Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dört Eski Başkan Bursaspor’u Mahvetti

Mazisi başarılarla dolu, Yeşil-Beyaz’lı kulübün durumunu, Selim Kurtulan ile konuştuk. Bursaspor’un ateşli taraftar grubunun Teksas’ın lideri, ağabeyi Selim Kurtulan’ın, hem nalına hem mıhına vurduğu bu röportaj, Bursa’nın ve Bursaspor’un gündemini derinden sarsacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2021 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2021 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dört Eski Başkan Bursaspor’u Mahvetti

Röportaj : Uğur TEMEL

Bursaspor, tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Takımın genç oyuncuları, kendilerinden beklenmeyen bir başarıya imza atsa da, kulüp mali açıdan kara günler yaşıyor. Koyulan temlikler yüzünden, Bursaspor’un kasasına para girmiyor, transfer yapılamıyor, kulüp çalışanları dokuz aydır maaş alamıyor. Başkan Erkan Kamat’ın iyi niyetli uğraşısı da bu derde ne yazık ki deva olamıyor. Mazisi başarılarla dolu, Yeşil-Beyaz’lı kulübün durumunu, Selim Kurtulan ile konuştuk. Bursaspor’un ateşli taraftar grubunun Teksas’ın lideri, ağabeyi Selim Kurtulan’ın, hem nalına hem mıhına vurduğu bu röportaj, Bursa’nın ve Bursaspor’un gündemini derinden sarsacak. (Gazetemizin Web Televizyonundan da canlı yayınlanan röportajın linki: https://www.facebook.com/Bursahaber/videos/784000998903792)

“Ali’yi Dinleyince Kızamadım.”

Uğur Temel (UT): Bursaspor taraftar grubu Teksas’ın lideri Selim Kurtulan ile Bursaspor’u konuşacağız bugün. Selim ağabey hoş geldin.

Selim Kurtulan (SK): Hoş bulduk

UT: Bursaspor’un nur topu gibi bir krizi var: Ali Akman. Ali Akman’ın, Eintracht Frankfurt transferi süreci yanlış mıydı? Bursaspor kulübü, bu süreci iyi yönetebildi mi?

SK: Bursaspor bu süreci iyi yönetemedi. Ancak daha öncesi de var bu sürecin. Ali Ay zamanı var, Mesut Mestan zamanı var. Benim fikrim; onların imza attırması lazımdı. Her iki başkan da bunu söylüyor zaten, ‘imza attıramadık’ diye. Erkan Kamat’a gelince. Erkan Kamat dahil herkes biliyordu sezon sonunda gideceğini. Ben kendisi ile bir görüşme yaptım.

UT: Erkan Kamat ile mi Ali Akman ile mi?

SK: Ali Akman’la. Hatta Ali Akman’a kızmak için telefon açtım.  Ama Ali’yi dinleyince kızamadım.

UT: Ne anlattı size Ali?

SK: Aramızda olan konuşmalar var. Özetle şunu söyleyeyim. Ali, sezon başında; Başkan Kamat’a; ‘Beni satın, Bursaspor para kazansın’ demiş. Erkan Başkan da; ‘Gel sözleşme yapalım, sezon sonu bonservisli satalım’ demiş. Ona da Ali Akman razı gelmemiş. Sonuçta durum ortada. Ali Akman, Bursaspor camiasını çok kızdırdı.

“Ali’den Bursaspor’a Hibe Bekliyorum.”

UT: Fısıltı gazetesine göre, Bursaspor kulübünün, bu transferden yetiştirme bedeli haricinde, bir miktar para kazanacağı, konuşuluyor. Böyle bir iddia kulağınıza geldi mi?

SK: Yok öyle bir şey. Kim para kazanacak bu işten?

UT: Kulübün para kazandığı söyleniyor.

SK: Yetiştirme bedeli dışında, başka bir şey kazanmadı kulüp. Ali Akman, ilerleyen günlerde çıkıp ; “Ben Eintracht Frankfurt ile şu kadar paraya anlaştım. Şu kadarını Bursaspor’a hibe ediyorum’ demesini bekliyorum.

UT: Ali Akman’ın kadro dışı kalması; Bursaspor’un son maçlarındaki ‘kolej havası’ görünümünü bozar mı?

