Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin kalesi Bursa

Türkiye ekonomisinin yüzde 21,7 oranında büyüdüğünü ifade eden ve bu büyüme oranlarında Bursa'nın etkisinin önemi başta olmak üzere Bursa'ya dair gündeme ilişkin konular hakkında Bursa Haber Gazetesi TV programcısı ve Gazeteci Ömer Küçükkaya'ya açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2021 21:42
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2021 00:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'nin kalesi Bursa

Vali Yakup Canbolat; "Bursa, Türkiye'nin lokomotif kentidir. Sanayi'den tarıma, eğitimden turizme varıncaya kadar birçok sektörde Bursa markası firmalar ve Bursa ön plana çıkmaktadır. Yeni bir eğitim ve öğretim döneminde başladık. Bursa’da da okullarımızın kapıları, tüm kademeler ve sınıf seviyelerinde haftada 5 gün öğrencilerimize açılıyor. Öğrencilerimiz ve ailelerimizle birlikte bizler de yeni bir eğitim öğretim yılına başlamanın heyecanı içindeyiz. İnanıyorum ki; bu başlangıçla, içinde olduğumuz zor dönem sona erecek ve okullarımızın bahçeleri yine öğrencilerimizin cıvıltıları ile şenlenecek.  Bursa'nın gücü gençliğidir. Bursa gençliği her alanda Türkiye'yi ayağa kaldıracak zeka ve yeteneğe sahip. İmparatorluklar kuran bir şehir Bursa. Tarihi ve kültürel dokusunun ötesinde mimarisi ve coğrafik özellikleri ile bir bütün olarak büyüyen ekonomisi ve tarım gücü ile Bursa, Türkiye'nin kalesidir" dedi.

Güç şehri Bursa

Bursa'nın tarihsel bir ulaşım grafisi olduğunun altını çizen Vali Yakup Canbolat; "İpek Yolu'nun en kritik şehri olan Bursa, göç yolu olduğu kadar güç yoludur. Tarih boyunca Bursa, ticaret kenti olarak varlığını korumuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun çok öncesi incelendiğinde Bursa tarihinin 16 milyon yıl öncesine dayandığını görmekteyiz. Neolitik dönemden bugüne İmparatorluklar kurmuş insanların yaşadığı topraklar üzerindeyiz. Günümüzde de sanayi ve teknoloji kenti olarak geleceğin nanoteknolojilerini kullanan bir şehirden bahsediyoruz. Geçmişi geleceğe taşıyan bir vizyon ile bütünleşen tarihi bir geçmişe sahibiz. Bursa; bir medeniyet şehridir derken, kültür ve turizm şehri derken, bu tarihsel gücü ve mimariyi ifade ediyoruz. Bursa'nın gücünü pandemi sürecinde de tüm Türkiye gördü. 19 Ağustos 2021 verilerine göre; salgının görülmeye başladığından beri Bursa'da, 1 milyon 866 bin 511 test uygulanmış olup 382 bin 362 pozitif vaka belirlenmiştir. COVİD 19 vakaları nedeniyle 3 bin 132 vefat gerçekleşti.  31 Ağustos 2021 verilerine göre Bursamızda 1 milyon 777 bin 241 kişi bir doz aşı, 1 milyon 391 599 kişi ikinci doz aşı,   292 bin 902 kişi üçüncü doz aşı vurulmuştur. Bursamızda aşı tamamlanma oranı yüzde 56,26'dır" dedi.

Bursa bilim ve gençlik şehridir

Türkiye'nin en önemli ihracat kentlerinden birisi olan Bursa'nın aynı zamanda tarım ve gençlik kenti olduğunu vurguladı. Tarımda yetişen fidanlar gibi Bursa gençliğinin Türkiye'ye bereket ve güç kattığını ifade eden Vali Yakup Canbolat; " Eğitim ve öğretim alanlarında önemli başarılara imza attık, atıyoruz. Olimpiyat şampiyonu gençlerimiz ve Olimpiyat Oyunlarına gönderdiğimiz gençlerimiz ile gururlandık. Bugün itibariyle, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılına 451 anaokulu/okul öncesi kurum, 501 ilkokul, 529 ortaokul, 439 lise olmak üzere toplam bin 920 okulumuz ile başladık. 37 bin 637 kadrolu öğretmen, 582 bin 976 örgün öğretim ve 132 bin 770 açık öğretim öğrencisi ile Bursa, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılına hazır" dedi.

