Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’dan Balkanlara iftar kardeşliği

Bursa Büyükşehir Belediyesi Balkan coğrafyasında yaşayan Türkleri her sene olduğu gibi bu sene de yanlız bırakmadı. Toplamda 6 ülkede gerçekleştirdiği iftar programlarının Bulgaristan – Yunanistan programında Bursa basınında çok kıymetli gazeteci abilerim ve arkadaşlarımla birlikte ben de yer aldım.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2019 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2019 00:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’dan Balkanlara iftar kardeşliği

HABER: BURHAN KAYA

Bursa Büyükşehir Belediyesi  Balkan coğrafyasında yaşayan Türkleri her sene olduğu gibi bu sene de yanlız bırakmadı. Toplamda 6 ülkede gerçekleştirdiği iftar programlarının Bulgaristan – Yunanistan programında Bursa basınında çok kıymetli gazeteci abilerim ve arkadaşlarımla birlikte ben de yer aldım.

Cumartesi günü, Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan, Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Hüseyin Burun,  A Gazete köşe yazarı duayen gazeteci ağabeyimiz Osman Gürçay, Demirören Haber Ajansı Bölge Müdürü Osman Şişko, Kent Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Sönmez, Bursa Sancak Gazetesi Haber Müdürü Aykut Gül,  Gazete Bursa’nın köşe yazarı Kemal Uysal ve Line Tv kameramanı Ozan Avcı ile birlikte uzun bir yolculuğa çıktık ve yolculuğumuzun ilk durağı Cebel idi.

Cebel’e vardığımızda büyük bir çoşku ve şenliklerle karşılaştık. Halk hem 19 Mayıs Cebel’in kurtuluş gününü kutluyordu hem de iftar programına hazırlanıyordu.

19 Mayıs Cebel’in kurtuluş günü vesilesiyle Bursa karması ve Cebel karması arasında bir dostluk maçı oynandı.

Kıran kırana süren maçta 2-2 devam eden maçta DHA Bölge Müdürü Osman Şişko’nun galibiyet golü, maçta Bursa karmasına galibiyeti getirdi.

Derbi maçımızdan sonra Cebel sokaklarını gezdik çarşı pazarı irdeledik.

Farklı görüntülerle karşılaştık o sokaklarda… Cebel’de eğelencenin dibine vuran insanlar çoğunluktaydı.

Daha sonra yaklaşık  700 kişinin katıldığı iftara katıldık, hep birlikte dualar edildi, oruçlar açıldı…

İftardan sonra Cebel’in Günü sebebiyle Cebel semalarında yaklaşık 30 dakika boyunca süren havai fişeklerle görsel bir şölene şahit olduk.

Buradaki programdan sonra Batı Trakya’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gümülcine’ye  doğru tekrar yola çıktık.

Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği sahur ve iftar yemekleriyle Yunanistan’ın Gümülcine ve İskeçe şehirlerinde bambaşka bir iklimin oluştuğu 2 ayrı etkinlik, yardımlaşma ayı ramazanın manevi ikliminin Batı Trakya’da da en bariz şekilde hissettirdi diyebiliriz

Domruköy’de vatandaşlarla sahur

Büyükşehir Belediyesi’nin Yunanistan’da düzenlediği organizasyonların ilki, Kozlukebir Domruköy’deki sahur programı oldu.

Köydeki genç erkek ve kızların imece usulü çalışması ve yer sofralarının kurulmasıyla 11 ayın sultanına yakışır şekilde renkli görüntülere sahne olan etkinliğe  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve çeşitli STK’ların temsilcileri ile Domruköy ve çevre bölgelerden gelen 2 bini aşkın Müslüman ile aynı sofrayı paylaşmak görülmeye değer bir tabloydu.

Bu kardeşlik sofrasının ardından gündüz başkan Aktaş beraberindeki heyet ve basın mensuplarıyla birlikte Gümülcine ve  İskeçe’de çeşitli temaslarda bulundu.

Bu kapsamda ilk olarak Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ile bir araya gelen Başkan Aktaş, ardından Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Ahmet Hacıosman, Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (BİLHİMDER) Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Gümülcine Türk Gençlerbirliği Derneği Başkanı Necat Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu ile görüşülerek değerlendirmeler yapıldı.

Bu programların ardından biz gazeteciler de Yunanistan’nın bazı yerlerini görme ve ziyaret etme şansı yakaladık. Akşam Yahyabeyli köyü iftarından önce hem kalan zamanı değerlendirmek hem de gezip görülmesi gereken yerleri hep birlikte gezdik.

Yahyabeyli’de iftar sofraları

Büyükşehir Belediyesi’nin Yunanistan’daki ikinci Ramazan programı ise İskeçe’ye bağlı Yahyabeyli Köyü’nde yapıldı. Yahyabeyli ve çevre köylerden gelen binlerce Batı Trakyalı, özenle hazırlanan sofralarda oruçlarını birlikte açtı.

Binlerce kişinin omuz omuza verdiği,  birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla toplandığı bir iftar programına bir kez daha şahit olduk. Tertemiz bir köyde pırıl pırıl gençlerin canla başla emek verdiği ve hazırlık yaptığı bu manevi asmosferde bulunmanın keyfini yaşadık.

Başkan Aktaş’ın gazetecilerle birlikte katıldığı bu sahur ve iftar programlarında Bursalı işadamlarına da  Balkanlara verdikleri destekleri oradaki halka anlattı.

Aktaş, bu sofraları onlar sayesinde kurduklarını vurgulayarak, “Biz sadece organizasyonu yapıyoruz. İnşallah gelecek senelerde de benzer etkinlikleri yoğunlaştırarak devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bursa Belediyesi ve İş İnsanlarının bu organizasyonları kardeşliği daha da pekiştireceği gibi oradaki vatandaşların tek beklentisi ise Türkiye’nin ilgi ve alakası olduğunu gördük.

Ekipteki çoğu arkadaşım gibi ben de ilk defa bu topraklara gittim. Gördüğüm birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu Bursa’nın herhangi bir köyünden farkı yoktu.

Yahyabeyli köyüne vardığımızda beni çok duygulandıran bir olayla karşılaştık arkadaşlarla…

Köyün sokaklarını gezerken bir teyzemizin bize nereli olduğumuzu sorması ve sonrasında yaşadığı duygu gözlerinde akan o sevgi gözyaşıları hepimizi duygulandırdı.

Bursa’dan geldiğimizi söyleyince gözleri dolan teyzenin memleket hasreti bu topraklara olan özlemi bize evinin kapısını açması Bursa’ya ve Bursalılara verdiği değeri gördük. Bize sarılması ve dua etmesi inanın çok etkiledi.

Bunun için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Balkanlarda yürüttüğü bu anlamlı iftar sofraları yaşlı teyzemiz gibi bir çok müslüman Türk’ün gönüllerine dokunuyor.

Velhasıl dolu dolu geçen Balkan halkıyla buluşma programında emeği geçen başta Başkan Aktaş olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan’a sürecin en başından bizlere eşlik eden Şükrü Köse’ye bizi oraya götüren ulaşım hizmetlerini sağlayan arkadaşlara ve gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Sözün özü gönüllere dokunmak, o gönüllerde yer almak,  güzel hatırlanmak dileğiyle sevgiyle kalın…

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.