Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hedef: Ortak akıl

BTSO 54. Komite üyeliğine aday olan Çınar Taşınmaz Değerleme ve Müşavirlik Genel Müdürü İsmail Duyar "Hedefimiz sektör paydaşlarıyla ortak bir zeminde buluşarak Bursa'daki gayrimenkul hizmetlerinin kalitesini arttırmak’ dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2022 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2022 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hedef: Ortak akıl

Gayrimenkul değerleme uzmanı İsmail Duyar Bursa Haber’e konuştu.

BTSO 54. Komite üyeliğine aday olan Çınar Taşınmaz Değerleme ve Müşavirlik Genel Müdürü İsmail Duyar "Hedefimiz sektör paydaşlarıyla ortak bir zeminde buluşarak Bursa'daki gayrimenkul hizmetlerinin kalitesini arttırmak’ dedi.

Çınar Taşınmaz Değerleme ve Müşavirlik Genel Müdürü İsmail Duyar Bursa Haber Gazetesi’ne konuk oldu. Sektör çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Duyar, ‘Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde 8 yıl çalıştıktan sonra, gayrimenkul uzmanlığı yaptım. 2005 yılında Çınar Taşınmaz Değerleme ve Müşavirlik A.Ş’yi kurduk. 18 yıldır da devam etmekteyim. Bilirkişilik bizim işimizin bir parçası. Ağırlıklı olarak bankaları teminatlanmaları için ekspertiz raporlarını yapıyoruz. Bunun dışında Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın değer artışlarından Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yabancıya satış raporlarından ve mahkeme bilirkişiliklerinden oluşan oldukça geniş bir yelpazede hizmetlerimiz mevcut. Yatırım planlayan her kişi veya kuruluşun bir değerlemeye ihtiyacı vardır. Bunu profesyonel anlamda yaptırmak isteyenler bize müracaat ediyorlar. Ancak binaların deprem veya diğer teknik konulardaki raporlamalarını o konunun uzmanlarına yaptırmalarını tavsiye ederiz. Türkiye’de faaliyet gösteren bankalardan 18’i bizim müşterimiz’ dedi.

BARINMA PROBLEMİ UFUKTA BELİRİYOR

Konut fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Duyar, ‘Enflasyonla birlikte gerek satılık konutlarda gerek konut dışı gayrimenkullerde çok ciddi değer artışları oldu. Bu değer artışları piyasada bir dalgalanma, dalgalanmaya bağlı bir istikrarsızlık oluşturdu. Ancak bir şekilde piyasalarda bir durağanlaşma olduğunu söyleyebilirim. Gayrimenkul kira artışları ciddi bir şekilde önlem alınması gereken konuların başında gelmektedir. Yüzde 25’lik kira artış kısıtlaması ciddi ihtilaflara yol açtı. Hem ev sahibi hem de kiracı için. Bu noktada eğer bir önlem alınmazsa Türkiye’de bir barınma krizine doğru gitmekteyiz. Bu konunun ülke politikası olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizdeki nüfus artışına paralel bir şekilde konut arzı olmalı. Konut arzının da ulaşılabilir rakamlardan oluşması gerekiyor. Aksi takdirde barınma problemi ufukta belirmiş vaziyette’ ifadelerini kullandı.

BTSO 54. KOMİTE ÜYESİ SEÇİMİNE GERİ SAYIM

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 54. Komite üyesi adaylığı olan Çınar Taşınmaz Değerleme ve Müşavirlik Genel Müdürü İsmail Duyar seçim dahilinde hazırlanan proje çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Emlak ve gayrimenkul sektöründe hizmet kalitesinin artırılması, çalışanların mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla önemli projeler hazırladıklarını ifade eden Duyar, ‘ Seçim kanunen Ekim veya Kasım ayında olmak zorunda. Ama kesinleşmiş bir tarih yok. Komite adaylarımız tecrübeli, genç ve çalışkan arkadaşlardan oluşan bir ekip. Bizim problemimiz birilerinin bir yerlere gelmesinden ziyade mesleğimizdeki problemlerin gerek Bursa Ticaret ve Sanayi Odası gerek meslek organları gerek bursa gündemine taşınması... Bu noktada net bir adaylığımız yok. Son düzlükte arkadaşlarımızla bir araya gelip demokratik bir şekilde kimin nereye aday olacağını kararlaştıracağız. Bizim derdimiz mesleğimizle ilgilidir ’dedi.