SK: Niye bozsun ki? Biz de ne Ali Akman’lar geldi gitti. Bir Ali Akman gider, yarın iki tane daha Ali Akman gelir.

“Gençler başarılı ama…”

UT:  Takım, play-off için uğraşıyor. Bu krizden dolayı bu umutlar söner mi?

SK: Sezon başında da söyledim, gerçekleri konuşmak lazım, takım bu sene sekizinciliğe oynar. Bu gençler çok şeyi başardılar, ilk yarı 27 puan topladılar. Bu puanı 17,18,19 yaşındaki genç kardeşlerimizle topladık. Karşımızdaki rakiplerimiz çok güçlü. Deneyimli oyuncular var. Kolay değil bu.  Rakip takımın oyuncusu alıyor bir milyon aylık, benim oyuncum alıyor üç bin lira aylık… Konuşmaya gelince, konuşmak kolay. Buna rağmen, alınan sonuç büyük başarıdır. Takımda birlik beraberlik var.

UT: Sizce, Ali Akman’ın kadro dışı kalması bu birlik beraberliği bozmayacak, doğru mu anladım?

SK: Bozmaz, niye bozsun ki? Daha önce de takımda oyuncular kadro dışı kaldı bozmadı. Eğer bir tane oyuncunun kadro dışı kalması dengeyi bozuyorsa, takım değildir bana göre.

“İbra Olmayan Başkanlara Hesap Soracağız.”

UT: Gelelim dava süreçlerine. Birçok dava açtınız eski yönetimlerle ilgili. En sonuncusu, Ocak ayının ortasında görüldü, Mart ayında bir dava daha var. Nedir son durum?

SK: Tüyü bitmemiş yetimin hakkı var, Bursaspor’un kasasında. Kulübün kasasına, 2015’ten sonra bir katrilyon para girmiş ve altı sene de bu para bitmiş.

UT: Nasıl bitmiş?

SK: İbra olmayan başkanlara soracağız bunu.

UT: Kim o başkanlar?

SK: Recep Bölükbaşı, Ali Ay. Mesut Mestan da geldi, iki ibra olmayan başkanı mahkemeye vermedi. Görevini kötüye kullandı. Bunlar için de ayrıca dava açacağız. Ancak, Bursaspor’un başkanı ve yönetim kurulu açmalı bu davaları, biz üçüncü kişiyiz. Bizi dinlemezler. Ben Erkan Kamat’ın yerinde olsam, başkan seçilir seçilmez, çağırırdım muhasebeyi; ‘çıkarın bakalım borçları,  ne kadar yerimiz gitmiş, ne  zaman nasıl gitmiş’ sorardım. Bu borcu, devletin yetkili kurumlarına inceletirdim, usulsüzlük yapılmış mı, araştırılmasını isterdim. Derdim ki; ‘Buyurun gelin inceleyin. Biz kimseye hırsız demiyoruz. Kim ne yapmış bilelim.’ 650 trilyon borç var ya…

UT: Peki Sayın Kamat, bu konuda herhangi bir girişimde bulundu mu?

SK: Başkan, bizim açtığımız davalara müdahil oldu sağ olsun. Kendisi ile tekrar görüşeceğim. Fabrikalar için bir dilekçe yaptık. Bu davaları biz değil Bursaspor açsın, iddia ediyorum; üç ayda bu fabrikaları geri alırız. Bunları satarken ibra almamışlar. İbra ne demek?

“BİZ BU PARAYI NİYE ÖDÜYORUZ?”

UT: Ne demek?

SK: Yetki demek. Bu yetkiyi almazsa yapılan işler geçersizdir demek. Eğer bu yetkiyi alamazsan, yaptıkların ettiklerin sana aittir, Bursaspor’un değildir. Ali Ay gelecek genel kurula sormayacak bankalardan parayı çekecek sonra da parayı Bursaspor ödeyecek. Sen kime sordun bu parayı çekerken? Genel kurul da seni ibra etmedi. O zaman bu parayı niye Bursaspor ödüyor, ben bunu soruyorum. Yönetim ibra olmamış, başkan parayı çekerken kimseye sormamış, biz niye parayı ödüyoruz? Önce başkana- yönetime sonra taraftara, ardından şehrin büyüklerine soruyorum: “Biz bu parayı niye ödüyoruz?”

