet alanımızdaki hanelerin atık sularını çevreye geri kazandırıyoruz’ dedi.

SIKI DENETİM

Arıtma tesislerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çok titiz bir şekilde denetlenen kuruluşlar olduğunu ifade eden Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, ‘Devletin ön gördüğü kriterler var bizde bu kriterlere uyuyoruz. Tablo 19 diye tarif edilen kriterlere göre arıtma yapıyoruz. Burada bir renk kriteri var sağlayabilmek için renk giderim kimyasalını kullanıyoruz. Bizim kendi laboratuvarımız var. Kriterlere göre atık suyun giriş ve çıkışını kontrol edebilmemiz için her gün kendimiz denetliyoruz. Çıkan sonuçlara göre gerekirse müdahale ediyoruz. Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü her ay periyodik olarak olarak saati ve zamanı belli olmadan ani bir şekilde bizim suyumuzdan numune alarak denetliyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nında gezici laboratuvarları var onlarda iki ayda bir gelerek denetleme yapıyorlar. Tablo 19’un kriterlerinde uygun olup olmadığı denetleniyor. Tüm arıtma tesisleri bu şekilde denetleniyor. Bursa arıtma yönüyle çok şanslı. Belediyeler bu yönde çok gayretli’ dedi.

İLERİ ARITMA VE ATIK SU GERİ KAZANIMI

Türkiye’nin en ucuz arıtma hizmetini verirken geleceğe yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Aydın, ‘Bugün itibariyle günde 95 metreküp su arıtıyoruz.Kapasitemizi 150 bin metreküplük suyu arıtabilecek hale getirmeyi hedefliyoruz. Günlük 50 bin metreküp suyu ileri derecede arıtarak ortaklarımızın kullanımına sunmak istiyoruz. Bu sayede 50 bin metreküp su yer altından daha az çekilecek. Şehrimizin yeraltı suyu zenginleşecek. Arıtma Tesisimizde arıtılan suyun ileri teknolojiler ile arıtılarak tekrar sanayide proses suyu olarak kullanılması için gönderilmesi hedef projelerimiz arasındadır. Atıksuyu ileri arıtımı ve geri kazanımı projesi için  fizibilite çalışmaları tamamlanmış olup, kısa sürede kurulacak pilot tesisten elde edilecek veriler ışığında teknolojik kararlar verilerek ihale şartnamelerinin hazırlanması aşamasına geçilecektir’ ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.