Bursa'nın mesleki eğitimde Türkiye'ye rol model olacak yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Bursa Valisi Yakup Canbolat; " Bursa’da bulunan 96 mesleki ve teknik okulumuzda toplam 66 bin 659 öğrencimiz bulunmakta. Bu öğrencilerimizin 3 bin 994’ü mesleki eğitim merkezlerimiz bünyesinde öğrenim görüyor. Proje okulu statüsü kapsamında olan toplam 58 okulumuz bulunmakta. Bu okullarımız arasında 6 Fen Lisesi, 2 Sosyal Bilimler Lisesi, 11 Anadolu Lisesi, 19 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1 Spor Lisesi, 1 Güzel Sanatlar Lisesi ve 18 Meslek Lisesi yer alıyor. Anadolu ve Fen Liselerimiz; özellikle TÜBİTAK tarafından koordine edilen proje çalışmalarında etkili işler yapmaktadırlar. 2204 başlıklı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmalarına; Bilim Olimpiyatlarına katılmakta ve önemli başarılar/dereceler elde etmektedirler. Okullarımızın bu alanlarda Türkiye genelinde de ayrı yerlerinin olduğunu ifade edebilirim; örneğin geride kalan eğitim-öğretim yılı içinde düzenlenen Kimya Bilim Olimpiyatları’nda, devlet okullarımızdan 3 öğrenci bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanmıştı ve bu öğrencilerimizin 2’si Bursa’daki okullarımızdan idi. Yine aynı çerçevede yapılan Biyoloji Bilim Olimpiyatları'nda Nilüfer İMKB Fen Lisemiz 2 altın, 1 bronz madalya; Kimya Bilim Olimpiyatları'nda TOFAŞ Fen Lisemiz 1 gümüş, 1 bronz madalya ile başarılarını perçinlemişler, bizleri gururlandırmışlardır.  TÜBİTAK tarafından koordine edilen 4006 temalı Bilim Fuarı çalışmalarında da hem Anadolu ve Fen Liselerimizin hem de diğer alanlarda faaliyet gösteren liselerimizin etkili çalışmalar yaptığını söyleyebilirim. Meslek liselerimiz arasındaki 4 okulumuz; aynı zamanda Bakanlığımız tarafından Türkiye genelinde belirlenen 45 Arge Merkezi Okul arasında yer almaktadır.  Bu okullarımızda yürütülen projeler; doğrudan Bakanlığımız tarafından destekleniyorlar. Arge Merkezi okullarımız tarafından projelendirilen ve Bakanlığa sunulan Akıllı/Otonom Tarım Araçları, Modüler Akıllı Mobilya Sistemleri, Yenilenebilir Enerji ve Artırılmış Gerçeklik odaklı çalışmalar; uygulamaya konmuş ve bazıları tamamlanarak kullanıma alınmıştır" dedi.

Bursa demek Medeniyet demektir

Bursa'nın tarihsel ve kültürel mirasının özellikle turizm rakamları ile öne çıktığını ifade eden Vali Yakup Canbolat; " Bursa, imparatorluklar kuran coğrafyasında birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medeniyetlerinin izlerini Bursa'da arayan yüzbinlerce insan kentimize her yıl turist olarak gelmektedir. Pandemi öncesinde 2019 yılında Bursamıza yerli ve yabancı 1 milyon 647 bin 231 turist gelmiştir. Yine 2019 yılında Bursamıza yerli turist olarak gelen 2 milyon 167 bin 228 gece konaklama, yabancı turist olarak 826 bin 37 gece konaklama olmak üzere toplam 2 milyon 993 bin 265 kişi gece konaklama gerçekleştirmiştir. Dünya genelinde hava, kara ve deniz yolu ulaşımınıda engelleyen ve yine ulusal kapanmalar çerçevesinde ağır koşullarda uygulanan pandemi önlemleri kapsamında 2020 yılında Bursamızda toplam 1 milyon 559 bin 187 yerli ve yabancı turist geceleme yapmıştır. Pandemi koşullarının devam ettiği Bursamızda 2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle toplamda 720 bin 952 yerli ve yabancı turist gece konaklama gerçekleştirmiştir. Bursamızı ziyaret eden turistler ağırlıklı olarak Arap dünyasından gelmekte olup turist sayısına göre ülkemize turist gelen ülkeler şu şekildedir; Kuveyt, Rusya, Irak, Almanya, Suriye, Ürdün, ABD, Libya, Endonezya, Azerbaycan, İran, Ukranya, Pakistan, Bulgaristan, Fransa, Katar, Lübnan, İsrail, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile diğer ülkeler olarak görülmektedir" dedi.

Bursa'ya özellikle Arap dünyasından olmak üzere; Avrupa'dan, Malezya ve Endonezya ile Rusya'dan ağırlıklı olarak turist geldiğini ifade eden Vali Canbolat; "Bursamıza gelen Arap turistler; Uludağ, Saitabat Şelalesi, Mustafakemalpaşa Suuçtu Şelalesi, Atatürk Kent Ormanı, Gököz Göleti, Cumalıkızık ve Kapalı Çarşıyı ziyaret etmektedir. Avrupalı turistler; Tophane Meydanı, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Yeşil Külliyesi, Muradiye Külliyesi, 1'nci Murad Külliyesi  ve tarihi alanları, İznik, Trilye ve Gölyazı’yı ziyaret etmektedir. Malezya ve Endonezya'dan gelen turistler; kültür ve inanç turizmi kapsamında gelmekte olup başta Ulucami, Padişah Külliyeleri ve diğer kutsal mekanları ziyaret etmektedir. Rus turistler ise ağırlıklı olarak kış ve kayak turizmi için Bursamıza gelmekle olup Uludağ bölgesini ve kayak tesislerinde tatillerini değerlendirmektedir" dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.