UT: Niye ödüyorsunuz peki?

SK: Mahkeme açamadıkları için.  Sene de yirmi bir trilyon faiz ödüyoruz, dile kolay. Bu parayla üç topçu alırsın. ‘Biz yemedik, sen ye banka’ diyoruz. Ama kimse bu davaları açmıyor, müdahil olmuyor.

“Davaların Ucu Başka Yerlere Dokunuyor.”

UT: Bu davaların açılmamasının sebebi, ucu başka yerlere dokunacak korkusu mu?

SK: Aynen öyle. Ucu başka yerlere dokunuyor. Kulübe kim gelirse gelin telefonlar açılıyor. Bize de açıyorlar telefonu, ‘bak işine gücüne’ diye. Altı yüz elli trilyon borç var. Kim gelirse gelsin, bu borçtan kurtulmadığımız sürece, Bursaspor’dan hiçbir şey olmaz. Borç var, transfer tahtasını açamıyoruz. Eğer borç olmasa, transfer yapar en kötü ihtimalle ikinci olarak çıkardık Süper Lig’e. Parayı Bursaspor değil, usulsüz harcayanlar kasaya koysun. Kanunsuz işler yapılmış. 2014’de alınan yetkiyle 2015’te fabrikalar satılmış. Kanun satamazsın diyor ama bunlar satıyorlar. Neymiş alma yetkisi- satma yetkisi alınmışmış. E o zaman satın kulübü de… Var mı böyle bir şey ya? Bütçeyi aştıktan sonra, yeni bütçe yapman lazım, genel kuruldan izin alman lazım. Bunları ben demiyorum, kanun diyor. Belediye Başkanları yer veriyor, Ali Ay kendi üstüne alıyor.  Kulüp başkanı nasıl üstüne alır ya? Şirketin de olsa alamazsın kendi üzerine. Bu şirkete verilmiş sana değil. Alamazsın. Bunlar verilenleri üzerine almış.

UT: Erkan Kamat başkanla aranız nasıl?

SK: Kimse babamın oğlu değil. İyi yaparsa alkışlarım, kötü yaparsa eleştiririm.

“Kol Kırılır Yen İçinde Kalır.”

UT: Ocak ayının başında, Teksas grubu bir bildiri yayınladı. Sert ifadelerin yer aldığı bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Değerli Bursasporlular, kulübümüzün içinden geçtiği zor süreçte, yeni yönetimin finansal ve idari anlamda, genç oyuncu grubumuzun da sportif anlamda sırtındaki yükü bir nebze hafifletmek, şevklerini kırmamak adına, aylardır olanı biteni izlemeyi ve yönetimsel anlamda birçok eksik olduğunu düşünsek de konuşmamayı tercih ediyoruz. Ancak son günlerde yaşanan bazı hadiseler canımızı fazlası ile sıkmaya başladı. Tek adaylı seçimi kazanan yönetimde daha kongre günü Bursaspor'da yöneticiliğe aday herhangi bir şahsa yakışmayan hareketlerde bulunan, ardından geçen süreçte basketbol şubemize dönük takındığı tavırla ne elde etmeye çalıştığı anlaşılamayan, sürekli şube sponsorlarını kötüleyen, basketbol şube yönetimine hakarete varan tavırlarla yaklaşan bir yöneticinin Bursaspor'a yakışmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. Bu yöneticinin, şu an en önemli durumlardan biri olan kulübün mali yapısıyla ilgili çözüm/kaynak oluşturnmaya çalışmasındansa Bursaspor'un ebedi savunucusu Teksas grubuna yönelik yaptığı yakışıksız söylemleri yemedik, yutturmaya da çalışmasın. Bu vesile ile Başkan Erkan Kamat ve yönetici dostları bilmeli ki, bu saatten sonra bu şahıs görevden alınmadıkça Teksas'a yönelik hakaretini yönetimin bilgisi dahilinde olduğunu varsayar, ona göre davranırız. Kulübün durumu ortada, susuyoruz, sabrediyoruz diye karşınızdaki grubun Teksas olduğunu unutmayın. Bursaspor Kulübü bir spor organizasyonudur. Bu kulüp içinde amacı mafyacılık oynamak olanları sokağa davet ediyoruz, Teksas her köşe başında.”