MANİFESTO 16

Manifesto 16 adında hazırlanan bildiri hakkında bilgiler veren Duyar, ‘Manifesto 16’yı Bursa’nın plakasına ithafen düşündük. Fakat emlak sektörünün sıkıntılarının 16’dan fazla olduğunu söyleyebilirim. Ortak akıl bizim çok önemsediğimiz bir husus. Bursa’da gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren sadece emlakçılar değil, mülk yönetimi şirketleri,  site yönetimi şirketleri, kendi adına mülk alıp satanlar… Pek çok şirketler var.  Bunların benzer veya birbirinden bağımsız problemleri var. Bu problemleri birilerinin birileri adına bir şeyler yapması şeklinde değil. Genişletilmiş komite toplantıları halinde dertlerimizi yönetimimize anlatıp çözebildiklerimizi çözmek, çözemediklerimiz için de nasıl çözüm üretiriz diye arkadaşlarımızla beraber düşünmek üzere yola çıkmış bulunuyoruz’ dedi. Duyar, ‘Ben misafir hoca olarak üniversitelerde eğitimlere gidiyorum. Çocukların gözlerinde ışık göremiyorum. Gençler hayata atılmak konusunda çok istekli değiller. Bu noktada çocukların önünde bir yürüyebilecekleri yol arayışı içerisindeyiz. Biz diyoruz ki BTSO’nun çok geniş imkanları var. BUTGEM BTSO Akademi gibi eğitim platformları var. Bizim mesleğimize yakın emlak yönetimi, şehir planlama, harita mühendisliği, iktisat bölümlerindeki öğrencileri BTSO’nun açmış olduğu eğitimlerle Sermaye Piyasası’nın Gayrimenkul Uzmanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın Gayrimenkul Danışmanlığı kurslarının sınavlarını geçmelerini sağlamak. İŞKUR’un işbaşı eğitim projesi adını verdiği bir projesi var. Şuan emlak şirketlerinin bir stajyere bakacak durumu yok. İnsanlar hayat mücadelesi veriyorlar. İŞKUR eğitim projesiyle gerek ücretlerini gerek sigorta primlerini gerekse vergilerini teşviklerle tedarik ediyor.. Biz istiyoruz ki BTSO’nun önderliğinde iş arayan gençlerle eleman arayan firmaların irtibatını sağlayıp ara eğitimlerini Ticaret Odası eliyle, finansmanını İŞKUR eliyle organize edebilelim. Beni çok heyecanlandıran bir proje bu’ dedi.  16 projeden bir tanesinin de BTSO Bizkart olduğunu ifade eden Duyar, ‘ BTSO BİZKART bütün üyelere verilen  ıskonto kartı. Biz diyoruz ki sektörel alımlarımızı toplu olarak yaparsak BTSO eliyle pazarlık edersek gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren firmaların toplu alımdan kaynaklı bir kısım ıskontoları olacaktır. Bu ekonomik şartlar içerisinde çok büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir proje’dedi.

BTSO’NUN TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ

Duyar, ‘Bazı davalarda dava şartı olan arabuluculuk konusu var. BTSO’nun arabuluculuk anlamımda çok büyük girişimi var bunu insanlara bildirmek istiyoruz. Fiilen çalışan insanların meslek içi eğitimlere ihtiyacı var. BTSO akademide kendi mesleğimizle ilgili eğitimler temin edip bu eğitimde meslektaşlarımızın katılmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra BTSO’nun başkanımız yönetiminde özellikle bebe tekstilinde, makine konusunda, ev tekstili konusunda çok büyük ihracatları oldu. Bursa’nın hizmet ihraç eden bir şehir olmasını istiyoruz. Bu noktada BTSO’nun geçmiş tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Küresel fuar acentesi eliyle gerek yabancı yatırımcının Bursa’ya gelmesini gerek bizim gayrimenkul profesyonellerimizin uluslararası pazarlarda kendi portföylerini uluslararası yatırımcılara arz etmesini istiyoruz.  Meslektaşlarımızın resmi kurumlarla ilişkilerinde yaşadıkları problemleri çözüme ulaştırmak istiyoruz.  Biz çalışmak için aday olduk’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.