Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gayrimenkul doğru liman

BURSED Başkanı Rıdvan Hasırcı konut fiyatlarına ilişkin, ‘2020 ve 2021 de çok artışlar oldu. Bugün artışın hızının kesildiğinin görmekteyiz. Bizce hala gayrimenkule yatırım yapmak mantıklı değişen piyasa şartlarında doğru limanın gayrimenkul olduğunu görüyoruz’ dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2022 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2022 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gayrimenkul doğru liman

Bursa siyasetinin önemli isimlerinden Hüseyin Çiftliklioğlu ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 54. Komite Meclis Üyesi ve Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) Başkanı Rıdvan Hasırcı Bursa Haber Gazetesi’ne gayrimenkul sektörüne  ilişkin değerlendirmede bulundular.  Bursa gayrimenkul dünyasına 2009 senesinde giriş yaptığını ifade eden Hasırcı, ‘Sektördeki alım ve satım, kiralama, projelendirme bölümünde hizmet vermekteyiz. Son 3 senedir de gayrimenkul komitesi BTSO 54. Komite Meclis Üyesi olarak görev yapmaktayım. 2 senedir Bursa’da gayrimenkul ile ilgili bir STK’nın başkanlığını yapmaktayım. Bu dönem de BTSO gayrimenkul Komite Meclis Üyesi olarak adayım’ dedi. Hasırcı, ‘Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği’ni 2019’un aralık ayının son haftalarında kurmuş bulunmaktayız. Sorumlu emlak danışmanı diye bir belgelendirme kuralına tabi olduk. Bununla ilgili bilgiler eğitimler aldık. Bu mesleki belgeyi bütün meslektaşlarımıza aldırmak üzere komitemizde çalışmalar yaptık ve bu çalışmaları yaparken meslektaşlarımızla diyalog halinde olurken bu işin birebir STK anlamında bir platformun olmadığının farkındalığını yaşadık. Özel görüşmelerimizi, birlikte doğacak güçlerimizi yan yana getirmek istedik. Meslektaş gruplarımızda bizleri kırmadı ve işin platform tarafında da bir grubunu oluşturduk’ dedi.

BTSO KOMİTE SEÇİMLERİ 1 EKİM'DE

1 Ekim'de gerçekleşecek BTSO komite seçimlerine ilişkin çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Hasırcı, ‘Biz 2018’ in nisan ayında göreve geldiğimizde odamızın önderliğinde eğitim kurumlarıyla sektörün ileri gelenleri ile hep birlikte istişarelerle neler yapılabilir diye araştırmalarda bulunduk. Sektörün eğitim anlamında eksiğinin  olduğunu fark ettik. Eğitim tarafında BUTGEM birimindeki görevlilerde de istek aldık. BTSO’nun anlaşma yapmış olduğu belgelendirme firmalarından destekler aldık ve sektörüne gelişmesi ile ilgili burada çalışmalarımıza başladık. Komite toplantılarımızı eğitim toplantılarımızı yapmak üzere yaklaşık 1 yıl 3 ay gibi sürede çalışma içerisine girdik. Sonrasında ülkemize giren ve dünyanın uğraştığı pandemi koşulları biraz daha bizim fizik sel buluşmalarımızı engelledi. Biz de bunun karşılığında bilgisayar ortamında toplantılarla bir nebzede olsa devam etmeye çalıştık. Gayrimenkul dünyası yaşamsal alanlarımızı kapsadığı için bundan kopamadık. Pandeminin yavaşlamasıyla ve durmasıyla birlikte tekrar son ayda sahalara indik. Hem üyelerimizle hem STK ile neler yapılabilir masaya yatırdık. Toplantı yapıp sektördeki eksik konulara değindik. Sektörümüzde 2018’in altıncı ayında gayrimenkul taşınmaz yönetmeliği ile ilgili bir yasa çıktı Ticaret Bakanlığı’nda. Bu yasada gayrimenkulcü olmanın artık kriterleri oluştu ve gayrimenkul işini yaparken belli sözleşmelere tabii oldunuz. Sorumluluk almamız gerektiği ortaya çıktı. Pandemi sonrası tekrar gerçeğe dönüştürmek adına oturalım hep beraber bir ortak sözleşme metnimizi düzenleyelim. Tapu takip evraklarıyla ilgili ve ticaret bakanlığı ile ilgili maddeleri tekrardan gözden geçirelim. Sistemle ilgili çalışmalar yapmaya başladık. İlk çalışmamızı 2 ay önce tekrar odamız bünyesinde komite toplantımızda gerçekleştirdik. Yılsonuna doğru yeni gelişecek sektörle ilgili konularda toplantı yapma kararı aldık. Geçtiğimiz günlerde meclis kurulu kararıyla 1 Ekim’de seçim atmosferi ile ilgili bilgi edindik.  Çalışmalarımıza bilgi edindiğimiz gibi hemen sahaya inerek pandemi de temas kuramadığımız aramıza yeni katılan üyelerimize tekrar merhaba diyerek başladık. BTSO’da ki komitemiz yaklaşık 600 işyerinden oluşan bir komite. Bursa’da bir de gayrimenkul dünyasının esnaf odası birimi var orada da yaklaşık 2000 üyenin olduğunu duymaktayız. BTSO’da üyeler şirket bazında kayıtlı üyeler şuan yaklaşık 450 tane emlak firmasının aktif olduğunu öğrendik. Sahada arkadaşlarımızı ziyaret etmeye başladık’ dedi. Hasırcı,’ Bizler gayrimenkul sektörüne sizlerinde desteğiyle nitelik getirmek istiyoruz. Sektörde doğru ve bilinçli yatırımlar yapılma sını ve sektörle ilgili firmaların mutlaka yetki ve meslek belgelerinin sorgulanmasını rica ediyorum’dedi.

