Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yargıdan Bozbey’e tokat

Mustafa Bozbey’in, Bursa Haber Gazetesi yöneticileri hakkında suç duyurusu yargıdan döndü. Başsavcılık söz konusu suç duyurusu için kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2019 00:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2019 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yargıdan Bozbey’e tokat

Murat DORUK

Bursa Haber Gazetesi kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevi gereği, Nilüfer Belediyesi’nde dönen bazı usulsüzlükler dolayı eski Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile bir takım haberler yapmıştı. İddialar ışığında hazırlanan haberler tamamen basın ilke ve etiklerine uygun bir şekilde kamuoyuyla paylaşıldı. Amaç Nilüfer Belediyesi’nde yapılan yanlış uygulamaları vatandaşın bilgisine sunmaktı. Bu güne kadar yaptığı haberlerle Bursalıları bilgilendiren ve bilinçlendiren Bursa Haber Gazetesi’ne, Bozbey ile ilgili yapılan haberlerden dolayı Bozbey tarafından suç duyurunda bulunuldu.

‘BOZBEY’DEN SUÇ DUYURUSU’

9 Ocak 2019 tarihli “CHP adayları sabıkalı çıktı” başlıklı haberimizde Cumhuriyet Halk Partisi’nin 31 Mart seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterdiği Mustafa Bozbey’in Belediye görevleri nedeniyle “hapis cezası ve görevlerinden uzaklaştırılması cezaları” aldıkları iddia edilmişti. Bunun üzerine Mustafa Bozbey yaptığımız haber ile ilgili, avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulundu.

‘KOVUŞTURMAYA GEREK YOK’

Ancak Başsavcılık söz konusu haber ile ilgili verdiği kararda “Somut olayda, şikayet konu söylemlerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı, aksi düşüncenin basın ve ifade özgürlüğünü ön plana çıkaran evrensel hukuk düşüncesiyle bağdaşmayan bir yorum anlamına gelebileceği açıktır. Bu itibarla, hakaret suçunun unsurlarının yasal unsurları itibariyle oluşmadığı, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken söylemler olduğu, bu suretle şüpheli hakkında kovuşturma yapılamayacağı sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.

SÖZ KANUSU HABER ŞÖYLE:

Mahalli seçimler yaklaşırken Bursa yerel siyasetinde ana muhalefet partisi CHP tarafından belirlenen Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesi başkan adaylarının “sabıkalı” olduklar iddiaları gündeme bomba gibi düşmüştü. İddialara göre, Nilüfer Belediye Başkanı olan ve partisi tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilen Mustafa Bozbey’in, 2002 senesinden başlayıp, bugüne kadar devam eden davalarla ilgili olarak çok sayıda hapis cezası ve görevden uzaklaştırma cezaları aldığı ortaya çıkarılmıştı. Bozbey ve arkadaşları için verilen bu cezaların, Ceza Mahkemesi Kanunu gereğince mahkemelerce ertelendiği, fakat üst üste gelen ceza kararlarına rağmen, kararları veren mahkemelerin eski verilen hapis cezalarını dikkate alıp infazların birleştirilmesi, ceza birleştirilmesine yönelik şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapmadıkları iddia edildi.

HUKUKÇULAR: KARAR AYKIRI

Hukukçulara göre ise, İnfaz Kanunu gereğince, herhangi bir kişi her ne sebeple olursa olsun, birden fazla davada en az iki ayrı suçtan veya aynı suçtan hapis kararı verilmesi halinde, bu kararların birleştirilmesi gerekiyor. Anayasa’nın 76. Maddesine göre ise, herhangi bir suçtan en az bir yıl hapis cezası alan veya kamuyu zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanıp ceza alanların seçimlere katılıp aday olmaları, seçilseler bile görev emri, mazbata almalarına engel olan hükümler var. İddialara göre, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e verilen hapis cezalarının kararları, Adli Sicil bilgilerine işlenmemiş. Bu nedenle de seçimlere aday olabilme adına istenilen adli sicil belgelerinde, “adli sicil kayıtları yoktur” ibaresi yer alıyor. Oysa hukuk uzmanları, Seçim Kurullarının, adayların her ne kadar “adli sicil kayıtları yoktur” belgesi almış olsalar bile Ankara Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarında işlenmiş halde duran eski cezaların kontrol etmesi ve karşılaştırma yapmalarına yönelik görev ve inceleme yetkilerinin bulunduğuna dikkat çekiyorlar. 31 Mart seçimleriyle ilgili aday bildirim süreçleri sırasında bu kez Bursalı bazı seçmenler, CHP adayları Mustafa Bozbey ile Turgay Erdem’in adaylıklarına Anayasa’nın 76. Maddesinin “f” bendi gereğince, daha önce aldıkları hapis cezaları nedeniyle “seçilme hakları bulunmadığı iddiasıyla”  itiraz etmeye hazırlanmıştı. Dolayısıyla Seçme ve Seçilme Kanunu’nu düzenleyen Anayasa’nın 76. Maddesine göre, bir yıllık hapis kararı veya güveni kötüye kullanma gibi suçlardan süresi ne olursa olsun hapis cezası alanların, kamu yönetime seçilmesine engel teşkil ettiği ileri sürüldü. Bu durumda, Bozbey Belediye Başkan adayı olamayacakları da konuşuldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.