Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nilüfer-Kosova İpek, kardeşlik köprüsü

Kosova'ya gerçekleşen ziyarette, Ataevler Anaokulu ile Dilek Özer Ortaokulu Kosova'nın büyük kentleri arasında bulunan İpek'te (Peja) kardeşlik bağı kurarken, Coşkunöz Anadolu ATL, Canaydın İlkokulu, Vahide Aktuğ Ortaokulu ve NOSAB İlkokulu yöneticileri de kentteki kardeş okullarını ziyaret ederek, hediye götürdükleri eğitim malzemelerini teslim ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2015 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2016 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nilüfer-Kosova İpek, kardeşlik köprüsü

 
Bursa ile Balkan ülkeleri arasındaki iyi ilişkiler, eğitim alanında da "kardeş okul" uygulamalarıyla perçinleniyor. Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilk ve orta dereceli okulların Kosova'daki kardeş okullarına iki yeni eğitim kurumu daha eklendi.

Kosova'ya gerçekleşen ziyarette, Ataevler Anaokulu ile Dilek Özer Ortaokulu Kosova'nın büyük kentleri arasında bulunan İpek'te (Peja) kardeşlik bağı kurarken, Coşkunöz Anadolu ATL, Canaydın İlkokulu, Vahide Aktuğ Ortaokulu ve NOSAB İlkokulu yöneticileri de kentteki kardeş okullarını ziyaret ederek, hediye götürdükleri eğitim malzemelerini teslim ettiler.




Tayfun ÇAVUŞOĞLU (KOSOVA)
Merkezi Bursa'da bulunan Üsküp-Kosova Derneği'nin katkılarıyla Bursa ile Kosova arasında eğitim alanında kurulan kardeşlik köprüsü her geçen gün yeni okulların da katılımıyla güçleniyor. Nilüfer'deki okul yöneticilerinin Kosova'nın İpek (Arnavutça Peja) kentine gerçekleştirdiği ziyaret, hem bu kentte yeni bağların kurulmasına hem de geçmişte kurulan ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile oldu.

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi'nin başkanlığındaki Üsküp-Kosova Derneği Başkanı Recep Gündüz'ün de eşlik ettiği heyet, beraberlerinde hediye olarak götürdükleri bilgisayar, yazıcı, projeksiyon cihazı, biçki-dikiş bölümü için dikiş makinesi, te cetvelleri, şablonlar vb eğitim malzemelerini kardeş okul yöneticilerine teslim ederken, Peja Belediye Başkanı Gazmend Muhagjeri tarafından da kabul edildi. Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi, İpek İl Müftülüğüne nezaket ziyaretlerinde bulunan heyet, İpek İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki temaslarında da her iki ülke ve Bursa-İpek kentleri arasında işbirliği imkânlarını masaya yatırdı. Heyetin kentteki en önemli sanayi kuruluşları arasında bulunan Elkor Holding ziyaretinde de karşılıklı olarak uygulamalı staj olanakları ele alındı.



İKİ OKULDAN PROTOKOLE İMZA

Yeni kardeş olan iki okulun yöneticileri de düzenlenen törenle protokol imzaladı.
Nilüfer Ataevler Anaokulu Müdürü Meral Bayar ile Peja Pellumbat e Pages Anaokulu Müdürü Resmije Bujupi kardeş okul sözleşmesini tüm konukların huzurunda imzalarken; ikinci törende Nilüfer Dilek Özer Ortaokulu Müdürü İsmail Aksoy ile Peja Vaso Pashe Shkodrani İlköğretim Okulu Müdürü Synidze Loxha da kardeşliği belgeleyen protokolü imzalarıyla resmileştirdi. Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekci, protokol imzasının ardından Vaso Pashe Shkodrani İlköğretim Okulu Müdürü Synidze Loxha'ya Türk bayrağı armağan etti.

Her iki törende, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekci, İpek-Peja Milli Eğitim Müdürü Besim Avdimetaj ile kardeş okul organizasyonlarına katkı sağlayan  Bursa merkezli Üsküp-Kosova Derneği Başkanı Recep Gündüz de protokollere imza attı.



KARDEŞ OKULLARA ZİYARETLER

Nilüfer heyetinde yer alan Coşkunöz Anadolu ATL Müdürü Zafer Dede ile Tarih Öğretmeni Ayşegül Alkan, kardeş okul ziyaretlerinde Shaban Spahija Teknik Lisesi  Müdürü Arben Gjikolli ve öğretmenler tarafından ağırlandı. Törendeki konuşmalarda, okullar arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi temennisi sıklıkla dile getirildi.





Canaydın İlkokulu Müdürü Serkan Demirci ve sınıf öğretmeni Ayşegül Ceylan da kardeş okul Jabllanice Köyü Hill Mosi İlkokulu'nu ziyaretlerinde Okul Müdürü Riza Mujaj ve öğretmenler tarafından karşılanırken, duygulu anlar yaşadı. Hediye götürdüğü eğitim araç-gereçlerini takdim eden Demirci, kardeş okulu en kısa zamanda yeniden ziyaret edeceklerini söyledi.



Vahide Aktuğ Ortaokulu Müdürü Muhammet Özdemir ve Müdür Yardımcısı Birgül Çelik, Asdreni Ortaokulu Müdürü Agime Lajgi ve öğretmenler tarafından ağırlandı. Öğrenciler tarafından müzik-folklor gösterilerinin de gerçekleştirildiği törende alkış yağmuru hiç dinmedi.


Göreve yeni atanan NOSAB İlkokulu Müdürü Ersen Çetiner ve Müdür Yardımcısı Ersoy Baydemir de daha önceden kardeş okul ilan edilmiş olan Xhemajl Kada İlköğretim Okulu'ndaki meslektaşlarıyla tanışma olanağı buldular. Bu okulda da öğrencilerin folklor gösterileri ilgiyle izlendi.