Selim ağabey, bu bildiri de hedef alınan yönetici Sayın Besim Hacıoğlu mu?

SK: Evet

UT: Peki Besim Bey, bu bildiri sonrası, istifa etti mi?

SK: Hayır.

UT: Besim Bey istifa etmediğine göre, Teksas ile Bursaspor kulübünün arası nasıl?

SK: Ben Besim Bey ile görüştüm. Bu yazışma işleri boş işler. Sevmiyorum ben bu işleri. Benim Besim Bey ile bir sorunum varsa, giderim konuşurum.

UT: Konuştunuz mu peki?

SK: Telefonda konuştum. Ortada bir yanlış anlama olduğunu söyledi olay kapandı. Bu yazı işi çoluk çocuk işi. Ben girmek istemiyorum bu işlere. Bunu yazan arkadaşımıza da söyledik, ‘kol kırılır yen içinde kalır.’ diye.

UT: Yani Besim Bey ile ilgili bir sorun yok.

SK: Yok tabi. Bunları konuşmak bile çok ayıp. Kulüp zor durumda biz kulübü konuşalım.

“Çok Şey Biliyorum da Anlatılmaz.”

UT: Sayın Erkan Kamat’ın, seçim öncesi, Sayın Cenk Tunçbilek’in de bulunduğu bir ortamda; ‘Kaynağım hazır. Seçildikten sonra beş milyon dolar biz yöneticiler, beş milyon dolar da sponsorlardan alacağız.’ dediği iddia ediliyor. Böyle bir şey duydunuz mu?

SK: Duymadım. Kendi aralarında da konuşulmuşsa da bilmiyorum.

UT: Yani bu paranın kulübe gelip gelmediği ile ilgili bilginiz yok?

SK: Ben çok şeyler biliyorum da, her şey anlatılmaz. Temlik var temlik. Topçuların parasını veremiyoruz. Daha ne anlatayım ben? Bankaya parayı yatırıyorsun, banka el koyuyor paraya. Ali Ay temlik koymuş, banka temlik koymuş. Öncelikle, bu temliklerin kalkması lazım. Gerisi kolay. Usulsüz yapılmaz mı? Yapılır. Sonuçlarına, mahkemeye ceza evlerine katlanırsan, yapılır.

“Yazıcı’ya Küfür Edildi, Ne Anlatayım Daha?”

UT: Selim ağabey; Süper Lig şampiyonu olmuş, tarihinin en büyük başarısını yakalamış Bursaspor, küme düşüyor. Yanlış yapılan ne oldu? Bursaspor bu hale nasıl geldi?

SK: İnsanlar hak ettiği gibi yaşar. Bursaspor’un eski başkanı İbrahim Yazıcı, Allah rahmet eylesin, bu takımı şampiyon yaptı, yedi trilyon da para bıraktı 2014 senesinde. Yedi sene geçti 650 trilyon borç var, on tane yerimiz gitti. Kamuoyuna soruyorum, rahmetli Yazıcı şampiyon yaptı, Şampiyonlar Ligine katıldık, üç kere UEFA’ya gittik. Adamı beğenmedik. Ve o başkana küfür edildi Bursa’da, daha ne anlatayım ben size? Ardından; Erkan Körüstan, Recep Bölükbaşı, Ali Ay, Mesut Mestan geldi. Bunların dördü de aynıdır. Çok şeyler konuşurum da konuşulmuyor. Bu dört başkan bu yedi trilyon parayı bitirdi, Bursa’yı küme düşürdü, neredeyse alkışlanacaklar. Taraftar uyudu, divan uyudu, ben de uyudum.

“Kardeşi , Kardeşe Düşman Ettiniz/ Toplayın Bavulu…”

UT: Nasıl uyuttular sizi?

SK: Taraftarı bölerek. Çok basit bu işler. Şampiyon olduğumuzda birlik beraberlik vardı, UEFA’ya gittiğimiz de birlik beraberlik vardı. Ne oldu sonra? Taraftarı böldüler. Besteler bile çıktı; ‘Kardeşi, kardeşe düşman ettiniz/ Toplayın bavulu …… gidin .’ daha ne diyeyim ben? Bu dört başkana da (Körüstan, Bölükbaşı, Ay, Yazıcı) hakkımı helal etmiyorum. Varsa onlar da haklarını helal etmesinler. Dört eski başkan, Bursaspor’u mahvetti.

