Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Peşin ödeme teşvik edilmeli

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Kaya ülke gündemine ilişkin ve TÜRMOB’un çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Kaya, ‘60 ay vade olması yapılandırmanın amacına ulaşmasına daha faydalı olacaktır. Diğer taraftan da peşin ödeyene de daha ciddi indirimler yapılmalıdır. Peşin ödeme teşvik edilmeli’ dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2023 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2023 23:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Peşin ödeme teşvik edilmeli

HABER: Yasemin DÜZDAĞ

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Kaya ülke gündemine ilişkin ve TÜRMOB’un çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Göreve geldiği günden itibaren yoğun bir çalışma temposunun sürdüğünü belirten Kaya, bütün odalara ekonomik açıdan eşit bir şekilde dağıtım sağlayacaklarını belirtti. Kaya, ‘Tüm odalarımızı TÜRMOB’a bağımlı hale gelmekten kurtaracağız’ dedi. Gelir idaresi ile TÜRMOB’un iletişim sıkıntısı olmadığı belirten Kaya, ‘Sorun, muzakere tekniği. Bunu değiştirmezsek verimli olmuyor. Bir anda tüm sorunları önünüze koyulursa kimse bununla baş edemez. Sorunları tek tek çözmek gerekiyor. Bunun daha verimli olacağını düşünüyoruz’ ifadelerini kullandı.

YENİ TEDBİRLER ALINMALI

Emeklilikte yaşa takılanlar yasasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kaya, ‘EYT ile ilgili teknik olarak konuştuğumuzda siyasetteki aktörler, iktidar, muhalefet hepsi şunu söyledi: SGK’nın ayakta kalması için bunun çıkmaması gerekiyor. Ama birde mevcut alışkanlıklar ve toplumun ihtiyaçları var. Ama ne kadar sürdürülebilir bunu zaman içerisinde göreceğiz. İleride kaynak sorunu yaşanacağını görüyoruz. Maaş adaletsizliğinin nedeni de kaynak yetersizliğinden geliyor. Yeni tedbirler alınmalı. Sosyal güvenlik politikaları gözden geçirilerek bütçeden pay ayrılmalı ki sürdürülebilir olabilsin. Fakat ihtiyaç mı evet’ dedi.

BORÇ YAPILANDIRMA PAKETİ NEDİR, NELERİ KAPSIYOR?

Vergi borçları, KYK borçları, icralık borçlar... Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek yeni yapılandırma paketinin ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Kaya, ‘31.12.2022 ye kadar kesinleşmiş olan kamu alacakları yapılandırılacak. Vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurumların kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlanacak’ dedi. Kaya, ‘Meslek örgütleri olarak biz bu dönem şunu söylüyoruz:  taksitlendirme altmış ay olmalı, taksitlendirme de Yİ-ÜFE  oranlarını uygulamayın. Faiz uygulanmaması ve altmış ay vade olması yapılandırmanın amacına ulaşmasına daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan da peşin ödeyene de daha ciddi indirimler yapılmalıdır. İnsanlarda peşin ödemeyi tercih edebilirler. Peşin ödeme teşvik edilmeli… İndirim yapılmalı yüzde on yüzde yirmi arasında’dedi.Matrah artırımı ile ilgili düzenleme 2021’e kadar olacak 2022’de olmayacak diye konuşuluyor diye ifade eden Kaya: ‘Bizim bu noktada iki önerimiz olmuştu: 1, gelir vergisini marttan şubat ayına çekersek, kurumlar vergisini de nisandan marta çekersek yasanın 1 Nisan’da yürürlüğe girmesi halinde beyan dönemi kapanmış olur ve 2022 yılı da matrah artırımı kapsamına alınır demiştik. Şimdi de şöyle söylüyoruz: Madem hesap dönemi kapanmadan yapılacaksa ilk 3 geçici vergi dönemindeki veriler esas alınarak matrah arttırımı kararı alınabilir. Geçici vergi kayıtları dikkate alınabilir’ dedi. Kaya, ‘Vergi incelemesi devam eden mükellefler matrah artırımından faydalanabiliyor.  Önceki yasalarda da vardı. İncelemesi devam edenler faydalanıyor. Belli bir süre içerisinde yetişmesi gerekiyor’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.