ZİYARETLERDE DUYGULU ANLAR

Eski Yugoslavya'yı parçalara bölen savaştan bağımsız bir ülke olarak çıkmayı başaran Kosova, aradan geçen 15 yıl içinde bir yandan yaralarını sararken, bir yandan da ekonomik olarak güçlenebilmek için çaba harcıyor. Türkiye Cumhuriyeti, Kosova'yı her alanda destekliyor. İlişkiler bu çerçevede, her geçen gün daha da perçinlenen dostluklar haline dönüşüyor.

Savaşta yaşanan yıkım ve acıların görünürdeki izleri neredeyse silinmiş gibi. Fakat yüzlere sinmiş hüzün, her zaman varlığını hissettiriyor. Türkiye'den İpek'e giden okul yöneticileri, bu ziyaretten içli anılar ve daha çok destek-daha fazla yardım duygularıyla ayrıldı.


--TÜRKİYE-KOSOVA İLİŞKİLERİ-- 

Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde mükemmel düzeyde seyretmektedir.

Türkiye, savaştan önce, savaş sırasında ve sonrasında da Kosova’ya siyasi, askeri, ekonomik ve insani her alanda yardım sağlamıştır. Türkiye, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığına kavuşan Kosova Cumhuriyeti’ni, 18 Şubat 2008 tarihinde tanımıştır. 1999’da faaliyete geçmiş olan Priştine’deki Türkiye Eşgüdüm Bürosu, bağımsızlık ilanından sonra Büyükelçilik düzeyine yükseltilmiştir. İlk Türkiye Büyükelçisi, 21 Nisan 2009 tarihinde Priştine’de göreve başlamıştır. Kosova’nın Büyükelçilik açma kararı almış olduğu ilk 10 ülke arasında Türkiye de yer almıştır.

Türkiye, Kosova’nın istikrarına, toprak bütünlüğüne, kalkınmasına, Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesine, ayrıca bölgesinde dostane ve yapıcı komşuluk ilişkileri tesis etmesine önem atfetmektedir. Bu çerçevede, 1999 yılında düzenlenen NATO hava harekâtına katılan Türkiye, savaştan sonra da Kosova’ya siyasi, askeri, insani ve ekonomik alanlarda yardım sağlamaya devam etmiştir. Kosova’yı tanıyan ülkelerin sayısının artması ve Kosova’nın uluslararası ve bölgesel kuruluşlara üyeliği için de ülkemiz tarafından güçlü destek verilmektedir.

Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından bu yana, Türkiye ile Kosova arasında siyasal alanda çok yakın ilişkiler kurulmuştur. Türkiye ve Kosova arasında pek çok alanda imzalanmış anlaşmalar da bulunmaktadır.

Resmi rakamlara göre nüfusu 18 bin civarında olan Türkler ile Türkiye’de yaşayan çok sayıda Kosova kökenli vatandaşımız iki ülke arasında önemli bir köprü görevi üstlenmektedir. Soydaşlarımız, Kosova'nın siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarına aktif bir şekilde katkıda bulunmaktadırlar.

Kosova ile ülkemiz arasında imzalanmış olan anlaşmalar çerçevesinde eğitim ve kültür alanındaki işbirliğimiz 2008 yılından bu yana artarak sürmektedir.

Kosova’da kültürel mirasın korunması alanında, TİKA vasıtasıyla, başta Sultan Murat Türbesi, Fatih Cami ve Sinan Paşa Cami olmak üzere, pek çok eserin restorasyonu tamamlanmıştır.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri 2011’de Priştine ve Prizren’de açılmıştır. İpek’te de (Peja) 2012 yılında YETKM faaliyete geçmiştir. İstanbul’da Bayrampaşa’da 23 Şubat 2013’te Kosova Kültür Merkezi açılmıştır.

Kosovalı öğrencilere Türkiye Bursları çerçevesinde lisans, yüksek lisans ve doktora bursları verilmektedir.



--KOSOVA'DA TÜRK NÜFUS / TÜRKÇE KONUŞANLAR---

Kosova’da nüfusu yaklaşık 20 bin civarında olan Türk toplumu ile ülkemizdeki Kosova kökenli vatandaşlarımız da beşeri ilişkilerin önemli bir boyutunu teşkil ediyor. Kosova’da 9 Aralık 2013 tarihi itibariyle Türkçe olarak da hazırlanan yeni biyometrik kimliklerin dağıtımına başlandı. Ayrıca; Kosova Merkezi Nüfus Kayıt Sistemi çerçevesinde belediyelerde ahvali şahsiye belgelerinin Türkçe olarak da verilmesi uygulamasına yeniden geçildi.

Bölgede yaşayan ve büyük çoğunluğu Müslüman olan Arnavutların önemlice bir bölümünün Türkçe de bildiklerini vurgulamak gerek. 1998 yılında başlayan NATO Kosova Operasyonu’ndan sonra Birleşmiş Milletler denetiminde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılan nüfus kayıtlarında Kosova vatandaşlarının millî mensubiyetinden ziyade konuştukları dil merkezli bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma verilerine göre, Kosova’da yaklaşık 250.000 kişi Türkçe konuşmaktadır.

Türkler bugün Kosova’da daha yoğun bir şekilde Prizren, Mamuşa, Priştine, Gilan, Doburçan, Yanova, Vıçıtırın, Mitroviça ve İpek (Peja) yerleşim bölgelerinde yaşamaktadırlar. Bunların içinde Türkçenin belediye statüsünde resmiyeti olan belediye merkezleri şunlardır: Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine, Vıçıtırın.





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.