“Başkan Davalara Devam Etsin.”

UT: Bursaspor’un tekrardan Süper Lige çıkması için formül ne?

SK: Biz taraftarların, kulüpten elimizi eteğimizi çekmesi lazım. Bursaspor taraftarı bir tane forma alıyor, kendini takımın başkanı sanıyor. Bu takımı rahat bırakalım. İkincisi de Bursaspor başkanının davalara devam etmesi.

UT: Mart’taki davadan ne umuyorsunuz?

SK: Amacımız, temlikleri durdurma kararı alabilmek.  Böylece kasaya para girer. Federasyondan, yayın gelirlerinden alacaklarımız var. Bunlar bankaya yaptığı an temliğe gidiyor, bir kuruşu bize gelmiyor ki. Şimdi soruyorum ben; Ali Akman’ı sezon başı sattık bir milyon euro’ya diyelim. Bu para kime gidecekti?

UT: Bankaya.

SK: Bursaspor’un kasasına girmeyecek. 

UT: O zaman en baştaki soruma tekrardan geri döneceğim. Ali Akman’ın satışından gelecek paraya banka el koyacağı için, transferin sezonu “bedelsiz” gerçekleştirildiği söyleniyor.

SK: Ali’yi alacak kulüp böyle bir olaya niye girsin ki? Yarım sezon daha bekler, zaten oyuncu sözleşme imzalamıyor, bedelsiz alır. Alacak adam, niye daha fazla para versin?

“Kimse Teksas’tan İzin Almak Zorunda Değil.”

UT: Bursaspor’a başkan olmak isteyen birisi, samimiyetine güvenerek soruyorum, Teksas’tan izin almak ya da iyi geçinmek zorunda mı?

SK: Yok öyle bir şey. Kimseye icazet vermiyoruz, başkan olmak isteyenin bizden izin alması ya da iyi geçinmesi diye bir şey yok. Biz bu hiçbir işe karışmayız.

 

UT: Bursaspor’a başkan olacak birisinin; kaynak yaratabilecek maddi gücü ve çevresi var ancak Teksas grubu ile yıldızı barışmıyor. Başka birisi daha var, kaynak yaratacak gücü yok, çevresi yok ama Teksas çok seviyor. Kimin başkan olmasını istersin?

SK: Rahmetli Başkan Yazıcı hiç kimseyi dinlemezdi. Derdi ki rahmetli; ‘Taraftar biletini alacak takımını destekleyecek. Eleştirisini insan gibi yapacak. Biz de o eleştirilerden bir şeyler çıkaracağız.”. Tüm başkanlara da bunu söylüyorum. Başkanı, genel kurul seçer. Başkan genel kurul ile gelir, genel kurul ile gider. Taraftara ne?

“Herkesi Küstürüyoruz.”

UT: Mayıs’ta olağan kongre var. Geçen kongreye, tek adayla gidildi. Erkan Başkan, elini değil  gövdesini  borç yükünün altına koydu, Bursaspor’a hizmet etmeye çalışıyor. Mayıs’taki kongre de yine tek adaylı mı olur?

SK: Erkan Başkan ile üç dört gün önce görüştüm. ‘Ne Mayıs’ı Selim, varsa parası olan gelsin hemen bırakalım.’ diyor. Dokuz aydan beri, tesislerde çalışanlar para alamıyor. Bu işler atmayla olmaz, bu iş para işi. Aday bulamıyoruz, Erkan Kamat geliyor sahip çıkmaya ona bile saldırıyorlar. Ya bu takımı kayyum mu yönetsin istiyorsunuz? Hatası varsa eleştirelim ama küstürmeyelim. Herkesi küstürüyoruz.

UT: Selim Kurtulan ile Bursaspor’u konuştuk. Çok teşekkür ediyoruz kendisine. Bursaspor kulübü başkanı Sayın Erkan Kamat’ı da Bursaspor ile ilgili ağırlamaktan onur duyacağımızı da bir kez daha belirtmek isterim.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.