Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pandemi onları da vurdu! Bursalı Fotoğrafçılar dertli

Koronavirüs salgını birçok sektör gibi fotoğrafçıları da vurdu. Devletten de destek alamayan fotoğrafçı esnafı iş yapamamaktan şikayetçi.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2020 19:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2020 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Pandemi onları da vurdu! Bursalı Fotoğrafçılar dertli

HABER:  Burhan Kaya

Korona virüs, birçok sektörde olduğu gibi fotoğrafçılık sektörünü de olumsuz etkiledi.
Ehliyet, nüfus cüzdanı, pasaport ve çeşitli alanlarda kullanılmak için çekimi yapılan vesikalık fotoğraflar ile söz, nişan, kına, düğün fotoğrafları için konuşan fotoğrafçılar işlerinin korona virüs engeline takıldığını belirtip işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkan Yardımcısı Fesih Tanrıverdi, yaşanılan süreç hakkında şunları söyledi.

Tüm Dünyayı etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait SGK primleri ile Nisan, Mayıs ve Haziran döneminin muhtasar ve KDV ödemelerinin 6’şar ay süreyle ertelendiğini biliyoruz, “Temmuz ayından itibaren vergi ve SGK primlerinin ödemeleri yeniden başladı. Ancak esnafımızın bu sürede kendini toparlayabilmesi mümkün değildi ve toparlayamadı salgın etkisi devam ettiği için iş yapamadı, borçlarını ödeyecek durumda değil.

“Temmuz ayından itibaren yılsonuna kadar ödenmesi gereken vergi ve primler 2021 yılı sonundan başlamak üzere taksitle ödenecek şekilde ertelenmelidir”

Konuyla ilgili konuşan Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konukan, ise şu ifadelere yer verdi.

ESNAF SADECE KAMUYA BORÇLU DEĞİL.         

Esnafın tek borcunun kamuya olmadığının altını çizmek istiyorum ”Salgın öncesinde sezon başlayacak ümidi ile satın alınan sarf malzeme, ürün, ekipman vb. kapanan işyerlerinin raflarında beklerken bu ürünler için verilen çek ve senetler esnafımızın üzerinde çok büyük bir yük oldu. Esnafımız satamadığı ürünün, kullanamadığı ekipman’ın parasını ödemek zorunda kaldı. Ödeme zorluğu çekenler ise icra korkusuyla baş başa. Bununla beraber ödenemeyen kiralar için tahliye talep edilemeyeceği açıklanmıştı ancak birçok işyeri sahibinin alamadığı kiralar için icra işlemleri başlattığını duymaktayız. Genel olarak esnaflarımızın işleri salgın öncesi gibi değil. Haklı olarak evine ekmek götürme derdine düşen insanımız Fotoğraf çektirmeyi düşünmüyor. Lokantalar, kafeler, kahvehaneler, berberler, kuaförler ve Düğün sektörü salgın öncesi gibi iş yapamıyor. Halen çok sayıda insan virüs endişesiyle haklı olarak dışarıdan yemek yemiyor veya berbere gitmiyor. Bu işyerlerini işleten esnafımız ise her şey normale dönmüş gibi çok sayıda mali yükümlülüğü yerine getirmek zorunda.

“Esnafımızın bu şartlarda vergi ve prim ödemelerinin altından kalkabilmesi mümkün değildir ödemeler 2021 yılı sonuna kadar ertelenmelidir”

Bursa'da Fotoğrafçılık sektöründe önemli işlere imza atan Can Color Ajansın sahibi Can Tanrıverdi pandeminin bu sektörü önemli ölçüde etkilediğini vurgulayarak şunları söyledi.

“BORÇLAR FAİZSİZ OLARAK 60 AY ERTELENMELİ”

” Esnafımız borçlarının hiç birini ödeyemez hale gelmiştir. Evine ekmek götürebilirse ne ala. Bu sebeple birikmiş vergi ve prim borçlarının 60 ay vadeyle faizsiz olarak yeniden yapılandırılması gereklidir. Ayrıca, kredi ödemelerinde sorun yaşayıp borçlarını ödediği halde kara listede olan esnaflarımız var bunlar yeniden kredi alamadığı için işyerlerini kapatmak zorunda kalıyorlar. Salgın döneminde borcu olmayan ve ödeme zorluğu çekmeyen esnafımız yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla esnafımızın neredeyse tamamına yakını kara listede. Bu nedenle acilen bankalarca uygulanması zorunlu olan bir sicil düzenlemesi yapılmalıdır. Sicil düzenlemesiyle beraber vergi ve prim borcu yapılandırması getirilmesi halinde esnafımız eski günlerine yeniden dönebilir. Esnafımız her zaman borcuna sadık olmuştur bu zor günleri de her zaman yanımızda olan Devletimizin desteği ile atlatacak ve Devletimiz de yapılandırmadan dolayı ciddi anlamda bir alacak tahsil etmiş olacaktır”

“ESNAFIN BORÇLARI 2021 SONUNA KADAR ERTELENMELİ”

Salgın döneminde esnafımıza destek için verilen kredilerin ilk taksitleri ödendi. Satıcılara yapılacak ödemeler, çekler, senetler, vergi ve prim borçları, birikmiş kira borçları derken kredi ödemeleri de büyük bir dert. Esnafımız neredeyse yüzde 20 kapasiteyle çalışırken bu borçları ödeyebilmesi mümkün değildir. Ödeme zamanı gelen krediler de diğer borçlar gibi en az 2021 yılı son çeyreğine kadar ertelenmelidir. Esnafımız bu kadar zor durumdayken tüm bu borçlar düşünüldüğünde esnafa özel yeni bir ekonomik paket hazırlanmalıdır.

“Tüm esnafımızın beklentisi ve isteği bu yöndedir” diyen Fesih Tanrıverdi “pandemi sürecinde fotoğrafçı esnafı olarak sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan bizleri de kapsayan bir destek paketi açmasını talep ediyoruz” dedi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.