KONUT FİYATLARI YÜZDE300 ARTTI

 Konut fiyatlarındaki artışı değerlendiren Hasırcı, ‘Gayrimenkul sektörü pandemi de hiç görülmemiş olarak yüzde 300 artış gösterdi. Burada da tabî ki vatandaşların kendini enflasyona karşı korunması yöntemi ön plana çıktı. Artış;  geçmişe dönelik araştırmada hiç böyle olmadığı, insanların yaşam alanları ile ilgili yeni arayışlar içinde ve yeni yaşam alanlarını büyütme ve yaşam alanlarına yeniden tekrar bir bakış açışı getirmesi gayrimenkule verilen değerin arttığı anlamına geliyor. Bizde bu artışı beklemiyorduk. Artış sebebi hem enflasyon hem de yeni üretimlerin olmaması. Çünkü var olan sayı azaldıkça mal daha çok kıymetlenmiş oluyor. Yeni üretimler olsa biz burada talebin karşılık bulduğunda fazla artış göstermeyeceğini düşünmekteyiz. Üretim maliyetleri çok yüksek olduğu için ve yeni inşaatlar yapılamadığı için var olan alanlar durduk yerde daha kıymetli hale geldi. Kira artışlarının sebebi de gayrimenkuldeki fiyat artışının beklentisi anlamına geliyor. Bizde bunlara aracılık yapmak istiyoruz. Vatandaşımızın bu durumda doğruya yönlendirmek istiyoruz ve malını kiraya vermek isteyenlerle doğru orantıda görüşmeler yapıyoruz. İki tarafında zarar görmeyeceği uzlaşmacı anlamında meslekteki arkadaşlarım şuan çok uğraşı içindeler. Zamanla bu sisteminde oturacağını düşünmekteyiz. Geçen yıldan bu yıla çok artışımız olmadı. 2020 ve 2021 de çok artışlar oldu. Bugün şuan artışın hızının kesildiğinin görmekteyiz fiyatlara baktığımızda. İnşallah artışlar devam etmez. Bizce hala gayrimenkule yatırım yapmak mantıklı değişen piyasa şartlarında doğru limanın gayrimenkul olduğunu görüyoruz. Belli bir sürede üretim ile ilgili maliyet düşmeyecek’ dedi. Genel olarak gayrimenkul sorunlarına değinen Hasırcı, İlan sitelerinin çoğalması. İlan sitelerinde asılsız ilanların paylaşılması. Biz buna engel olmak istiyoruz. Ticaret İl Müdürlüğü’ne sürekli bu konuları paylaşıyoruz. İlan sitelerinin yetkileriyle bu konuları paylaşıyoruz. Bu iş yetkili ve güvenilir firmalar tarafından yapılmalı. Yeni dönemdeki projelerimizden biride bu olacak. Gayrimenkul alıp satarken mutlaka yetkili bir acente ile satılması ve yetkili belgenin sorulması gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKUL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Hasırcı, ‘Gayrimenkul firmalarının artık bir yetki belgeleri meslek belgeleri oluştu. Bunları doğru kullanan kişiler tercih edildiğinde gayrimenkul alıp satılırken sizlere alım satım tarafındaki bilgilendirmesi netleşmeli. Buradaki problemlerin en aza indiği bir durum oluşuyor. Firmaların mutlaka kendilerini güncellemesini tavsiye ediyoruz. Mutlaka gayrimenkul ile ilgili teknik bilgiye sahip olmalarını istiyoruz. Yeni dönemde bunlarla ilgili eğitim vermek istiyoruz. Hem gayrimenkulün imar durumları ilgili hem de satış ve pazarlamada dikkat edilecek unsurlar ile ilgili’ dedi.13 Eylül’de açıklanacak sosyal konut projesini merakla beklediklerini ifade eden Hasırcı, ‘En azından piyasanın bir nebzede olsa rahatlayacağını umuyoruz. Sebebi de yeni dairelerin yapılamaması… Devlet tarafından verilecek olan kredi oranlarının uygun rakamlara çekileceğini düşünüyoruz. Bursa’da da hazine arazileri gayet buna müsait.  Sektöre katkısının olacağını düşünüyoruz’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.