Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Üniversitesi inceledi: Bursa Haber tez konusu oldu

Bursa’nın ilk yerel gazetesi olan Bursa Haber, Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin tez konusu oldu. Yerel basının alternatif bir araç olarak sosyal medyayı ne kadar etkin kullandığını inceleyen öğrenciler, Bursa Haber’in kullandığı sosyal medya platformlarını doğru kullanımından ve örnek olduğundan bahsetti.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2023 12:44
Kaynak: ELİF ŞANLI ERTARMAN
Marmara Üniversitesi inceledi: Bursa Haber tez konusu oldu

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Bilim Dalı yüksek lisans öğrencileri ‘yerel medyanın aktif sosyal medya kullanımı’ ile ilgili yüksek lisans tezi hazırladı. Öğrenciler, ‘ YEREL MEDYADA SOSYAL MEDYA KULLANIMI: BURSA HABER GAZETESİ ÖRNEĞİ’ başlıklı tezinde Bursa Haber’in sosyal medya faaliyetlerini değerlendirdi.

Yerel gazete olarak sosyal medyayı aktif kullanarak Türkiye’ye örnek olan Bursa Haber, öğrencilerin tezinde şu ifadelerle anlatıldı:  ‘Bursa Haber gazetesi Bursa’nın ilk yerel gazetesidir. 1946 yılında Doğru gazetesi ismiyle yayın hayatına başlayan gazete zamanla farklı isimlerle yayınlanmaya devam etmiştir. Gazetenin 1983’de el değiştirmesiyle ismi Doğru Hâkimiyet gazetesi olmuştur. 1994 yılında ise Kemal Sulaoğlu önderliğinde yenilenerek Bursa Haber gazetesi ismini almıştır.

Cüneyt Dizdar’ın imtiyaz sahibi olduğu Bursa Haber Gazetesi, günlük basılı gazete olarak yayın hayatına devam etmektedir. Sosyal medyayı aktif kullanan Bursa Haber gazetesinin Facebook sayfası incelendiğinde; Sayfanın profil ve kapak fotoğraflarında Bursa Haber gazetesinin kendi logosu yer almaktadır. Sayfanın hemen solunda yer alan “Hakkında” kısmında, şirketin konumu, telefon numarası, internet sitesi linki, e-posta adresi, o an açık olup olmadığı bilgisi, şirket bilgisi, takipçi sayısı ve “Bursa’da gündemdeki olaylar ve gelişmeler anında sizlerle” yazılı bir slogan yer almaktadır. Hakkında kısmında yer alan bilgiler yeterli görünmektedir. Sayfanın takipçi sayısı 55.880 kişi olarak görünmektedir. Toplam gönderi sayısıyla ilgili herhangi bir istatistik görünmemektedir. Çalışma kapsamında belirlenen süre içerisinde yapılan gönderi verileri oldukça yüksektir. Günlük ise sık sık gündeme ilişkin gönderiler paylaşılmıştır. Paylaşılan gönderi sayısı Facebook için uygundur. Yapılan paylaşımların sabah 9.30 ila gece 00.05 arasında gerçekleşmektedir.

Gönderinin herhangi bir yerine tıkladığınızda Bursa Haber Gazetesinin internet sitesine yönlendiriliyorsunuz. Facebook’un geçtiğimiz yıllar başlattığı, kişilerin ana sayfasının üstünde yer alan hikâye bölümü bulunmaktadır. Hikâyeler, paylaşılan gönderilerin aksine sadece hikâye bölümünde gözükür ve 24 saat içinde silinir. Kullanıcılar, merak ettiği profillerin hikâyeleri arasında geçiş yaparak gezinirler. İncelenen haberlerin çoğunlukla Bursa ile ilgili haberler olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla paylaşılan haberlerin % 77,6’sı doğrudan Bursa ile ilgilidir.  Bursa Haber Twitter sayfasının Eylül 2013’te açıldığı görülmektedir. Twitter’ın 2006 yılında kurulmasına rağmen 2011 yılında Türkçe kullanılmaya başlamıştır. Böylece daha çok kullanıcı Twitter’ı kullanmaya başlamıştır. Bu bağlamda sayfanın açılış tarihi makul sayılabilir. Sayfanın profil ve kapak fotoğrafında, Facebook’ta olduğu gibi gazetenin logosu kullanılmıştır. Hâlbuki sayfada hep aynı fotoğraf kullanılmaktadır. Sayfanın biyografi kısmında “Bursa Haber ,Bursa'dan ve Türkiye’den , son dakika ve güncel haberler” şeklinde bir tanıtım yazısı bulunmaktadır. Biyografide Facebook sayfasının ve internet sitesinin linki bulunmaktadır. Konum bilgisi de yer almaktadır. Gazetenin 1946 yılından bu yana yayında olduğunu belirtir bir bölüm de yer almaktadır. Sayfanın takipçi sayısı 25 bin 800 iken sayfanın takip ettiği hesap sayısı 1538 şeklindedir. Sayfanın toplam Tweet sayısı yeterlidir. Çalışma kapsamında belirlediğimiz 10 günlük süre içerisinde günlük paylaşılan gönderi sayısı oldukça yeterlidir. Köşe yazılarına, Twitter kullanıcılarının daha çok ilgi göstereceği düşünülerek Facebook’ta paylaşılmadığı anlaşılmaktadır. Birçok gazete, köşe yazılarını sesli olarak da sosyal medya hesaplarında paylaşmaktadır. Bursa Haber’in, Facebook’ta olduğu gibi Twitter’da da klasik haber anlayışını sürdürmeye devam ettiği görülmektedir. Paylaşılan haberlerin çoğu yerel haberlerden oluşmaktadır. Yerel haberlerin oranı % 73, 5 şeklindedir. Bursa Haber gazetesinin Twitter hesabı, aktif olarak kullanılmaktadır. Bursa Haber gazetesinin Facebook ve Twitter sayfalarının incelenmesi sonucu elde edilen bulgular ışığında, Bursa haber gazetesinin sosyal medya sayfalarının yönetiminin yeterli olduğu görülmektedir.’’

Kaynak: ELİF ŞANLI ERTARMAN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.